İş yeri açma aşamasında en sık sorulan sorulardan biri “şahıs şirketi kurmak için nereye gidilmeli” sorusudur. Şahıs şirketi kuruluşu için girilecek adres vergi dairesidir. Kuruluş için gerekli belgeleri toplayarak vergi dairesine şahsen gidebilirsiniz. Adına vekaletname düzenlenen bir muhasebeci veya mali müşavir de bunu sizin için yapabilir. Ancak son dönemde vergi dairesinde de takas işlemlerinin işletme sahibi tarafından yapılması zorunludur. Talep sonrasında vergi dairesi tarafından görevlendirilen müfettişler belirttiğiniz adrese gelerek gerekli kontrolleri yapmaktadır. Muayene sırasında herhangi bir sorun yoksa

Şahıs şirketi kurmak için gerekli belgeler

Şahıs şirketi kurmak için gerekli belgeler bu aşamada en çok merak edilen detaylardan biridir. Bu işlemi talep ederken vergi dairesine ibraz edin

gerekli belgeler

bunlar:

       İşletme sahibinin kimlik kartı fotokopisi

       pasaport fotoğrafı

       Vekaletname (Talebin bir muhasebeci aracılığıyla yapılması durumunda gereklidir.)

       İmza beyannamesi (noter tarafından düzenlenmiş)

       Kira sözleşmesi veya tapu fotokopisi (Şirket adı kurulan kişi işyerinin maliki ise tapu senedi ibraz edilmelidir.)

       İkametgah belgesi (e-Devlet'ten alınabilir)

Kurulacak işyerine araç tescil ettirilmek isteniyorsa bu, şahıs şirketi kurmanın gerekliliklerindendir.

lisans ve satın alma faturası

de eklenmelidir.

E-devlet üzerinden şahıs şirketi nasıl kurulur?

Son zamanlarda internet üzerinden şahıs şirketi kurmak sıklıkla tercih edilen bir yöntemdir. Vergi dairesine hiç gitmeden e-devlet uygulaması üzerinden şirketinizi kurmak için gerekli adımları atabilirsiniz. E-Devletten şahıs şirketi oluşturma işlemleri genel olarak beş aşamada gerçekleşir. Bu süreç

interaktif vergi dairesi

aracılığıyla gerçekleştirilir. bu sisteme

e-devlet şifreniz ile

Giriş yapabilirsiniz. Giriş yaptıktan sonra öncelikle “Kayıt Bildirimleri” bölümünde “Çalışmaya Başla” seçeneğine tıklayın ve aşağıdaki adımları takip edin.

       İş adresi, bağlı olunan vergi dairesi, faaliyet kodu (NACE) girilir. Doğrudan iş yerinize ait bir ofis adresiniz yoksa home office veya kiralayacağınız sanal ofis olarak çalışacağınız ev adresinizi de girebilirsiniz.

       İşçi çalıştırıp çalıştırmayacağınız ve işyerinizin kiralık olup olmadığı belirtilir. Bu bilgiler, ödemeniz gereken stopaj vergisi hesaplanırken kullanılır.

       Vergilendirme türünüzü basit veya gerçek prosedür arasında seçmelisiniz. E-ticarete başlamayı düşünüyorsanız bu gerçek bir prosedüre tabi tutulacağınız anlamına gelir. Basit prosedür; Marangozlar, mahalle bakkalları, berberler ve terziler gibi işletmeleri kapsar.

       Başlangıç ​​tarihi girilir. Bu noktada dikkat etmeniz gereken nokta; İşin başladığını en geç 10 gün içinde bildirmelisiniz. Bu süre içinde gerekli bildirimi yapmayan firmalara usulsüzlük cezası verilir.

       Son olarak e-tebligat ile bildirim istenip istenmediği belirtilir; E-posta ve cep telefonu bilgilerini girin.

Şirketi kurmak için sanal ofis  kullanabilirsiniz.

Bu adımları izledikten ve İnteraktif Vergi Dairesi'ne şahıs şirketi kurmak için başvurunuzu tamamladıktan sonra birkaç gün içinde tarafınıza muayene tarihini bildiren bir SMS gönderilecektir. Bu yoklama için verdiğiniz adrese rapor veren memura.

kira kontratı veya tapu fotokopisi

Göndermelisin. Bu adımdan sonra şahıs şirketi oluşturma süreci tamamlanır. Başvurduğunuz web sitesine girerek şirketinizin vergi levhasını yazdırabilirsiniz.

