Feriye Lokantası'nda düzenlenen törende, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ile Çin Halk Cumhuriyeti Basın Yayın Bakanı Liu Binjie, imza attıkları protokolle iki ülkeye kitap fuarlarında onur konuğu statüsü kazandırdı.

Törende konuşan Bakan Günay, ''Çin, Asya'nın öteki ucunda, dünyanın en köklü medeniyetlerinden biri. Son yıllarda Çin'le ekonomik ilişkilerimizi geliştirdiğimiz gibi kültür alanında da çok önemli işler yapıyoruz'' dedi.

Günay, gelecek yıl Çin'den, içinde önemli yazarların da bulunduğu bir topluluğu beklediklerini ifade ederek, Nobel Ödülü alan Mo Yan'ın eserlerinin Türkçe'ye kazandırılmasını beklediklerini söyledi.

Çin Yazarlar Birliği ile Türkiye yayın dünyasının yetkililerinin de görüştüğünü aktaran Günay, tarafların 2014 yılından önce 100'e yakın kitabın her iki dile çevrilmesi konusunda fikir birliğine vardıklarını açıkladı.

Bu yıl Türkiye'de Çin Yılı etkinliklerinin gerçekleştirildiğini hatırlatan Günay, 20 Kasım Salı günü Çin kültür ve sanatıyla ilgili iki serginin açılacağını duyurdu.

Topkapı Sarayı'nda Terra Cotta askerlerinin örnekleri, Tophane-i Amire'de İpekyolu ile ilgili olacak sergilerin merakla beklendiğini aktaran Bakan Günay, ayrıca gelecek yıl mart ayından sonra Çin'de Türk Yılı etkinliklerinin düzenleneceğini hatırlattı.


KONUK BAKANIN KONUŞMASI

Çin Halk Cumhuriyeti Basın Yayın Bakanı Liu Binjie de Türkiye ve Çin arasındaki kültürel ilişkilerin yoğunlaştığına dikkati çekerek, ''Kültürel temaslar ve işbirliğiyle iki halk arasındaki bağlar daha da önemli hale gelecektir'' diye konuştu.

Binjie, iki ülkenin eski bir tarihe sahip olduğunu dile getirerek, bu tür etkinliklerle iki ülke halkları arasındaki bağların artacağını söyledi.

Bakan Binjie, ''Son zamanlarda Türkiye'deki ekonomik ve diğer alanlardaki gelişmeler Çin tarafından dikkatle izlenmektedir'' dedi.

Orhan Pamuk'un eserlerinin neredeyse tamamının Çince'ye çevrildiğini dile getiren Binjie, anlaşma sonrası gelişmeleri heyecanla beklediklerini, kalabalık bir heyetle tekrar İstanbul'a geleceklerini açıkladı.



ÇİN'DE YENİ TANITIM OFİSİ

Protokollerin imzalanmasının ardından Çin'den gelen turistlere ilişkin düşüncelerini aktaran Bakan Günay, Çinli turist sayısında yüzde 20'lik bir artış beklediklerini ama hedeflerinin bir milyon olduğunu söyledi.

Çin'de yeni bir tanıtım ofisi açılacağını da aktaran Günay, karşılıklı uçuşların da artmasıyla arzu edilen rakamların yakalanacağını ifade etti.