Türkiye'de emekli olmanın üş şartı vardır. Bunlar yaş, yıl ve prim sayısını doldurmaktır. Fakat çeşitli sebeplerden dolayı işlerine ara vermek zorunda kalan vatandaşlar bu üç şarta uymadıkları için emekli olamıyor. Emekliliği belirleyen en önemli etken; ise ilk defa sigortalı olarak işe başlama tarihidir. Ödenecek prim miktarı ve emekli olunacak yaş bu tarihe göre belirleniyor. Bu tarih çeşitli yollarla erkene alınıp erken emeklilik sağlayabiliyor.

Çalışma hayatına çeşitli sebeplerden dolayı ara vermek prim sayısını ve emeklilik yaşını etkiliyor. Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre toplu prim ödemesi yapılamasa da eksik primlerin borç yoluyla ödenmesi mümkündür

Ülkemizde çeşitli yollarla erken emekli olunabiliyor. Fakat erken emekli olmak için de bazı şartlar bulunuyor. Verilen şartlara uyan vatandaşlar erken emekli olabiliyor.

Çocukların Erken Emekliliğe Sağladığı Fayda

Sigortaya sahip anneler için; erken emeklilik konusunda annelere ve çalışan kadınlara çocuklar üzerinden prim yapma imkanı tanınıyor. Bu annelerin primi artırılıyor ve emekli olma yaşları düşürülüyor.

  • Üç çocuğa sahip olan kadınlar belirli bir yaşı doldurduktan sonra 6 sene erken emekli olabiliyor. Fakat bunun geçerli olabilmesi için çocukların sigortadan önce dünyaya gelmesi zorunludur.
  • Çalışan kadınlara doğum yaptıktan sonra 2 sene boyunca izne çıkma hakkı tanınıyor.
  • Başkasının bakıma muhtaç engelli çocuğuna bakan annelere de erken emeklilik hakkı tanınıyor.

Bu şartlara uyan annelere erken emeklilik hakkı tanınıyor.

Askerliğin Erken Emeklilik Üzerindeki Etkisi

Erkeklerde ise askerlik emeklilik yaşını geri çekerken aynı zamanda kişinin fazladan prim kazanmasını sağlıyor.

  • Sigortaya sahip olmadan askerlik yapmış vatandaşlar en az bir yıl kadar erken emekli olabiliyor.
  • Aynı zamanla orduda görev almış yüksek rütbeli kişilerin eğitimleri sırasında geçen süre de emeklilikten düşülüyor.

Bu şekilde işe başlama yılı geriye çekilip erken emeklilik sağlanıyor.

Engelli ve Maulen Kişilerde Erken Emeklilik

Çalışırken iş yapabilme gücünün bir kısmını kaybeden ve sürekli rahatsızlığı veya engelliliği olan kişiler de erken emekli olabiliyor.

  • En az %40 engelliliğe sahip engelli çalışanlar yaş şartına bakılmadan işe giriş tarihlerinden itibaren 18 yıla kadar emekli olabiliyor.
  • Çalışma sırasında iş yapabilme gücünün %60'tan fazlasını kaybeden kişiler ise en az 1800 gün prim alabiliyor.

Rapor alındığı takdirde kişilere erken emeklilik hakkı tanınıyor.

Ağır İşlerde Çalışanlarda Erken Emeklilik

Madencilik, gemicilik, gazetecilik gibi ağır işlerde çalışan kişilere ve memurlara "yıpranma payı" erken emeklilik hakkı tanıyor. Bu yolla ağır işlerde çalışan kişilere ilave prim sağlanıyor. Kişiler başlama tarihlerini geriye çekerek erken emekli olabiliyor. Bu haktan madenci, gazeteci, sağlıkçı, polis gibi 45 işkolu yararlanıyor. En fazla prim ise madencilere sağlanıyor.

Yaş Şartıyla Emekli Olma

Bir diğer adı kısmi emeklilik olan bu yöntemde; 8 Eylül 1999'dan önce sigorta alan kişiler 15 yıllık süreci tamamladıktan sonra yaş şartından erken emekli olabiliyor.

Pandeminin Sağladığı Erken Emeklilik

Son yıllarda baş ettiğimiz pandemi yükünü sırtına alan sağlık çalışanlarına çalıştıkları her 360 güne karşılık 60 gün ilave ediliyor.

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına bu şartlar içerisinde, belirli miktarda ilave prim verilip, erken emekli olma hakkı tanınıyor.