Trabzon insanını kendi bakış açısıyla şehrine baktığında, başta işsizlik sıkıntısını görüyor. Trabzon'un yatırım konusunda eksik olması, işsizliğe çare olmuyor. Gençlerimiz ise sosyal faaliyetlerin yok denecek kadar az olmasından, kütüphanenin şehirimize yetersiz gelmesinden şikayetçi. Bunlar ve daha fazlası 61saat'in röportajında...

61SAAT RÖPORTAJ / Ayşegül KUM

Aleyna Kum / İnsanın insana olan saygısı eksik...  
İnsanın insana olan saygısı eksik aslında. İşe, eve, okula giderken insan çok rahatsız oluyor. Çünkü yol üstündeki insanlar hiç hoş olmayacak şekilde sizi inceliyorlar. Tabi bu durum kişi ile alakalı, bizlerin yapabilecekleri birşey yok. Bunun yanında Trabzon'un sosyal faaliyetleri eksik. Gençler sokaklarda gezene kadar sosyal faaliyetlerle ilgilense onlarında bir gayretleri olacak ama ortada sosyal faaliyet yok. Bence Trabzon gibi bir yerde sosyal faaliyetler eksik olmamalıdır.
Tuğba Yılmaz / Kadınlar Kırahathanesi eksik...
Trabzon'da Kadınlar Kırahathanesi eksik. Trabzonlu kadınların kendi şehirlerinde rahat edebilecekleri, hoş sohbetler edebilecekleri yerler mevcut değil. İlk akla kişinin kendi evi geliyor, eğer sohbet etmek istiyorsa komşusuna gitsin ya da komşusu ona gelsin diye düşünülüyor. Ama kadınlarımızı dışarıya çıkarmalıyız bana göre. Onlar da artık evlerinde sıkılıp, dört duvar arasında kalmamalılar.

Elanur Fındık / Trabzon' kütüphaneleri eksik...
Trabzon'un ister lise, ister üniversite öğrencilerinin sessiz ve sakin bir ortam olarak ders çalışabileceği kütüphaneleri eksik. Atapark'ta bir tane olabilir, ancak o öğrencilere yetersiz geliyor. Ya erkenden gidip yer kapacaksınız ya da boşalmasını bekleyeceksiniz. Yeniden düzenlenmesine çok memnun olduk. Fakat Trabzon gibi büyükşehirde sadece bir kütüphane olmamalı.


Ayşe Baki / Sosyal faaliyetler açısından çok eksik
Gençlerin okuldan, dershaneden sonra vaktini değerlendirebileceği, arkadaşları ile kaliteli zaman getirebileceği ortamlar eksik. Trabzon sosyal faaliyetler açısından çok eksik. Sınav stresinden uzaklaşabileceğimiz aktiviteler ya da mekanlar yok. Eğer sosyal faaliyetler olsa idi, hem çevremize faydalı olurduk, hem de kafamızı dağıtırdık. Trabzon çok sıradan bir yer oldu. Eğlence alanları hiç yok ve bu durum bizleri çok etkiliyor.

Gülsümhan Başkan / Alt yapımız yok ve ulaşımımız eksik...
Ulaşımda çok eksiği olan bir şehiriz ve alt yapımız hiç yok. Ben dershaneye gelirken ve eve giderken çok zorluk çekiyorum. Sabahları gelirken yaşlılara otobüs ücretsiz olduğu için boş alan olmuyor. Kısa mesafeler için bile otobüs kullanılıyor ve uzun mesafesi olanlar zorluk çekiyor. Daha sonra eve giderken belli bir saatten sonra işi geç biten ya da dershaneden geç çıkanlar için otobüs bulamama gibi sıkıntı oluşuyor. 

Semanur Balcıoğlu / Eğleneceğimiz mekanlar eksik...
Trabzon'a baktığınızda belli başlı mekanlar dışında her yer aynı ve birbirine benziyor. Arkadaşlarınızla ya da tek başınıza eğlenmek istediğiniz bir yere gitmeyi planladıktan sonra nereye gideceğiz diye düşünmeye başlıyorsunuz. Çünkü ortada keyifli vakit geçirebileceğiniz, gittiğinizden memnun kalabileceğiniz yer yok. Ya cafeye ya da sinemaya gidiyorsunuz tabi o da nereye kadar giderse.

