Trabzon İl Öğrenci Meclisi Başkanlık Divanı tarafından il genelinde 4 bin öğrenci ile yapılan ankette, öğrencilerin hiç de memnun olmadığı ortaya çıktı. Trabzon Milli Eğitim Müdürlüğü’nün resmi internet sitesinde de yayınlanan “Trabzon ili Öğrenci Memnuniyet Anketi’ni değerlendiren Türkiye Öğrenci Meclisi Başkanı M. Muhsin Aksoy, “Ne yazık ki ülkemizin her yerinde aynı sorunlar yaşanıyor. Öğrenciler genel anlamda okuluna giderken heyecan duymuyor, bazıları okulu hapishane gibi görüyor” dedi.

HER KONUDA CİDDİ SORUNLAR YAŞANIYOR


Trabzon merkez ve 18 ilçesinde bulunan 87 okulda öğrenim gören ilköğretim okulu 8. sınıf ve ortaöğretim okullarının 11. sınıf öğrencilerinden oluşan 4 bin kişi ile yapılan ankette, öğrencilerin birçok konuda sıkıntı içinde eğitim gördüğü ortaya çıktı. Ankette, 50 soru ile katılımcıların memnuniyet algılarının ölçülmeye çalışıldığını kaydeden Türkiye Öğrenci Meclisi Başkanı M. Muhsin Aksoy, “Bu anket bir kez daha ortaya koymuştur ki, öğrenci-öğretmen-ders-okul ilişkilerinde ciddi sorunlar yaşanmaktadır. Bunda eğitim sistemi, bazı öğretmenlerin ‘her şeyi bilirim’ anlayışları, idarecilerin sert tutumları, diyalog yetersizliği, öğrencilerin düşüncelerinin dikkate alınmaması, ders yoğunluğu, sosyal aktivite yetersizliği, sınava odaklı bir anlayışa sahip olunması, okulun fiziki şartları gibi birçok önemli etken rol oynamaktadır. Sonuçta öğrenci okulunu benimsemiyor, okula giderken heyecan duymuyor. En önemlisi bazı öğrenciler daha o yaşta okulu hapishane gibi görüyor” diye konuştu.



ÖĞRENCİLER BÖYLE DÜŞÜNÜYOR;

- Öğretmenlerden dayak ve hakaret gibi onur kırıcı davranışlar görenlerin oranı yüzde 46. Sürekli tartışılan teneffüs süreleri konusunda öğrencilerin yalnızca yüzde 34’ü memnun.

- Öğrencilerin yüzde 54’ü okul yolunun güvenli olduğunu düşünürken, yüzde 59’luk çoğunluk okulda yabancı kişilere karşı alınan güvenlik tedbirlerini yeterli bulmuyor.

- “Okulumuz her zaman temiz ve bakımlıdır” sorusuna ‘evet’ diyenlerin oranı ise sadece yüzde 32. Okul bahçesi ve spor salonlarından ders dışında yararlanabilenlerin oranı yüzde 30.

- Kantin fiyatların uygun olduğunu düşünenlerin oranı yüzde 35. “Okul yatakhanesi sağlıklı” diyenlerin oranı yüzde 21, yemekhaneleri temiz bulanların oranı ise yüzde 36’da kaldı.

- Ankete katılanların yarısı ihtiyaç duyduklarında okul yöneticileriyle görüşebildiklerini belirtirken, sadece yüzde 40’ü, okul ile ilgili isteklerinin dikkate alındığını düşünüyor.

- Okulda yeterli miktarda sosyal-kültürel faaliyet düzenlendiğini düşünenlerin oranı yüzde 41, bu faaliyetlere severek katılan öğrencilerin oranı ise sadece yüzde 41 olarak gerçekleşti.

- “Okulum sahip olduğum yetenekleri geliştirme imkanı sağlar” düşüncesinde olanlar yüzde 31. İlgi duydukları sportif faaliyetleri okulda yapma imkanı bulan öğrenci oranı ise yüzde 35.

- Tercih şansım olsa yine bu okulu seçerdim” diyen öğrenci sayısı yüzde 40’ta kaldı. Katıldığı eğitici kol faaliyetlerinde birçok şey öğrendiğine inananların oranı ise yüzde 42.

- Öğretmenlerin sınav sonuç değerlendirmesinde tarafsız olduğuna inananların oranı yüzde 63 olarak gerçekleşti. Ödül-cezalarda adil davranıldığına inananların oranı ise yüzde 56.