E-ticaret için şahıs şirketi oluşturma

E-ticaret yapabilmek için işletme sahibi olmak zorunludur.

Çünkü kurumsal kimliği olmayan işletmeler sattıkları ürün için fatura kesemezler. Bu da yasa dışıdır. Şahıs şirketi kurmak, düşük maliyeti ve kolaylığı nedeniyle e-ticaret yapmayı düşünenlere önerilebilecek bir yöntemdir. Ama bu

küçük ve orta ölçekli işletmeler

Bunun için geçerli olduğunu da ekleyelim. Çok büyük satış rakamlarına ulaşmayı planlıyorsanız, yüksek vergi oranlarından kaçınmak için alternatif olarak diğer şirket türlerini de değerlendirmekte fayda var. Bir e-ticaret işine başlamayı düşünüyorsanız, ancak bu konuda kafanız karışıksa

Çevrimiçi satış yapmak için bilmeniz gerekenler

Konuyla ilgili içeriğimize göz atmanıza yardımcı olacaktır. E-ticaret için şahıs şirketi kurmak, çeşitli ödeme kanalı şirketleriyle çalışmanızın da önünü açar.

Alternatif ödeme kanalları

Bu da müşterilerinizin işletmenize olan ilgisini olumlu yönde etkileyecektir. Bu ödeme modelleri hakkında yeterli fikriniz olmadığını düşünüyorsanız

Alternatif Ödeme Sistemi Nedir?

yazımızı okuyabilirsiniz. E-ticarete başlamak için birçok zorluğa hazırlanmanız ve çeşitli uygulamalar gerçekleştirmeniz gerekiyor.

İş kurma, e-fatura ve ön muhasebe altyapısı oluşturma, sanal ofis kiralama veya marka tescili

işlemler bunun bir parçasıdır. Bu detaylarla tek tek uğraşmadan kullanıma hazır bir ticaret sistemine sahip olmak istiyorsanız

vergi mükellefi

Platformun sunduğu olanaklara bir göz atmak ihtiyatlı olacaktır. Ekim 2020 itibarıyla 11.000'den fazla kayıtlı kullanıcısı bulunan Taxpayer platformu, IdeaSoft müşterilerine özel teklifler ve fiyatlar da sunuyor. Bu konuda daha fazla bilgi için

vergi mükellefi

sayfayı inceleyebilirsiniz.

Şahıs şirketi kurmadan önce bilmeniz gerekenler nelerdir?

Buraya kadar anlattıklarımızın ışığında şahıs şirketi kurulması,

birçok yönden avantajlı görünebilir

. Ancak konunun tüm detaylarını düşünmeden bu yönde alacağınız bir karar ileride pişmanlık duymanıza neden olabilir. Bunu önlemek için, şahıs şirketi kurmaya karar vermeden önce bilmeniz gerekenlere bir göz atalım.

Şahıs şirketi kurma maliyeti

Şahıs şirketi kurmanın maliyeti, bu konuyla ilgili tartışmasız en sık sorulan sorulardan biridir. Bu tür bir şirket açmak için aşağıdaki gider kalemleriyle karşılaşmanız gerekir:

       İmza beyannamesi için notere ödenecek tutar: 100 TL

       İşlemler için muhasebeciye ödenecek ücret: 250 TL (Bu rakam muhasebeciden muhasebeciye değişiklik gösterebilir. Belirtilen ortalama tutardır.)

       Vergi dairesinde ödenecek damga vergisi: 50 TL (Kira tutarının binde 1,89'u olarak hesaplanmıştır. Ortalama tutardır.)

       Muhasebeciye verilecek vekâlet ücreti: 148 TL

Bu rakamlara göre, şahıs şirketi kurulması için toplamda

500 - 1000TL

Menzil içinde bir maliyete katlanmamız gerektiğini söyleyebiliriz.

Şahıs şirketinin avantajları nelerdir?

Yazımızın bu bölümüne kadar değindiğimiz şahıs şirketi kurmanın avantajları şu şekilde sıralanabilir:

       Şahıs şirketi kuruluşu için toplanacak belge sayısı azdır. Bu sayede çok sayıda belge toplamak için zaman ve enerji harcamanıza gerek kalmaz.

