Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Trabzon Gazeteciler Cemiyeti’nde düzenlediği basın toplantısı ile Milli Eğitim Bakanlığı’nın yayınladığı 19 Mayıs Genelgesine tepki gösterdi. ADD Başkanı Uzun, Van Depremi nedeniyle 30 Ağustos Zafer Bayramı kutlamalarının kısıtlandığını ve 29 Ekim resepsiyonunun iptal edildiğini hatırlatarak,

“Gazi Koşuşu’nun güzergahı değiştirilerek etkinlik halktan uzaklaştırıldı. Ve şimdi de 19 Mayıs tırpanlanıyor. Bunlardan amaç sistemli bir şekilde Cumhuriyeti değiştirmektir. 19 Mayıs bir kurtuluş başlangıcının ifadesidir.19 Mayıs bağımsızlık iradesinin düşmana gösterildiği tarihi bir zamanıdır. 19 Mayıs Türk milletinin  düşmana karşı direnişe geçişinin, örgütlenişinin başlangıcıdır. Yani bağımsızlık meşalesinin Türkiye Cumhuriyeti kurucusu Mustafa Kemal tarafından yakıldığı resmi bir tarihidir. Hatta ulusumuzun kurucusu Mustafa Kemal Atatürk bu tarihe verdiği önemden dolayı bu günü ulusun ve kendisinin doğum günü olarak özdeşleştirmiştir. İşte unutturulmak istenen bunlardır.

19 Mayıs Kutlamaları okullarda olacakmış, çocuklar dışarıda üşüyormuş, velilerin bu konuda şikayeti varmış, çocuklar derslerden alıkonuyormuş, para israf ediliyormuş, bu sadece bir şekil değişikliği imiş; gibi bahaneler inandırıcı olamıyor. ABD, AB, İsrail; Genişletilmiş BOP projesini ortaya koyanlar ve yerli iş birlikçileri, her geçen gün foyanız daha da ortaya çıkmaktadır. Türk Ulusunun büyük bir çoğunluğunu uzun süre aldatmanız mümkün olmayacaktır. Türk milletine ne 19 Mayıs ne de diğer ulusal günler unutturulamayacaktır” şeklinde konuştu.