Op. Dr. Emre İlhan, "Özellikle ülkemiz insanının burun yapısının kemikli olması ve insanların bir çoğunda allerjik hastalıkların sık olması nedeniyle burun tıkanıklığı şikayeti en sık rastladığımız şikayetlerden birisidir. Burun tıkanıklığı olan hastalarda eğer uçak korkusu da varsa, kişi sağlıknefes alıp veremediği için içinde bulunduğu kaygı ve tedirginlik hali durumun daha da ağırlaşmasına neden olabilir. Uçak içerisindeki hava kalitesi dışarıdaki hava kadar iyi olmayabilir. Uçak yolculuğu,özellikle de uzun mesafeli yolculuk, yolcuları sağlık durumlarını olumsuz bir şekilde etkileyebilecek birçok faktöre maruz bırakmaktadır. Kabin içerisinde bulunan oksijenin miktarı havadakinden az olabilir. Bu durum burun tıkanıklığı şikayeti olan hastalarda üst solunum yolu rahatsızlıkları, akciğer ve kalp rahatsızlıkları olan hastalarda durumu daha da ağırlaştırabilir. Düzenli nefes alamayan hastalarda panik atak ve depresyon belirtileri görülebilir. Bu nedenle uzun süren burun tıkanıklığı şikayeti
olan hastaların burun tıkanıklıklarının tedavisi için bir KBB uzmanına başvurmalarını öneriyoruz" dedi.

KULAK SAĞLIĞI SAKIZ ÇİĞNEYEREK KORUNABİLİR

Dr. İlhan, uçaktaki hava basıncının uçak yükselirken veya alçalırken değişmesi sonucunda kalıcı işitme kayıplarının olabileceğini de belirterek, şu bilgileri verdi:

"İnsan kulağı, 16-16000Hz arası frekansları işitir. Kulağın sağlıklı duyabilmesi için, kulak zarının dış kulak yoluna bakan tarafındaki yani dış kulak yolundaki basınç ile kulak zarının arkasında kalan orta kulak boşluğunun basıncı aynı olmalıdır. Akut nezle, alerjik nezle, sinüzit gibi hastalıklar östaki borusunun açılma fonksiyonu bozarak uçuş esnasında orta kulak basıncının dengelenmesini engeller. Uçağın kalkış ve inişi esnasında bilindiği gibi dış ortam basıncı hızla değişir. Günümüz uçaklarındakabin basıncı otomatik olarak ayarlanmakla beraber bu ayarlanma öncesinde ve esnasında artan veya eksilen dış kulak yolu basıncı yukarıda sayılan hastalıklar esnasında yeterli derecede dengelenemez ve orta kulakta ciddi sorunlar oluşabilir. Böyle bir durumda sık sık yutkunma, bir şeyler yeme, sakız çiğneme östaki borusunun açılması ve orta kulak basıncının dengelenmesini kolaylaştırır. İnsan kafasında sinüs adı verilen hava dolu boşluklar yer almaktadır. Mevcut yedi adet sinüs sürekli olarak burunboşluğundaki hava ile havalanmaktadır. Akut nezle ve alerjik nezle esnasında bu sinüslerin burun ile bağlantılarının burun mukozasındaki ödemi nedeniyle kapanması sinüslerde de basınç dengelenmesine engel olarak baro sinüzit denilen ve şiddetli yüz ağrısına yol açan bir tabloya neden olur.

Uçuş esnasında iniş ve kalkışta dış kulak yolu basıncının hızlı artış veya azalışı sonucu kulak zarının ve buna bağlı olarak kemikçik zincirin aşırı derecede hareketine bağlı olarak nadiren de olsa orta veya içkulak hasarını görülebilir. İç kulakta yüksek basınçtan etkilenen "Reissner membranı" yırtılabilir. Bu durumda oluşacak tablo daha farklı olup, şiddetli bir kulak uğultusu ve işitme kaybı ile kendini belli eder. Bu tabloda genellikle ağrı olmaz ve nadiren birlikte baş dönmesi de görülebilir. Bu durumla karşılaşan bir yolcu uçuş sonunda acilen bir KBB uzmanına müracaat etmelidir. Aksi takdirde olay kalıcı işitme kaybı ile sonlanabilir. Bu tip ağrılar uçuş bittikten bir süre sonra sinüslerdekibasıncın dengelenmesiyle ortadan kalkar. Uçuş sırasında yüzünüzde basınç hissedersiniz, burun açıcı bir bir ilaç almanız ve burun damlası ile sık sık burnunuzu nemlendirmeniz fayda sağlayabilir. "

DAHA RAHAT BİR UÇUŞ İÇİN BOL SU TÜKETİN

Dr. İlhan, alkolün beyindeki etkisinin oksijensizlikle daha da arttığını ve çok fazla kahve veya alkol tüketiminin düzensiz kalp ritmine veya çarpıntı gelişmesine neden olabileceğini belirterek, "Normal kabin basıncında hava genleşir. Vücudumuzdaki hava boşlukları sinüsler, orta kulak ve diş çürükleri genleşen havaya ağrı ile yanıt verirler. Uçuş esnasında bu nedenlerden dolayı ciddi ağrılar oluşabilir. Bu rahatsızlıklar gazlı içeceklerin fazla tüketilmesi ile birlikte daha da artabilir. Bu yüzden butür rahatsızlıkları olanlar mutlaka uçuş öncesi doktor kontrolünden geçmeli ve uçuş esnasında hareket yapmalı ve bol su tüketmelidirler".


İlhan, konforlu bir uçuş için şu önerilerde bulundu:"Uçak yükselirken veya alçalırken,


- Koltuğa oturduğunuz andan itibaren düzenli nefes alıp verin.

- Kalkış sırasında bol nefes verin (üfleyerek). Bu gevşemenizi sağlar.

- Burun ve ağzınızı kapalı tutun ve sık sık esnemeye çalışın.

- Yutkunmak, sakız çiğnemek veya şeker yemek bu durumdan kurtulmanıza yardımcı olacaktır.

- Yakın zamanda uçuş esnasında bir sorun yaşadıysanız yolculuğunuzu bir müddet sonraya erteleyin.

- Akut nezle, alerjik nezle ve sinüzit gibi rahatsızlıkları olanların uçuş öncesi bir Kulak Burun Boğaz uzmanına görünmeleri en doğru hareket olacaktır.

- Eşyalarınızı taşımakta zorlanıyorsanız yetkililerden yardım isteyin.

- Uçuşunuzu planlayın ve önceden hazırlanın.

- Bol bol su için.

- Alkol tüketmeyin. Gazlı içecekler ve kafeinli içeceklerden sakının.

- Kabinde hareket edin.

- Kronik bir rahatsızlığınız varsa uçuştan önce doktorunuza görünün ve ilaçlarınızı yanınıza almayı ihmal etmeyin".