Kimsesiz çocuklar üzerine Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından yürütülen iki projenin ilk sonuçları umut verdi. Korunmaya muhtaç, kimsesiz veya ailesi tarafından terk edilen çocuklar, 50 kişilik koğuşlardan 4 kişilik 'sevgi evleri'ne taşınınca yüzde 80 başarıyı ulaştı.

5 BİN 676 ÇOCUK EVDE
Türkiye'de şuanda kız-erkek yetiştirme yurdu ve çocuk yuvalarında toplam 13 bin 431 çocuk bulunuyor. Bunların 2 bin 696'sı çocuk evlerine, 2 bin 980'i da sevgi evlerine yerleştirildi. Kiralanan apartman dairelerinde oluşturulan 457 çocuk evi ve müstakil kompleks olarak hazırlanan 39 da sevgi evi açıldı. Halen inşaatlar sürüyor. En geç 2 yıl içinde tüm korunmaya muhtaç çocuklar bu evlere yerleştirilecek.

123 ÇOCUK TAKDİR ALDI
Yurt- yuva ortamında yaşayan çocukların beraberinde bazı sorunlarla büyüdüğüne dikkat çeken Aile ve Sosyal Politikalar Trabzon İl Müdürü Selim Çelenk şöyle bilgi verdi: 'Yurt ve yuva ortamında kendilerini iyi yetiştirenler olmasına rağmen kavgacı, suç işleyen, asosyal, uyumsuz ve derslerinde başarısız olan çocukların durumu herkesi yaralıyordu. Ama sayıları hızla artan sevgi evlerine yerleştiren çocuklardaki farklılık kanayan yaraya son verdi. Çocuklar toplumla kaynaştı. Suç işleme oranı sıfırlandı. Kavgalar bitti. Kendine güvenen, kendini ifade edebilen  çocuklar haline geldiler. İki yıl içinde bütün çocuklar bu evlere yerleşecek. Örneğin Trabzon'da bu evlerde yaşayan ve ilköğretime giden çocuklardan somut veriler aldık. 123 çocuğun tamamı takdir veya teşekkür aldı ki. Ülke genelinde çocuk evlerine yerleştirilen 2 bin 696 ve sevgi evlerindeki 2 bin 980 çocuğun derslerindeki başarı oranı yüzde 80 arttı' dedi.

Yeni doğmuş bebek gibi
10 yılı yurtta kaldıktan sonra 3 yıl önce sevgi evine yerleştirilen 18 yaşındaki Elif B., 'Kendimi yeni doğmuş bir bebek gibi hissettim. Ev ortamıyla ilgili hiç bir şey bilmiyordum. Şimdi yemek yapıyorum. Toz almak bile büyük bir mutluluk. Evde rahatça ağlayabiliyorum. Bu bile bizim için çok önemli. 50 kişilik koğuşta utanırdık. Artık ben ve 4 arkadaşımın bir evi var. Bu rahat ortam derslerime olumlu yansıdı. Hedefim olan mühendisliği mutlaka kazanacağım' dedi.