       Kuruluş maliyetleri diğer işletme türlerine göre önemli ölçüde düşüktür.

       İşlemler çok kısa sürede gerçekleştirilir. Topladığınız belgeleri teslim ettikten ve başvurunuzu yaptıktan sonra ortalama 2 gün içerisinde işletmeniz tam anlamıyla kurulmuş olacaktır.

       Muhasebeci veya mali müşavir ücretleri şahıs şirketleri için daha düşüktür.

       Artan oranlı vergi sistemi, özellikle yeni kurulan şirketler için önemli bir avantajdır. Bu sistemde, düşük kârlı işletmelerin ödemek zorunda olduğu gelir vergisi miktarı da daha düşüktür. Gelecekte gelirinizin artmasına bağlı olarak iş türünü değiştirmeniz mümkündür.

       Yıllık olarak ödenmesi gereken defter tutma ücretleri şahıs şirketleri için daha uygundur.

       İşleriniz istediğiniz gibi gitmiyorsa şahıs şirketleri 1 gün gibi kısa bir sürede kapatılabiliyor. Diğer işletme türlerinde ise çeşitli sebeplerden dolayı bu süreçler 1 yılı bulabilmektedir.

Şahıs şirketinin dezavantajları nelerdir?

Şahıs şirketi kurmanın avantajlarından sonra, işin olumsuz yönlerini de düşünmekte fayda var. Bu firmaların dezavantajlarını şu şekilde sıralayabiliriz:

       Gerçek kişiler, şirketin borç ve yükümlülüklerinden süresiz olarak sorumludur. Aynı zamanda iş vakalarının bir parçası olarak işletme sahiplerinin kişisel varlıklarını riske atabilir.

       Yeni kurulan işletmelere kuruluş aşamasında büyük faydalar sağlayan artan oranlı vergi sistemi bir süre sonra olumsuza dönebilir. Bu sisteme göre, daha yüksek gelire sahip olan şahıs şirketleri, aynı gelire sahip şirketlere göre daha yüksek vergi ödemek zorundadır. İlericiliğin kendi aleyhine işlemesini istemeyen şahıs şirketleri, gelecek yıllarda kazançları ile ilgili detaylı araştırmalar yapmalıdır.

       Şahıs şirketleri yatırımcıların ilgisini şirketlerden daha az çeker. Bu, yabancı sermayenin işe girme olasılığını büyük ölçüde azaltır.

       İş ve işleyişi tamamen kişilere bağlı olduğu için kurumsal bir yapı ve imaj oluşturmak son derece zordur.

       İşletmenin ömrü, sahibinin ölümü ile sona erer. Yıllar geçtikçe şirketin sürekliliğinden bahsetmek zor.

Şahıs şirketi türleri nelerdir?

Türk Ticaret Kanunu'na göre şahıs şirketleri

üç farklı tip

ayrılırlar. Bunlar; genel ortaklıklar, sınırlı ortaklıklar ve kollektif topluluklardır. Ancak yukarıda da belirttiğimiz gibi şahıs şirketi kurma işlemi pratik olarak tek kişi olarak faaliyet gösterecek işletmeler için tercih edilmektedir. Bu üç şahıs şirketnin özelliklerini kısaca şu şekilde açıklayabiliriz:

       Kolektif ortaklıklar: Bu şirketlerin ortaklarının malvarlığının bağımsız varlığından söz etmek mümkün değildir. Sermaye şirketlerinin sahip olduğu tüzel kişilik, kollektif ortaklıklarda bulunmaz.

       Komandit ortaklık: Bu tür ortaklıklarda, ortaklardan bazılarının ortaklığın alacaklılarına karşı sorumluluğu belirli bir miktar ile sınırlı iken, diğer ortakların sorumlulukları sınırsızdır. Bu şartlar kurulum aşamasında akdedilen sözleşme ile belirlenir.

       Kollektif şirket: Herhangi bir ortağın şirket alacaklılarına karşı sorumluluğunun sınırlandırılmadığı bir yapıyı ifade eder. Çok yaygın olmamakla birlikte genel yapısı itibariyle şahıs şirketleri ile limited şirketler arasında bir geçiş şekli olarak değerlendirilebilir.