Bursa ilinde Has Arzuhalci adı ile faaliyet gösteren Dilekçe Bürosunun sorumlu müdürü Taylan Kızılkaya Dilekçe Nasıl Yazılır?

Sorusunu şöyle cevapladı; “Dilekçe ve Yazı işlerinde hangi makama dilekçe yazılacağının bilinmesi gerekir. Beyan, Talep, Şikayet konusu dilekçelerde kişinin Ad, Soyad, T.C. kimlik numarası adres bilgileri yazılmalıdır. Şikayetin konusu, talep konusu da dilekçede yer almalıdır. Adli bir dilekçe yazılıyorsa ağırlıklı şekilde Hukuki terimlere yer verilir. Türkçe Dil Bilgisi şarttır. Cümlelerin anlamsız olması istenmeyen durumlardan biridir. Bu tür istenmeyen durumlarla karşılaşmamak için Türkçe Dil Bilgisi kuralına mümkün mertebe riayet etmek gerekiyor. Yazılan dilekçede Türkçe iyi kullanılmamışsa, yazılanlar anlaşılmıyorsa olumsuz durum söz konusudur. Cümle düşüklüğü Dilekçeyi fiyasko yapar.

Bu anlattıklarım iyi bir dilekçe yazmak için yeterli değil. Dilekçe yazarken Bilim ve Teknik uygulamak gerekir.” Bursalı Arzuhalci, Eşinden Şiddet Gören Kişi Ne yapmalıdır? “Sorunuz sık sık karşılaştığım hadiseler ile alakalıdır. Şiddetin her türlüsüne karşıyım. Şiddete ses çıkarmamak şiddeti desteklemektir. Bu açıdan şiddetin önüne geçilmelidir. Hemen izah edeyim… Eşi ile anlaşamayan, eşinden psikolojik ve fiziksel olarak şiddet gören kişi Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunmalıdır. Darp edilmişse Hastaneye giderek darp raporu almalıdır. Darp raporu delil olarak Ceza Dava dosyasına eklenir. Akabinde Aile Mahkemesine Boşanma Dava Dilekçesi vermelidir. Bu dilekçelerin dayanağı, dayanakları önemlidir. Dayanak delildir. Beyan ve Taleplerin doğruluğu deliller ile ispat edilebilir. 20 senedir Yazı İşleri yapıyorum.

10+ senedir Arzuhalcilik yapıyorum. Arzuhalci dilekçeyi yazmadan önce müşteriyi dinler. Nereye dilekçe yazılması gerektiği konusunda tespitte bulunur. Bu şekilde dilekçeyi yazıp müşteriye teslim eder.” En çok Hangi Tür Dilekçeleri Yazıyorsunuz? “Boşanma, Savcılığa şikayet, Davaya Cevap, Cevaba Cevap dilekçeleri en çok yazdığımız dilekçeler arasındadır. Bazen daha önce hiç yazmadığımız dilekçe türü geliyor. Onuda yazıyoruz.

Yazılan dilekçenin içeriği konu ve kişiye göre değişiyor. Dilekçeleri detaylı bir şekilde yazıyoruz. Deliller varsa mutlaka Dilekçeye ek olarak ibraz edilmesi gerekir. Delil hususu önemlidir. Dilekçe münderecatına göre ilgili deliller ilgili makama sunulmalıdır. “ Arzuhalcilik Mesleği Bitiyor mu? “Bu konu ile ilgili asılsız söylentiler var. Daha öncede açıkladığım üzere Arzuhalcilik mesleği bitmez. Şekil değiştirir. Arzuhalcilik mesleği eskiden sadece daktilo yardımı ile icra ediliyordu. Yeni jenerasyona göre Bilgisayar ve Yazıcı kullanılarak dilekçe yazılıyor. Daktilo eskide kaldı diye Arzuhalcilik bitmez. Sindi daha konforlu. Arzuhalcilik sadece yazı isleri ve dilekçe yazmak değildir. Halden anlamaktır. Dilekçede yazılı beyan ve talepler bulunur. Söz uçar yazı kalır.”