Çorum'da cenazenin uzun süre muhafazasını sağlamak için klimalı tabut üretimi yapan firma, tabuta müzik sistemi ekledi.

Firmanın genel müdür yardımcısı Dinçer Zorlu, yaptığı açıklamada, cenazelerin uzun süre korunması için klimalı tabut üretmeye başladıklarını belirterek, ürünün yurt içi ve yurt dışında büyük ilgi gördüğünü söyledi.

Yaklaşık 5 yıl önce vefat eden dedesinin cenazesinde yaşadıkları sorunlar nedeniyle klimalı tabut üretmeye karar verdiklerini anlatan Zorlu, ''Dedem 5 yıl önce ağustos ayında hayatını kaybetti. Yurt dışında yaşayan akrabalarımız da cenaze törenine katılacaklarını bildirdi. Biz de cenazeyi 2 gün sonra defnetme kararı aldık'' dedi.

Klima eksi 10 dereceye kadar soğutabiliyor

Firma yetkilisi, tabutun detaylarını ''Bu fazlalığa klima motoru koyduk. Tabutun içerisini paslanmaması, çürümemesi ve hafif olması için alüminyum sac ile kapladık. 220 volt elektrikle çalışan sistem sayesinde tabutun içerisi eksi 10 dereceye kadar soğuyor. Tabutun dışarısında bulunan dijital gösterge ile içerisi istenilen sıcaklığa ayarlanabiliyor. Yakınlarının cenazeyi görmek için tabutu açmamaları ve içindeki ısının değişmemesi için cenazenin baş kısmının geldiği bölümü cam yaptık. Konulan mevtanın hareketlenmesi ihtimaline karşı, tabuta hareket sensörü yerleştirerek alarm bağladık.

Ağırlığı yaklaşık 15 kilogram olan tabutun içine güzel koku yayması için ek bir sistem yerleştirdiklerini aktaran Zorlu, ''İlerki süreçte iyon pille çalışanını da gelen talepler doğrultusunda üreteceğiz. TSE belgesini ve Türk Patent Enstitüsü'nden ürünün patentini aldık'' dedi.

İmamı olmayan köyler için müzik sistemi

Klima sitemi ile başladıkları tabut üretimine alarm sistemini ve ardından da müzik sistemi eklediklerini belirten Dinçer Zorlu, ''Tabuta son olarak, özellikle imamı olmayan köylere yönelik USB ve SD kartlara kaydedilen duaları dijital ortamda okuyabilen sistemi monte ettik'' diye konuştu.

2 bin 500 liradan satışa sunulan klimalı tabutun taliplileri ise genellikle sıcak ülkelerden, Fas, Cezayir, Libya, İran, Suriye, Birleşik Arap Emirlikleri ve Mısır başlıca ülkeler arasında yer alıyor