Op. Dr. Kadriye Şener, “Adetten 10 Sün Sonra Kanama Neden Olur?” sorusunu detaylarıyla cevapladı;

Kadınlarda adet kanaması genellikle ayda bir defa gibi yaşanır. Ancak bazen beklenmedik bir şekilde kanama yaşanabilir. Adetten 10 gün sonra kanama neden olur sorusu bun nedenle çok yaygındır. Beklenmeyen bir anda kanama şikayetleri yaşamanız doğaldı. Adet döngüsü arasında kanama olduğundan ve nadiren bir sağlık sorununa işaret edecektir.

Adetten 10 gün sonra kanama, adet dönemleri arasındaki herhangi bir kanama türüdür. Tüm pedinizi veya tamponunuzu dolduran birkaç damla kandan meydana gelebilir. Kadın üreme organları vajinalar hayatlarının herhangi bir noktasında ara kanama yaşayabilirler. Çeşitli faktörler ara kanamalara neden olabilir. Genellikle doktora gitmek gerekmese de bazı durumlarda doktorunuza görünmeniz gerekebilir.

Bir lekelenme geçiren kadınların çoğunluğu için, tekrar olup olmadığını beklemek ve ilk etapta bir durumdan şüphelenmemek gerekiyor. Adetten 10 gün sonrasında yaşanan kanamalarda "Herhangi bir ilacı kaçırdım mı? Cinsel yolla bulaşan bir hastalık olasılığı var mı? Anormal lekelenmeye neden olacak bir enfeksiyon mu var?” gibi sorular aklınızı kurcalayabilir.

Bkz: Adetten 10 Sün Sonra Kanama Neden Olur?

Doğum kontrolü

Doğum kontrolüne başladığınızda, vücudunuzun hormonal ilaçlara uyum sağlaması için birkaç aya ihtiyacı olacaktır. Östrojen ve progesteron yumurtlamayı bloke eder, servikal mukusun kalınlaşmasını ve uterus astarını incelterek döllenmiş bir yumurtanın uterus duvarına yapışmasını zorlaştırır. Vücutta artan hormon seviyeleri, döneminiz olduğunda etkilenecek ve lekelenmeye yol açacaktır.

Vücudunuz doğum kontrolüne alıştıktan sonra ara kanama olasılığı azalır. Ancak Amerikan Kadın Hastalıkları ve Jinekologlar Koleji'ne (ACOG) göre, ara kanama, doğum kontrol hapları veya halka ile dönemlerini atlayan veya geciktiren insanlar için yaygın bir durumdur.

Doğum kontrol haplarını kaçırmak veya geç almak da vücudunuzun hormon seviyelerinde dalgalanmalara neden olduğu için adetten 10 gün sonra kanama şikayetlerine neden olabilir. Birkaç gün boyunca bu hormonal dalgaya sahip olduğunuzda döngünün neresinde olduğunuza bağlı olarak yumurtlamanız söz konusu olabilir.

Acil kontraseptifler

Acil kontraseptiflerin yaygın bir yan etkisi ara kanamalardır. Yumurtlamayı durdurmak veya geciktirmek için yüksek östrojen ve / veya progestin seviyeleri kullanırlar. Hormon seviyelerindeki artış, adet döngünüzle karışır ve birkaç gün içinde kaybolma eğiliminde olan hafif kanamaya neden olur.

Rahim polipleri veya fibroidler

Düzensiz kanama, uterus polipleri adı verilen kanserli olmayan parmak benzeri bir büyümeyi gösterebilir. Bun büyümeler bir kişinin uterusunun iç duvarına tutturulmuş uterus astarından gelen dokudan yapılır. Bu polipler, çevreleyen dokuyu tahriş ederken küçük kan damarlarını açığa çıkarabilir. Bu da ağır ve düzensiz vajinal kanamaya neden olabilir.

