elevizyon dünyasında bu rakama yaklaşabilen ne başka bir yapımcı ne de bir ekran yüzü var.
Geçen ay Star TV’ye geçen Acun Ilıcalı’nın yarattığı ekonomiyi analiz etti. Derginin Eylül sayısında yer alan habere göre Ilıcalı bu sezon 100 milyon lira ciro eşiğini yakalamayı planlıyor. Televizyon dünyasında bu rakama yaklaşabilen ne başka bir yapımcı ne de bir ekran yüzü var.
FORBES Türkiye'den Özer Turan, Acun Ilıcalı'nın Star TV'ye geçişinin gerçek maliyetini masaya yatırdı.
İşte o analiz...
43 yaşındaki Acun Ilıcalı geçen ay, 16 yıl boyunca çalıştığı ve son altı yılda da yükünü sırtladığı Çukurova Grubu’nun Show TV’sinden ayrılarak Doğuş Grubu’nun Star TV’sine geçti.
Ilıcalı ve Show TV arasındaki ilişkiler yaklaşık iki yıldır 80 milyon liraya ulaşan alacaklar nedeniyle gergindi. Bir dönem kanalın sahibi Mehmet Emin Karamehmet’in alacakları karşılığında Show Plus kanalını teklif ettiği söylenmişti. Dolayısıyla bu transfer çok büyük bir sürpriz değil. Fakat önemi, televizyon dünyasındaki dengeleri sarsmasında yatıyor.
"70 MİLYON TL DEĞİL DAHA FAZLA GELİR ELDE EDECEĞİM"
Basına yansıyan haberlerde “Muhteşem Yüzyıl”dan daha stratejik olan bu transfer için Doğuş Grubu’nun Acun Ilıcalı’ya 70 milyon lira transfer ücreti verdiği iddia edildi. Kazanacağı paranın transfer ücreti olarak adlandırılması hoşuna gitmemiş Ilıcalı'nın: “Anlamsız bir şekilde ‘Acun 70 milyon liraya transfer oldu’ demek doğru değil. Ben bu parayı bireysel olarak almıyorum. 120 kişilik şirketimin ürettiği programların karşılığı bu. Yüksek bütçeli işler yapıyoruz, prodüksiyona çok harcıyoruz. Kanal bize çok ödüyor, ona göre de para kazanıyor” diyor. “Kaldı ki 70 milyon rakamı yanlış. Daha fazla gelir elde edeceğim” diye de ekliyor.
Peki, ne kadar? Reklam satın alma uzmanları, FORBES için Acun Ilıcalı’nın yarışma programlarını (“Survivor”, “Yetenek Sizsiniz” ve “O Ses Türkiye”) analiz ederek reklam cirolarını hesapladı. Buna göre Ilıcalı’nın geçen sezon yayınlanan yarışmalarının her bir bölümünün ortalama reklam cirosu 1 milyon lira. Tabi programların içerisine alınan ürün yerleştirme ve sponsorluk gelirleri bu rakamın dışında. Bunlar da dahil edildiğinde bölüm cirosu ortalama 1,1 milyon lirayı aşıyor. Rakamlar geçen sezon 130 bölüm yayınlanan üç Acun Medya yarışmasının Show TV’ye yaklaşık 150 milyonluk bir reklam cirosu getirdiğini gösteriyor.
100 MİLYON LİRA CİROYA ULAŞACAK
Acun Medya da yarattığı bu gelirden geçen yıl 90 milyon lira dolayında bir pay aldı. Show TV’de imza attığı üç yarışma programı da bu sezon Star TV’de yayınlanmaya devam edecek. Ilıcalı, “Star TV’ye geçerken sadece önceki yıla göre yüzde 10’luk bir zam yapıldı” diyor. Böylece Acun Medya, bu ay başlayacak 2012 – 2013 yayın sezonunda yaklaşık 100 milyon liralık bir ciroya ulaşacak. “Ünlüler arasında en çok kazanan benim. Bu kesin. Önümüzdeki yıllarda da değişmeyecek” diyor Acun Ilıcalı. Bu, bir böbürlenme değil sadece durum tespiti yapıyor.
Ilıcalı’nın çok kazanmasının ardında çalıştığı kanallara da çok kazandırması yatıyor. Kanallarla kurduğu ilişkiyi kazan-kazan olarak tanımlıyor. Bu sezon yine haftada üç gün yayınlanacak programlarında her bölüm ortalama 1,3 milyon reklam cirosu yaratmayı hedefliyor. 130 bölüm yayınlanacağı düşünülürse Star TV’nin Acun Medya yarışmalarından yaklaşık 170 milyon lira reklam cirosu elde edeceği ortaya çıkıyor. Daha önce Acun Medya’nın yönettiği ürün yerleştirme işini de kanal yönetecek. Ilıcalı ürün yerleştirmelerinden pay almayacak. Bu paylar bölüm başı ücretlere yansıtıldı. Bu da ek bir gelir yaratacak.  Star TV’nin 2012’nin ilk üç ayında 78 milyon lira, 2011’in tamamında da yaklaşık 200 milyon dolar reklam geliri elde ettiği düşünüldüğünde Ilıcalı’nın yaratacağı hacmin kanal için taşıdığı önem ortada.
DİZİ YAPIMCILARI LİSTESİNDE BİRİNCİ OLAMAM
Acun  Ilıcalı, “Beni dizi yapımcılarıyla kıyaslayabilirsiniz ancak orda birinci olacağımı sanmıyorum” diyor ama yanılıyor… FORBES’un her yıl Temmuz sayısında yayınladığı “En Çok Kazanan Dizi Yapımcıları” listesinin sonuncusunda zirvede 75 milyon lira ciro ve 7,2 milyon lira karla Ay Yapım’ın sahibi Kerem Çatay vardı. Üstelik Çatay, geçen sezonu ikisi Kanal D, ikisi ATV’de yayınlanan dört dizi ile (“Al Yazmalım”, “Fatmagül’ün Suçu Ne”, “Kuzey Güney”, “Son”) kapatarak FORBES’un beş yıldır yayınladığı listede bir yapımcının ulaşabildiği en yüksek ciroya ulaşmıştı. Oysa Ilıcalı’nın aynı dönemde elde ettiği ciro Kerem Çatay’ın cirosundan yüzde 20 daha fazla – 90 milyon lira. Televizyon makinesini işler halde tutan tek çarkın diziler olduğuna inanılan sektör için ezber bozucu bir durum. Üstelik Ilıcalı’nın imza attığı yapımların bölüm başı maliyetleri gün birinciliği için yarıştığı dizilerin maliyetlerinin de bir hayli altında. Dolayısıyla Ilıcalı’nın kar marjı da dizi yapımcılarının üzerinde.