Femin Art Uluslararası Kadın Sanatçılar Derneği Kurucu Genel Başkanı Ressam Şükran Üst ’ün 04 Mart 2009 - 04 Mart 2020 yılları arasında öldürülen 3150 kadınlar anısına yaptığı 3150 portreden oluşan 'YÜZLEŞME' isimli resim sergisi 4 Mart Çarşamba Günü Forum Trabzon’da Saat 17.30’da açılacak.

Şükran Üst, BirGün'e yaptığı açıklamada Münevver Karabulut cinayet ile başladığı portre çalışmaları ile iligili olarak "Ben aslında bin kadın bin portre sergisini yapmak istemeiştim ama her kadının bir hikayesi var. Bu yüzden 4 Mart 2009'dan bu yana öldürülen bütün kadınların portlerini yapmaya karar verdim. Böylelilikle Yüzleşme ortaya çıktı" ifadelerini kullandı.

HAYATLARI ELLERİNDEN ALINAN KADINLAR ANISINA

Üst, sergi ile ilgili kaleme aldığı metinde "Hepsi bir birinden farklı, her kadını farklı bir birey olduğunu bir dünyası olduğunu, tek tipleştirmeye, baskıya, sahiplenmeye değil birey olarak özgürlüklerini yaşamaya hakkı olduğunu anlatmak istedim. Kadının ezilmişliğine, kadına şiddete, cinsiyet ayrımcılığına hayır demek sanatın evrensel dili ile farkındalık oluşturmak istedim" diyor.

Şükran Üst'ün kaleme aldığı metin şu şekilde:

Kadına şiddet, belki de en utanç verici insan hakları ihlali… Ve belki de en yaygını. Coğrafya, kültür ve servet sınırı da tanımayan bu şiddet devam ettiği sürece, eşitliğe, kalkınmaya ve barışa dair gerçek bir ilerleme sağlayacağımızı iddia edemeyiz.

Dolayısıyla kadına şiddet deyince, akla ağırlıklı kaynak olan eş tarafından fiziksel zorbalık gelse de, aslında kayıtların yetişemeyeceği kadar çeşitli formlar da var şüphesiz. Malum, kadınlar ailenin diğer bireylerinden kamusal alana kadar uzanan mecralarda diğer erkeklerin de baskısına maruz kalıyor. Ve sözlü saldırı ile ayırımcılık da, şiddet tanımının içine giriyor.

Bu tespitler nicedir ortadayken, ülkeler hem kendi içlerinde hem de uluslararası işbirlikleriyle halen bu illete çare bulmaya çalışıyor.

Kadınlar üzerinde çeşitli derecelerde zararlara sebebiyet veren bu hastalıklı durumun temelinde, erkeklerin kadınlara yönelik bakış açısındaki ve karşı cinse yükledikleri normlardaki anormallikler yatıyor. Bunun yanı sıra araştırmalar, özellikle fiziksel darbe içeren şiddet vakalarında, çocuklukta maruz kalınan aile içi davranış ve olayların da rol oynadığını gösteriyor.

4 Mart 2009 yılında öldürülen Münevver Akbulut cinayeti ile birlikte kadın dernekleri bu konuyu dikkatle izlemeye başladı. İstatistikler her yıl kadın cinayetlerinin arttığını gösteriyor.

Ben bu üzücü durumdan çok etkilendim ve 4 Mart 2009 – 4 Mart 2020 yılları arasında öldürülen 3150 kadın adına 3150 kadın portresi çizdim.

Hepsi bir birinden farklı, her kadını farklı bir birey olduğunu bir dünyası olduğunu, tek tipleştirmeye, baskıya, sahiplenmeye değil birey olarak özgürlüklerini yaşamaya hakkı olduğunu anlatmak istedim. Kadının ezilmişliğine, kadına şiddete, cinsiyet ayrımcılığına hayır demek sanatın evrensel dili ile farkındalık oluşturmak istedim.

Umarım güzel dünyamızın üstünde yaşayan insan denen farklı iki cins bir birini öldürmeden insanca sevgi ve mutlu yaşamayı başarırız.

YÜZLEŞME, 04- 10 Mart tarihleri arasında Forum Trabzon'da ziyaretçilerini bekliyor.