Bu yılın Mayıs ayında, Ankara’da 54 Afrika ülkesinden 300’ün üzerinde gazetecinin katılımıyla gerçekleştirdiğimiz Türkiye Afrika Medya Forumu’nda, Türk ve Afrikalı gazeteciler arasında kurulan işbirliği için yeni adımlar atıldı.

Ankara’da ki Forum’un ardından Afrika’nın en büyük medya çatı kuruluşu niteliğindeki Afrika Medya İnisiyatifi (AMİ) bu yıl 5’incisini düzenlediği, Afrika Medya Liderleri Zirvesi’ne tarihinde ilk kez Afrika ülkeleri dışından bir ülkeyi, Türkiye’yi davet etti.

Senegal’in başkenti Dakar’da yapılan zirveye, onur konuğu olarak davet edilen ülkemiz Başbakan Yardımcısı Sayın Bülent ARINÇ’ın başkanlığında geniş bir heyetle katıldı.

Çad Büyükelçisi Prof.Dr. Ahmet KAVAS, Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Müdürü Murat KARAKAYA, TRT Genel Müdürü İbrahim ŞAHİN, Anadolu Ajansı Genel Müdürü Kemal ÖZTÜRK, TİKA Başkan Yardımcısı Süreyya POLAT, TÜRKSAT Kurumsal İlişkiler Direktörü Mustafa ESER, ‘den oluşan Türk heyeti zirveye katılan Afrikalı gazetecilerden büyük ilgi gördü.

Zirve sırasında, Afrika’nın çeşitli ülkelerinden gelen medya yöneticileri ve gazeteciler ile yakın ilişkiler kuruldu.

Senegal Başbakanı Abdoul MBAYE ile birlikte zirvenin açılış konuşmasını yapan Başbakan Yardımcısı Sayın Bülent ARINÇ konuşmasında, “Türkiye ve Afrika ülkelerinin medyaları arasındaki ilişkilerin karşılıklı olarak geliştirilmesi için ülke olarak üzerimize büyük görevler düştüğünü ve bu ilişkilerin geliştirilmesi için devlet olarak her türlü desteğin verileceği” mesajını verdi.

Başbakan Yardımcısı Sayın Bülent ARINÇ’ın açılış konuşmasının ardından Genel Müdürlüğümüz ve AMİ arasında, Ankara’da gerçekleştirilen Türkkiye-Afrika Medya Forumu’nda kararlaştırılan “Türkiye-Afrika Medya Platformu”nun Kuruluşuna Dair Deklarasyon ve Gazeteci Değişim Protokolü” törenle imzalandı.

Program kapsamında Başbakan Yardımcımız Sayın Bülent ARINÇ ve Senegal İletişim ve Haberleşme Teknolojileri Bakanı Cheikh Mamadou Abiboulaye Dieye’nin başkanlıklarında gerçekleştirilen heyetler arası görüşmelerde işbirliği imkanları değerlendirilmiştir.

Bu toplantıların neticesinde Anadolu Ajansı ve Senegal Haber Ajansı bir işbirliği anlaşması imzalamıştır.

Zirvenin haricinde Başbakan Yardımcısı Sayın Bülent ARINÇ’ın başkanlığındaki Türk heyeti, Senegal resmi makamları ile de temaslarda bulundu. Ziyaretin ilk günü Senegal Cumhurbaşkanı Macky SALL ve Senegal Başbakanı Abdoul MBAYE ile görüşerek Türkiye-Senegal ikili ilişkileri üst düzeyde ele alındı. Ayrıca Senegal’de faaliyet gösteren Yavuz Selim Koleji ziyaret edilerek, Dakar Büyükelçisi Sayın Sibel ALGAN tarafından Başbakan Yardımcısı Sayın Bülent ARINÇ onuruna verilen resepsiyonda Senegal’deki Türk toplumu ile bir araya gelindi.