Karadeniz’de dün etkili olan fırtına, Şile ve Kilyos açıklarında iki gemiyi tehlikeye soktu. Antalya’ya giden 114 metre uzunluğundaki Solna Denizcilik Şirketi’ne ait 12 mürettebatı bulunan “Volga-Balt 199” adlı St. Kitts Nevis bandıralı kömür yüklü gemiye yardım için Kıyı Emniyeti 3, Kıyı Emniyeti 1 hızlı tahlisiye botu ve Kurtarma 4 römorkörü olay mahalline sevk edildi. Sahil Güvenlik Komutanlığı da helikopter gönderdi. 11’i Ukraynalı ve 1’i Rus 12 mürettebatı bulunan gemi ile bağlantı kesildi.
Daha sonra geminin battığı öğrenildi. Saat 13.50’de hızlı tahlisiye botu Kıyı Emniyeti 1 ile kazazede 3 personel kurtarıldı, geminin aşçısı Oleksandr Kolotun’un ise deniz üstünde cesedi bulundu. Kaybolan mürettebat için arama ve kurtarma çalışmaları hava kararıncaya kadar sürdü. Dev dalgalar gazetecilerin bulunduğu mendireğe kadar geldi. Dalgalardan kaçamayan bir Fox Tv muhabiri kameraman Soner Dabağ, mendirekten düşerek bacağını kırdı.

Kayalıklara çarptı
Kurtarma çalışması yapan Kıyı Emniyeti’ne bağlı bir bot ise, Şile mendirekte kayalıklara çarptı. Kurtarma botunda Kıyı Emniyet görevlisi Ahmet Kasaracı yaralı olarak kurtarıldı. Kaptan Cemil Özben ile mürettebat Mehmet Genç ve Turgay Sarıboğa ise kayboldu. Bottakilerin yardımını koşan bir balıkçı da kayboldu. Kayıplar helikopter ile arandı. Ancak arama çalışmalarından sonuç alınamadı.

"İZİNDEN ÇAĞRILARAK ZORLA DENİZE ÇIKARILDILAR"

Kayıp yakınları, kendileriyle ilgilenmeyen kıyı emniyeti yetkililerinin olayda büyük ihmalı olduğunu savundu. Görevde olan ekibin denize çıktığını, ancak sorumlu kaptanın "Bu havada denize çıkılmaz" diyerek tutanak tuttuğunu öne süren kayıp yakınları, buna rağmen izinli olan personelin kıyı emniyete çağrıldığını söyledi. Tutanağa rağmen kıyı emniyeti amirinin ekibi zorla denize çıkardığını iddia eden kayıp yakınları, sorumluların hesap vermesini istedi.

Kayıp denizci Mehmet Genç'in kardeşi, yetkililerin dün akşam saat 18.00’den itibaren ortalıkta görünmediklerini, arama çalışmalarından ise ümitlerini yitirmediklerini belirterek, "Herkese söyleyeceğim. Babalarınızın katili kıyı emniyettir. Katiller uyuyor. Hiç kimse kılını kımıldatmadı. 15 saattir kimse gelip ilgilenmedi“ şeklinde konuştu. Şile'de batan geminin kaybolan 7 mürettebatı ile kayalıklara çarparak parçalanan kurtarma botunun 3 personelini arama çalışmalarından hala sonuç alınamadı. Gemi sürüklendi
Bu arada saat 09.30 sıralarında Kilyos’taki Türkeli Demir Sahası Dalyan Burnu önlerinde arızalanan ve şiddetli fırtına yüzünden demir tarayarak sahile sürüklenen 116 metre uzunluğunda, 14 mürettebatlı “Antıgua&Barbuda” bayraklı, BCC Adriyatic isimli gemi için de tahlisiye botu sevk edildi. Gemi, kontrol altına alındı.

‘Makineler stop etti’
Şile’deki kurtarma çalışmaları sırasında kayalıklara çarpan Sahil Güvenlik botundan kurtarılan Ahmet Kasaracı, “Hepimiz kıç güvertede bekliyorduk. Dalga vurduğunda ne olduğumuzu anlayamadan kayalıklara doğru sürüklendik. Camlar kırıldı makineler stop etti. Hepimiz güvertenin kıç tarafında toplandık. Dalga bizi denize doğru sürüklerken ben kayalıklara atladım. Gücüm kalmadığı için yukarıya çıkamadım. Bir dalganın daha gelmesi ile bot benim üzerime doğru geldi. Arkadaşlarım kurtulamadı” diye konuştu.