ABD Dışişleri Bakanlığı, F, M ve J tipi vizelere başvuranlar için önemli bir değişikliğe gitti. Yapılan açıklamaya göre, başvuruların daha hızlı incelenebilmesi amacıyla adayların sosyal medya hesaplarını ‘herkese açık’ hale getirmesi zorunlu hale getirildi.
“ABD vizesi bir hak değil, ayrıcalıktır”
Bakanlıktan yapılan açıklamada, yeni uygulamanın güvenlik prosedürleri kapsamında getirildiği vurgulandı. Açıklamada, “ABD vizesi bir hak değil, bir ayrıcalıktır” ifadesine yer verildi.
Yeni yönergeye göre F, M ve J türü göçmen olmayan vizelere başvuran öğrenciler ve değişim programı adaylarının çevrimiçi varlıkları ayrıntılı olarak incelenecek. Bu incelemeyi kolaylaştırmak için adaylardan sosyal medya profillerini herkese açık duruma getirmeleri istenecek.
Bakanlık ayrıca, yurtdışındaki temsilciliklerin söz konusu vizeler için başvuru alımını yakında yeniden başlatacağını duyurdu. Yetkililer, “Her vize kararı aynı zamanda bir ulusal güvenlik kararıdır. Başvuru sahiplerinin Amerikalılara veya ulusal çıkarlara zarar verme niyetinde olmadıklarından emin olmak zorundayız” açıklamasında bulundu.