Japon araştırmacılar, insanların kas ve iskelet yapısına en yakın insansı robotu üretti. Vücudumuzdaki bütün kemik ve adalelerin bir benzerinin yer aldığı robot, bilim kurgu filmlerinden çıkmışa benziyor.

Japonya'daki Tokyo Üniversitesi'nden bilim insanlarının geliştirdiği 'Kenshiro' adlı robot, insansı robot üretiminde çığır açacak yeni bir adım olarak nitelendiriliyor. Kenshiro, Osaka kentindeki 'Humanoids 2012' konferansında tanıtıldı.

Üniversitedeki Kenzoh isimli bir robot konsept ekibi tarafından hayata geçirilen Kenshiro, yapay kas ve kemiklerden oluşturuldu. Ancak sadece üst bölümün bile 45 kilogram ağırlığa ulaşması, çalışmaları sekteye uğrattı. Çizim tahtasına geri dönen ekip, göğüs kafesi, belkemiği, baldır ve diz eklemi başta olmak üzere gövdeyi yeniden tasarladı.

Robotun her parçası, insan vücudundaki benzerinin ağırlığında ve yapısında geliştirilmeye çalışıldı. Sonunda 50 kilogram ağırlığında, 158 santimetre uzunluğunda 12 yaşındaki bir Japon erkek çocuğunun kas ve iskelet yapısına ulaşıldı.

Kenshiro'da tek bir motorun harekete geçirdiği 160 kas bulunuyor. Her bir kas grubu teller ve makara sistemiyle birbirine bağlandı. Şimdilik zorlukla yürüyebilen robotun pek çok parçası birbirinden bağımsız durumda.

Gerçek bir insan gibi hareket edebilmesi için daha çok çalışılması gerektiğini bildiren Tokyo Üniversitesi yetkilileri, Kenshiro üzerindeki araştırmaların devam edeceğini belirtiyor.