İlahiyatçı Zekeriya Beyaz'ın bir televizyon programında, “Ayakkabıdan kurban” olur açıklaması yankı bulurken, Erzincan İl Müftüsü Burhan İşliyen, bu tür yaklaşımların kesinlikle ciddiye alınmaması gerektiğini ifade etti. İşliyen magazin programlarına malzeme olan bu tür açıklamaların mantıklı olmadığını, kurbanın binlerce yıla dayanan bir geçmişe sahip, Kuran-ı Kerim ayetleriyle sabit olduğunun altını çizdi.

Erzincan il Müftüsü Burhan İşliyen Kurban Bayramı öncesinde bir açıklama yaparak, kurban kesmenin önemine değindi. Kurban kesimi sırasında kurbanlık hayvanlara eziyet edilmemesi gerektiğini vurgulayan İşliyen, İlahiyatçı Zekeriya Beyaz'ın 'kurban kesmek yerine ayakkabı dağıtılabilir' açıklamasına da cevap verdi.

İşliyen, kurban ibadeti kurbanlık hayvanın yanı kurban etmeye elverişli bir hayvanın boğazını kesmek suretiyle, kanını akıtmakla mümkün olduğunu ifade ederek, “Kurban yerine sadaka vermek, hayır yapmak, kurban yerine başka, başka iyilikler yapmak sevap olabilir ama, kurban ibadeti sadece ve sadece kurban olmaya uygun niteliklere sahip bir hayvanın boğazlanmasıyla olur. Dolayısıyla kurban kesmesek de sadaka versek, medyaya, biraz da magazin programlarına malzeme olacak şekilde yansıyan kimi ilahiyatçıların sözleri vardır ki; ayakkabı dağıtsan da, filanı versen de gibi yaklaşımlar, kesinlikle ciddiye alınacak yaklaşımlar değildir. Yani bin 400 yıl önceki bir gelenek ki, binlerce yıl önceye dayanan bir gelenek boyutu da vardır kurbanın. Hz. İbrahim Aleyselam'ın İsmail'i kurban etmeye çalışmasıyla Cenabı Hakk'ın buna müsaade etmeyip ona bir kurbanlık hediye ettiği Kuran-ı Kerim ayetleri ile sabittir. Dolayısıyla buna kurban kesmezseniz de olur şeklinde yaklaşmak, kitabi bir delili olmayan, mantıklı olmayan bir yaklaşma tarzıdır. Bunları ciddiye almamak gerekir” diye konuştu.