Fibroidler, rahim içine implante edilen kas dokusundan oluşan kanserli olmayan büyümelerdir. Araştırmalar, uterus fibroidlerinin ağır adet kanamasının yaklaşık yüzde 30'unu oluşturduğunu göstermektedir. Rahim üzerine yerleştirilen basınç fibroidleri de ara kanamalara da neden olabilir.

Kronik hastalıklar

Uzmanlar, ara kanamanın aşağıdakiler de dahil olmak üzere bir dizi sağlık durumu ve hastalığı gösterebileceğini de söylüyor:

  • Tiroid sorunları
  • Kontrolsüz diyabet
  • Obezite
  • Kanser

Hamilelik

Amerikan Hamilelik Derneği'ne göre, hamile insanların yaklaşık üçte biri, döllenmiş yumurtanın uterusa yapışmasından bir ila iki hafta sonra hafif lekelenme yaşayabilir. Bunun nedeni, embriyo rahim duvarına implante edildiğinde meydana gelen hareketin kan damarlarını parçalayabilmesidir.

Adetten 10 gün sonra kanamada ne zaman doktora gidilmelidir?

Ara kanamalar yaygın olarak görülür ve birkaç gün sonra kaybolabilir. Ancak ara kanamanın daha ciddi sorunlara işaret edebileceği durumlar vardır.  Bu kanamalar üç aydan fazla devam ederse doktorunuzu görmeniz gerektiğini belirtelim.

Bu kanamalar üç aydan fazla sürerse, sağlık uzmanınızın kanser öncesi veya kanser gibi tehlikeli olasılıkları elemek için ultrason ve uterus biyopsisi yapabilir. Bir ultrason,uterus astarını, fibroidleri veya minimal ameliyatla gerektirecek polipleri inceleyebilir.

  • Ultrasona ve uterus astarının olası biyopsisine ek olarak, doktorunuz aşağıdakiler de dahil olmak üzere tıbbi geçmişinizi soracaktır:
  • Cinsel aktivite
  • İş ortağında yeni veya değişiklik
  • Şu anda almakta olduğunuz ilaçlar
  • Kontraseptif kullanım

35 yaşın üzerindeki kadınlar için ara ve düzensiz kanama olduğunda bir doktora görünmenizi önerilir. Doktorun uterusta anormal hücre olmadığından emin olmak için endometriyal biyopsi yapabileceğini söylüyor.

Adet döngüleri başlayan genç kızlar, ilk iki yılda döngüler arasında bir miktar kanama beklemelidir. Bununla birlikte, bu düzensiz dönemler aşırı kanama varsa problem olabilir. Yoğun kanama, pedlerin, tamponların taşması veya şiddetli ağrı çekiyorlarsa bir uzmana görünmek gerekir.

Adet dönemleri arasında kanama konusunda endişe duyuyorsanız doktorunuza her zaman görebilirsiniz. Bu süreçte özellikle aklınıza takılan sorular varsa ve bir risk faktörünüz varsa erken davranmanız çok önemli bir süreçtir.

Adetten 10 gün sonra kanama tedavi edilir mi?

Adetten 19 gün sonra kanama nedenleri kapsamında belirli tedaviler vardır. Ancak ara kanamanızın nedenine bakmak çok önemlidir. Örneğin, doğum kontrol hapı kullanımı sebebiyle kanamalar yaşıyorsanız doktorunuz farklı bir ilaç reçete edebilir.

Sebep doğum kontrolünden kaynaklanan hormonal değişiklik olursa ilacın dozu artırabilirler. Düşük doz doğum kontrolünün döngü arasında lekelenmeye neden olma olasılığı daha yüksektir. Ara kanama üç ay veya daha uzun süre devam ederse insanların ek östrojen veya steroid olmayan bir anti-enflamatuar ilaç alabileceği uzmanların ortak görüşleri arasındadır.

Bu süreçte doktor ile görüşmeden ilaç almak ve bazı uygulamalar gerçekleştirmek sağlık sorunlarını derinleştirebilir.

Kaynak: https://www.drkadriyesener.com