Ordu’nun Perşembe ilçesi Bekirli Mahallesi’ndeki 'Kimsesiz Trabzonlular Mezarlığı', 1916 muhacirlik döneminin en acı hatıralarından birini barındırıyor.
Kaderini terk edilmiş, bakımsız görüntüsüyle üzüntü yaratıyor
Rus işgaliyle yollara düşen; açlık, hastalık ve soğukla mücadele ederken can veren Trabzonlu muhacirlerin ebedi istirahatgahı olan bu alan, günümüzde kaderine terk edilmiş ve bakımsız görüntüsüyle büyük üzüntü yaratıyor.

"İsimlerini bilmedikleri için düz taşlar diktiler"
Bölge tarihine dair araştırmalarıyla tanınan Hüseyin Naim Güney, 110 yıl önce yaşanan dramın boyutlarını şu sözlerle özetledi:
“1916’da Trabzon’dan yaya olarak yollara düşen yaşlılar, kadınlar ve bebekler Bekirli civarına ulaştıklarında bitkin düştüler. Önemli bir kısmı salgın hastalıklar ve açlık nedeniyle burada hayatını kaybetti. Köy halkı, bu insanları İslami vecibelerle defnetti ancak isimlerini bilmedikleri için mezar taşlarına bir şey yazamadılar. Mezarlar kaybolmasın diye başuçlarına düzgün taşlar diktiler. O taşlar bugün hala orada; isimsiz ve sahipsiz ama derin bir insanlık borcunu hatırlatıyor.”

Tahminen 200-300 mezar bulunuyor
Savaş yıllarına ait kayıtların yetersizliği nedeniyle net bir rakam verilemese de bölge büyüklerinden edinilen bilgilere göre alanda 200 ila 300 arasında muhacirin yattığı tahmin ediliyor. Araştırmacı Güney, 6-7 yıl önce bir proje geliştirildiğini ancak somut bir adım atılmadığını belirterek, alanın koruma altına alınması ve bilgilendirici bir şehitlik anıtına dönüştürülmesi gerektiğini vurguladı.
Araştırmacı Güney, "“Bu mezarlık yalnızca bir defin alanı değil; savaşın siviller üzerindeki yıkımının, zorunlu göçün ve insanlık onurunun sessiz bir belgesidir. Alanın tespit edilmesi, koruma altına alınması, bilgilendirici bir tabela konulması ve düzenli bakımının sağlanması gerekiyor. Bu, sadece geçmişe saygı değil; insanlık hafızasına sahip çıkmaktır.”

5 Dönemdir Muhtar, 20 Yıldır Çözüm Bekliyor
Bekirli Mahalle Muhtarı Ziya Yıldız ise yıllardır süregelen ilgisizliğe sitem etti. 2004 yılından bu yana muhtarlık yaptığını hatırlatan Yıldız, hem Ordu'dan hem de Trabzon'da çok sayıda heyet geldiğini, hatta projeler hazırlandığını ama sonrasında hiç bir gelişmenin olmadığını söyledi.
Muhtar Yıldız, "“Ben 2004 yılında muhtar seçildim. 5. dönemimdeyim. Göreve geldiğim günden bugüne ilçe belediyesinden, büyükşehir belediyesinden hatta Trabzon’dan gelenler oldu buraya. Proje de yapıldı ama sonra unutuldu. Hiçbir şey yapılmadı. Uzun yıllar geçmesine rağmen gereken adımlar atılmadı. Şimdi buraya sadece bir tabela da koyulmaz, buranın baştan aşağı düzenlenmesi gereklidir.”





