Muğla İl Jandarma Komutanlığı ile Fethiye İlçe Jandarma Komutanlığı’na bağlı ekipler, Yeşilüzümlü Beldesi’ndeki 3 eve baskın düzenledi. 3 ay süren istihbarat çalışması sonucu yapılan operasyonda, evlerin bodrum katları ve ahırlarında fıçılara depolanmış 6 bin 500 litre şarap ele geçirildi.

Şarapların sağlıksız ortamlarda üretilip depolandığını belirleyen jandarma ekipleri, fıçılardan incelenmek üzere numune alırken binlerce litre şaraba el konuldu.

YASAKTAN HABERLERİ YOKMUŞ


Evde 350 litreden fazla şarap üretmenin yasak olduğundan haberleri olmadığını açıklayan bazı üreticiler, duruma tepki gösterdi.

Geçimlerini şarapçılıkla kazandıklarını belirten İlyas Helvacı, "Evde 350 litreden fazla şarap üretmenin yasak olduğunu bilmiyordum. Burada normal yapmış olduğumuz ev şarabı var. Bu şarabı kontrol ediyorlar. Ne yapılacağını bilmiyorum" diye konuştu.

’SINIRI BİLSEK YAPMAZDIK’


İlyas Helvacı’nın eşi Selda Helvacı ise ağlayarak "Ürettiğimiz üzümü satamadık. Değerlendirmek için şarap yaptık. Ama suç olduğunu bilmiyorduk. Bununla ilgili bir sınır olduğunu da bilmiyoruz. Sınırı bilsek zaten yapmazdık. Bizde 1 tona yakın şarap çıktı. Ne olacağını biz de merak ediyoruz" dedi.

EVDE 350 LİTREDEN FAZLA ÜRETİLMESİ YASAK


Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurulu’nun ilgili yönetmeliğine göre evde 350 litreye kadar şarap üretimine ’evde aile işletmeciliği’ adı altında izin veriliyor. 350 litrenin üzerine çıkanların ticari faaliyet kapsamında izin alması gerekiyor.