Sınav, İran'la ortak bir yapım için de Majid Majidi başta olmak üzere İranlı bazı yönetmenlerle görüşmelerinin devam ettiğini anlattı.

İletişim Buluşmaları kapsamında düzenlenen panele katılan Ünlü Yönetmen Osman Sınav çarpıcı açıklamalarda bulundu. İletişim Platformu ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Müdürlüğü'nün ortaklaşa gerçekleştirdiği program Tarık Zafer Tunaya Kültür Sanat Merkezi'nde gerçekleştirildi.

"Türk Dizilerinin Türkiye'nin Tanıtımına Katkıları" konulu panelde konuşan Sınav, Türk dizilerinin, Balkanlar, Ortadoğu, Kafkaslar ve Orta Asya'da ABD yapımı dizileri pazardan kovduğunu söyledi. Deli Yürek Dizi'sinin Kazakistan'a pazarlanma sürecini anlatan Sınav, Türk dizilerinin başarısının, ortak kültürel ve tarihi geçmişten kaynaklandığını söyledi. Vizyonun genişletilmesi gerektiğini ifade eden Sınav, sözkonusu ülkelerle ortak yapımlar yapmak gerektiğini vurguladı. İran'a giderek Majid Majidi başta olmak üzere pek çok yönetmenle ortak yapım için görüştüğünü ve bu yöndeki görüşmelerin devam ettiğini söyledi. "İnşallah yapacağız ama kolay olmuyor" diyen Sınav, Bulgaristanlı bir yazarın romanını okuduğunu ve Bulgarlarla da ortak bir çalışma yapmak istediğini ancak değişik sebeplerden dolayı o projenin de beklediğini anlattı.

ABDÜLHAMİT DİZİSİ GELİYOR

Vizyondaki Uzun Hikaye Filminin gerçek Osman Sınav olduğunu söyleyen Sınav, "Uzun Hikaye en tamam eserim. Benzer çalışmalarım devam edece" dedi. Karakeçili isimli, Abdülhamit'in 1897'den 1908'e kadarki saltanat evresini ayrıntılı bir şekilde anlatacağı dizi filmin de hazırlıkları içerisinde olduğunu anlatan Sınav, ilginç bir bilgiyi de paylaştı. İlk olarak kendisinin yönetmenliği döneminde Kurtlar Vadisi dizisinde Boğaz'da bir yalıyı kullandığını anlatan Sınav, daha sonra aynı yalının Gümüş dizisinde de kullanıldığını söyledi. Sözkonusu yalının Boğaz'ın en kötü yalısı olduğunu ifade eden Sınav, "Bir turizimci o yalıyı kiraladı ve Arap turistleri gezdiriyor. Fiyatı da Topkapı Sarayı'nın kat be kat üzerinde" şeklinde konuştu.
Türkiye'nin şu anda dizi ihracatından iyi paralar kazandığını hatırlatan Sınav bir tehlikeye de dikkat çekti ve iyi bir vizyon ortaya konulamaması durumunda pazarın kaybedileceğini söyledi.

KANDEMİR: TÜRK DİZİLERİNDEN 60 MİLYON DOLAR GELİR

Panelin diğer konuşmacısı ise İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Celal Kandemir'di. Kandemir de sunum eşliğinde yaptığı konuşmasında Türk dizilerinin 60 milyon dolarlık bir ihracata ulaştığını hatırlattı. Dizilerin Türkiye'nin tanıtımına büyük katkılarının olduğuna değinen Kandemir, özellikle kamu diplomasisi açısından büyük öneme sahip olduklarının altını çizdi. Dizilerin izlendiği ülkelerde Halit Ziya Uşaklıgil'in Reşat Nuri Güntekin'in kitaplarının satmaya başladığını anlatan Kandemir, özellikle tarihi dizilerin kullanılan takılara varıncaya kadar ciddi bir çalışma ile yapılması gerektiğinin altını çizdi.
Program sonunda katılımcıların sorularını da cevaplayan Sınav ve Kandemir'e İletişim Platformu Derneği Başkanı Ali Yeşildal birer teşekkür plaketi verdi.