Eczacı oda başkanlarının da katıldığı törende Trabzon Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu ve lokalin açılmasında destek olan herkese teşekkür plaketi verildi. Törende konuşan Belediye Başkanı Gümrükçüoğlu, "Eczacılar bu sosyal sorumlulukla hastane yaparlar, nerde birinin ihtiyacı varsa, hemen oraya koşarak onlara yardım ederler. Ben bunu bakanlıktaki müsteşarlığım dönemimde de çok yakından gördüm. Bu büyük sağ duyulu oluşlarından dolayı kendilerine çok teşekkür ederim. Bu Trabzon'un kenar mahallesinde kalmış ıssız bir tarihi evi bu şekilde güzelleştirerek ihya ettiler." şeklinde konuştu. Tarihi binanın mimarı Trabzon Eczacı Odası Başkanı Sabih Tekin Çağlar, törende tarihi binayla ilgili hazırladığı kitapçıkta şu bilgileri verdi: "



BİR ASIRDAN DAHA ESKİ
Yüzyıllar boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış ve Anadolunun en eski başkentlerinden   olan Trabzon  kentinde,  tarihsel ve kültürel miras hızla yok olmaktadır. Bakır işlemeciliği teknolojiye yenik düşmüş, telkari sanatı gayrimüslim vatandaşlarımızın bölgeyi terk etmesiyle yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kalmıştır. Trabzon İl merkezinde bir asırdan daha eski tarihte yapılmış olan şose – parke yollar kullanılmaktadır, buna karşın yapıldığı dönemin tarihi ve mimari izlerini bugüne kadar taşıyarak önemli bir işlev gören, bünyesinde  Trabzon  şehrinin geçmişini  barındıran  ve  “Trabzon Evi” olarak bilinen yapılar yolun sonuna yaklaşmaktadır.

GURUR DUYUN
Bu yapıların  ayakta kalabilenlerinin bir  kısmı  bakımsızlık  ve  ilgisizlik  nedeniyle, geri  kalan  kısmı da arazi ve mesken rantiyeciliği sonucunda   ne  yazık ki  yok olmak  üzeredir. Trabzon Eczacı Odası Yönetim Kurulu, geçmişimize sahip  çıkmak,  şehrimizin  tarihsel ve kültürel dokusunu korumak  amacıyla, 1909’da yapılmış ve Trabzon tarihine 101 yıldır şahitlik etmiş olan bir “Trabzon Evi”ni  satın alıp aslına uygun olarak restore ederek hizmet binası olarak kullanmayı planlamaktadır. Tarih kadar eski bir meslek geçmişine sahip olmakla gurur duyan biz eczacılar, ülkemizin tarihsel ve kültürel değerlerine karşı olan  hassasiyetimizi, geçmişimize   sahip  çıkmadan      bir  geleceğimizin      olamayacağı gerçeğini  her  platformda  dile  getirdik. Bu  projeyi,  söylemlerimizi  hayata  geçirmek  açısından  bir  fırsat  olarak  görmekteyiz  ve  çalışmalarımızın  diğer  sivil  toplum  kuruluşlarına, meslek  örgütlerine, derneklere  örnek  teşkil  etme  noktasında  büyük  bir    önem  taşıdığını  düşünmekteyiz.

120 M2LİK BAHÇESİ
Anılan “Trabzon Evi” şehrimizin  kendi alanında son örneklerinden  olup Trabzon il merkezi İskenderpaşa mahallesinde “Ganita” mevkiindedir. 255 metrekare bir arsa üzerindeki 130 metrekare tabana kurulmuş olan “Trabzon Evi” giriş katı,  ikinci kat ve çatı katından ibarettir. Yapının giriş katı genel ve idari hizmetler için, ikinci kati yönetim bölümü, çatı katı ise lokal olarak planlanmaktadır. Bina önündeki yaklaşık 120 metrekarelik bahçede ise peyzaj çalışması ile yeşil alan olarak düzenlenecektir.


KÜLTÜRÜMÜZE SAHİP ÇIKTIK
Trabzon Eczacı Odasının amacı hiçbir zaman gösterişli ve şatafatlı bir hizmet binasına sahip olmak olmamıştır. Bu projede hedeflenen, hep birlikte bizlere yakışır bir şekilde, Trabzon’umuza ve ülkemize bir katkıda bulunmak, tarihimize ve kültürümüze sahip çıkmak, bu vatana küçük de olsa bir çivi çakarak geçmişten geleceğe kalıcı bir köprü oluşturmaktır.