Cumhurbaşkanlığı seçiminde hiçbir adayın yüzde 50+1 oy oranına ulaşamaması nedeniyle seçimin ikinci tura kalması kesinleşti.

Bu kapsamda da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve kurmayları ikinci tura yönelik kampanya hazırlıklarını başlattı.

AK Parti Genel Merkezinde önceki gece sabaha kadar süren seçim değerlendirmeleri yapıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da katıldığı toplantılarda, AK Parti Seçim İşleri Başkanlığı’nın yaptığı sonuç simülasyonları değerlendirildi.

Bu simülasyonlarda Erdoğan’ın 250-300 bin oyla yüzde 50’nin altında kaldığı tespiti yapıldı.

Edinilen bilgilere göre 28 Mayıs’ta yapılacak ikinci tur seçimlerine kadar Erdoğan’ın kampanyası daha ‘duygu yoğunluklu’ bir içerikte devam edecek.

AK Parti kaynakları bu süreçte, Erdoğan’ın yeni kabinesinden bazı isimleri açıklayarak vatandaşın karşısına çıkabileceği, ayrıca yüzde 5’in üzerinde oy alan Sinan Oğan’ın seçmen kitlesine yönelik adımlar olabileceğini dile getirdi.

“ENDİŞEMİZ YOK”

Oğan’ın seçmen kitlesinin en az yüzde 50’sinin Erdoğan’a yönelebileceği belirtiliyor.

AK Parti kurmayları “İkinci tura yönelik hiçbir problem görmüyoruz. Zaten bindelik dilimlerle ifade edebileceğimiz bir eksikle ilk turda seçim tamamlanamadı. Bizim tüm hazırlığımız, ikinci turda çok daha yüksek bir oyla Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı seçilmesi yönünde olacak” dedi. AK Parti’de yapılan simülasyonlarda, ikinci turda Erdoğan’a verilen desteğin yüzde 53-54’lerde gerçekleşebileceği sonucu ortaya çıktı. AK Parti kaynakları “Meclis tablosuna bakıldığında Cumhur İttifakı çoğunlukta. Seçmen bunu dikkate alacaktır. Yasama ve yürütme arasında bir kaos çıkmaması için, Cumhurbaşkanlığı seçiminde de yine Cumhur İttifakı’nı, yani Erdoğan’ı tercih edecektir. Aksi durumda, ülke yönetiminin zora gireceğini düşünecektir. Bu nedenle de sükûnet ve istikrara oy verecektir” dedi.

BELİRSİZLİK KAYBETTİRDİ

Seçim sonuçlarının da analiz edildiği AK Parti’de, ‘seçmenin 6’lı Masadaki belirsizlikten endişe ettiği, bu sebeple belirli olana yöneldiği’ tespiti yapıldı. Ayrıca, Millet İttifakı’nın HDP ile yaptığı iş birliğinin özellikle milliyetçi seçmeni ürküttüğü, terörle mücadelenin kesintiye uğrayabileceği endişesini ortaya çıkardığı, bu nedenle özellikle milliyetçi seçmenin Erdoğan’a ve MHP’ye yöneldiği görüşü ön plana çıktı.

OY KAYBININ SEBEBİ EKONOMİ VE LİSTELER

Öte yandan, AK Parti’nin 2018’deki yüzde 42,5 olan oy oranı bu seçimde yüzde 35,5’a kadar indi. AK Parti’nin 2018’e göre Türkiye genelinde 7 puan oy kaybetmesinde, bazı illerdeki milletvekili listesi ile özellikle büyükşehirlerde daha görünür olan ekonomik problemlerin etkili olduğu belirtiliyor. Seçim sonuçlarından bu tablo açıkça görülüyor. AK Parti kurmaylarına göre 20 civarındaki ilde oy kaybının sebebinin milletvekili aday listelerinden kaynaklandığı belirtiliyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da AK Parti’nin oy oranının düşmesi nedeniyle üzgün olduğu ifade edildi. Erdoğan’ın, parti genel merkezindeki değerlendirme toplantılarında da kurmaylarına bu konuda ayrıntılı bir rapor hazırlamaları talimatını verdiği öğrenildi.