Gösterge faizinin tarihinin en düşük seviyesi olan yüzde 6,27'yi görmesi ile birlikte gözler ticari, konut ve taşıt kredilerine çevrildi.

Zaman'ın haberine göre Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, ticari kredilerin önümüzdeki yılın ilk çeyreğinde tek haneyi göreceği değerlendirmesinde bulunmasına rağmen bu oran kredibilitesi yüksek olan büyük şirketler için şimdiden görülmeye başladı.

Bankacılar, 2012'nin son ayında ve önümüzdeki yılın ilk çeyreğinden itibaren ticarinin yanı sıra olumsuzluk yaşanmaması halinde konut kredisi faizlerinde de tek haneli oranları bekliyor. İhtiyaç kredilerinde ise takip oranındaki yükseklik ve teminat problemi nedeniyle hızlı bir düşüş beklenmiyor. Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş, ev kredilerinde tek hanenin görülmeye yakın olduğunu belirterek, "Şu anda 0,79-0,82 bandı konuşuluyor. Bir miktar daha aşağı inmesi halinde tek haneli rakamlar görülebilir." dedi. Çok hızlı olmamakla birlikte aşağı yönlü gidişin devam edeceği görüşünü savunan Ateş, kredilerdeki düşüşün mevduat faizlerinin paralel düşmesi ile de ilgili olduğunu belirterek, bireysel kredilerde kısa vadede tek haneli faiz oranları beklemediğini kaydetti.

Türkiye Bankalar Birliği Genel Sekreteri Ekrem Keskin de son iki aydır faizlerin eğiliminin aşağı yönlü olduğuna dikkat çekerek, kredi not artırımının etkisinin önümüzdeki dönemde görüleceğini söyledi. Faiz oranlarında aşağı yönlü bir gidiş olduğunu dile getiren Keskin, "Son iki aydır bu durum var. Tek haneye doğru gidiş var. En yakın olan konut kredileri." diye konuştu. Merkez Bankası verilerine göre 19 Ekim tarihi itibarıyla ticari kredilerin ağırlıklı ortalaması yüzde 13,47. Aynı oran konut kredilerinde yüzde 11,24. İhtiyaç kredilerinde ise yüzde 16,3. Bizim Menkul Değerler Genel Müdür Yardımcısı Uğur Konuk bugün itibarıyla kredibilitesi büyük şirketler için faizlerin tek haneli rakamlara düşebildiğini aktardı. Konuk, "2013 yılının ilk çeyreğinden itibaren de ticari kredilerde tek haneyi yaygınlaşarak görebiliriz. Bütün dünya faizsiz bir ortama gidiyor. Türkiye'de de tek haneli oranlar görülebilir." şeklinde konuştu

Odeabank Ekonomik Araştırmalar Müdürü İnanç Sözer de "Ticari kredi faizlerinde tek haneyi görebilecek ekonomik koşul olursa konutta da tek hane olabilir. İhtiyaç kredilerinde ise faizler yüksek kalır. Çünkü arkasında teminatı olmayan takip oranı yüksek bu krediler. Bankalar için de riskli. Tek haneli seviyeleri yakın dönemde görmez." değerlendirmesinde bulundu.