Esra Erdoğan / Oturacak yer yok, mevcut yerinde bakımı yok...  
Trabzon'da kadınların rahatça oturabilecekleri, bundan keyif alabilecekleri yer görmek mümkün değil. Bana göre bu açıdan eksiği var ve bu durum çok ilgi görmüyor. Erkeklerin kahvelerde oturabildiği gibi kadınlarda böyle yerlerde oturamıyor çünkü yok. Trabzon'da meydan parkı ya da buna benzer başka bir yer varsa ki bence yok, bunların da bakımı eksik. 

Hüseyin Yıldız / Trafik sorunu var çünkü alt yapısı eksik...  
Trabzon'da yatırımlar eksik, hastahaneleri iyi, trafik sorunu var çünkü alt yapısı eksik. Yollarımız çok kötü şöyle Trabzon'u bir dolaşsanız yollarına baksanız ne durumda olduğunu görürsünüz ve trafiğinde ne kadar berbat halde olduğunu anlarsınız. Kimi yerler iyi kimi yerler kötü, bir taraf iyi bir taraf kötü lounca olmuyor. Yolların düzen eksikliği çok göze batıyor.

Dursun Başar / Derde derman olacak iş imkanı eksik...  
Trabzon'da çalışmak istesen, iş aramaya kalksan çalışamazsın çünkü Trabzon'da iş imkanı yok. Düzgün bir yerde çalışamıyoruz, yeri geliyor geçinemiyoruz. Sonuçta evi, çocuğu olanlar var. Trabzon'un fabrikası yok, işsizlerin derdine derman olacağı iş imkanları yok. Bizim için iş imkanlarının olması gerekiyor, büyükşehiriz ama nerede o büyükşehirin avantajları. 

'Belediyemiz şunları yaptı desinler' diye...  
Yollarımız berbat, trafik hiç çalışmıyor benim oturduğum Fatih mahallesinde iki dolmuş yan yana geçemiyor. Yolun hemen yanında eski evler var ve kimsenin işine yaramaz o evler. Evleri yıkıp iki dolmuşun geçmesi için imkan sağlansa bu durumda kötü ne olacak, aksine daha iyi olacak. Belediyemiz hep göze görünen yerleri yapıyor benim bahsettiğim yer kimsenin gözüne gelmez, önemsemez. Görünen yerleri yapıyorlar, 'belediyemiz şunları yaptı desinler' diye. 

Reklamlarını iyi yapıyorlar...  
Bizim belediyemiz kendi derdini halledemiyor ama reklamlarını iyi yapıyorlar. Yollarımızın düzeni eksik, trafikte sorunumuz var. Alt yapı desen hiç yok, bundan hep zarar gördük. Senelerce Trabzon'un düzeni yerine oturamadı. Coğrafi açıdan engebeliyiz ama denizi doldurayı biliyoruz, yolları düzeltmeyi bilmiyoruz.
Bizim yollarımız patatesi tarlası gibi olmuş
Şehirimiz büyükşehir ama sadece isim olarak büyükşehir, gerisi hep aynı değişen birşey yok. Yolların hali perişan hatta bizim yollarımız patatesi tarlası gibi olmuş. Biz tam anlamıyla büyükşehir olsaydık, eksikliklerimiz giderilirdi o zaman tam büyükşehir olurduk. Sadece isimle büyükşehir olunmaz ki. 
Artık kendi yerlerimizde kalmaz bizlere...
Biz Akoluk Beldesi'ne bağlıydık şehirimiz büyükşehir olunca, büyükşehire bağlandık ama kötü oldu. Önceden bir derdimiz sıkıntımız olduğu zaman, kendi beldemize sıkıntımızı söylerdik ve halledilirdi. Ama şimdi bir derdimiz olduğunda kime söyleyeceğimiz belli değil. Bundan 5 sene sonra artık kendi yerlerimizde kalmaz. Biz göremeyiz ama siz görürsünüz, bizim şehrimizin düzeni eksik.

Eksik değil yok...  
Evini geçindirecek olan adamın çalışabileceği, çocuğunu okutabileceği ve geçimini sağlayabileceği imkanları eksik değil yok. Trabzon'da yatırım olarak ne var, milletimiz çalışabilsin. Ortada bir fabrikamız yok, işsizlerin çalışabileceği ama olsa kaç insan rahat nefes alır. Bu devirde okumakta, okutmakta zor o yüzden iş konusunda sıkıntı olmaması lazım. Sonuçta herşeyin kapısı para ile açılıyor hal böyle olunca da millet iş arıyor ama bulamıyor.