Trabzon Büyükşehir Belediyesi Eski Park ve Bahçeler Daire Başkanı Fatih Erol’un ‘Arşivdeki Trabzon’ kitabını Kültür Yayınlarından çıkaran Ortahisar Belediyesi, şehrin yayıncılık faaliyetlerine destek olmayı sürdürüyor. Çok sayıda yazar, akademisyen, STK temsilcisi, siyasetçi ve vatandaş Ortahisar Belediyesi Gençlik Kütüphanesi önünde kitap için düzenlenen imza gününe katıldı. 

 ‘Arşivdeki Trabzon’ kitabı, 1930 ile 1980 yılları arasında Trabzon Belediyesi’nin şehrin önemli konularıyla ilgili meclis tutanaklarını, zabıtlarını ve bu konularla ilgili o dönemde yerel basında çıkan haberleri içeriyor. 

KİTABIN YAZILIŞ ÖYKÜSÜNÜ ANLATTI 

İmza gününde konuşan kitabın yazarı Fatih Erol, kitabın yazılış öyküsüyle ilgili şunları aktardı: “Her kitabın bir hikâyesi vardır. Dolayısıyla Arşivdeki Trabzon kitabımızın da bir başlangıç hikâyesi var, bir işaret fişeği var. Bu başlangıcı benim yaklaşık 90 yıllık belediye meclis arşiviyle tanışmam oldu. İtiraf edeyim ki, 28 yıllık bir belediyeci olarak Trabzon Belediyesi’nin arşivinin bu kadar eskiye, 1930’lu yıllara kadar gideceğini ben de tahmin etmemiştim. Bundan dört yıl önce bu arşivle tanıştım. Ve kitabımızın hikâyesi de burada başladı.” 

“EN ESKİ ARŞİV TRABZON BELEDİYESİ’NE AİT”

Kitabın 1930 ile 1980 yılları arasında Trabzon Belediye meclisinde görüşülen ve günümüzde de gündeme gelen önemli konularla ilgili belediye başkanlarına ve meclis üyelerine ait meclis tutanaklarını ve zabıtları içerdiğine dikkati çeken Erol, “Trabzon’daki kurumlar içerisinde arşivi Trabzon Belediyesi’nden eski kurum yok. Meselâ belediye kadar eski olan İl Özel İdaresi kurumu var. Onun arşivini aradık ama meçhul. Su baskınlarına uğramış. Birkaç defa taşınmış. Dolayısıyla büyük kısmını kaybetmişimiz. Şu anda Büyükşehir Belediyesi’nin Yalıncak’taki binasında kalan bir miktar arşiv var. Ancak düzenlenmemiş, tasnif edilmemiş, öylece bekliyor. Bu belediye arşivinin diğer arşivlere göre bir özelliği daha var. Ses kayıtları çok yaygın olmadığı için alınan meclis kararlarıyla ilgili meclis zabıtları, tutanakları var. Yaklaşık 80 bin sayfayı bulan çok değerli bir kaynak oldu şehrimiz için. Biz de bu kaynaktan bir hikâye çıkarmaya gayret ettik. Çalışmamız, 1930 ile 1980 yılları arasında Trabzon’un şehirleşme öyküsünü içeriyor. Kitapta bazı konular var, bazıları yok…” açıklamalarında bulundu. 

“BAŞKAN GENÇ, KÜLTÜR VE SANATÇI DOSTU” 

Kitaptaki konuların Trabzon’un o dönemdeki sosyal, kültürel yapısına ve kentleşmesine ışık tuttuğunu anlatan Erol, “Kitaptaki konularımızı o günkü belediye meclisinde görüşülmüş, tartışılmış bu gün için anlam ifade eden konulardan seçmeye, bunları dile getirmeye gayret ettik. Tutulan tutanak ve zabıtlar o yıllardaki Trabzon’un sosyal, kültürel yapısını, şehirleşme durumunu anlatıyor. Tarihçi Veysel Usta’nın önerisiyle o yıllarda bu konularla ilgili belediye meclisini yönlendiren yerel basını da kitabımıza dahil ettik. Bu kitabın hazırlanmasında benim dışımda çok emekler var. Kitabımızın ilk okumalarını yapan edebiyatçı Emin Uzun, ham halinde okumaları yapan Daire Başkanımız Ali Kemal Bey’e, kitabımıza akademik danışmanlık yapan Karadeniz Araştırmaları Merkezi Müdürü Prof. Dr. İsmail Köse’ye, kitabın bu hale gelmesinde çok büyük emeği olan Hocaların Hocası diye adlandırdığım Veysel Usta Hocamıza, kitaptaki fotoğraflar için arşivinden yararlandığım avukat Zafer Duran’a ve tabi ki, kitabın bir kültür yayını olarak basılması için katkı veren Trabzon’un gülen yüzü, kültür ve sanatçı dostu Ahmet Metin Genç Beyefendi’ye kucak dolusu teşekkürlerimi iletiyorum. İyi ki, varsınız Başkanım. Diğer yandan her başarılı belediye başkanının arkasında mutlaka güzel bir ekip vardır. Ortahisar Belediyesi Kültür Müdürü Sadettin Önsel ile Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürü Yusuf Keskin Bey’i de şükranla anıyorum.” diye konuştu. 

“BU ŞEHİRDE YEREL YÖNETİCİ OLMAK KOLAY DEĞİL”

Konuşmasında şehirlerin tarihi geçmişinin ve değerlerinin bir kurumsal hafızada yaşatılmasının çok önemli olduğuna dikkati çeken Başkan Genç, “Kadim şehir üç alametifarikasıyla tebarüz eden şehirdir. Onlar; tarihi şehir, kültür şehri ve sanat şehridir. Bu şehrin alametifarikasını böyle görüyorum. Her ne kadar diğer hususlar spor gibi bunlara galebe çalsa bile bu şehrin kadim niteliği bu üç alametifarikayla tebarüz etmiştir. O nedenle böyle bir şehirde yerel yönetici olmak kolay değil. Çünkü bu hususları yaşatmak lazım, yaşamak da lazım. Şu an da o yaşadığımız anlardan bir tanesi. Ben göreve geldim andan beri belediyemizin fiziki yapılanması, bir taraftan kadro yapılanmasıyla bir taraftan da hizmet ünitelerini oluşturmayla uğraşırken, ilk icraatım bu şehirde küçük de olsa Hafsa Sultan Konağı’nı devralıp, bir müze yapmak oldu. Çünkü bu şehrin tarihi şehir unvanı kurumsal bir hafızada birleşirse kıymetli olur. Tıpkı bu yıl açabildiğimiz Basın Müzesi’nde olduğu gibi… Kurumsal hafıza çok çok önemlidir. Tarih Müzemizde çok güzel bir söz vardır. Onun yazılması talimatını vermiştim ve yazdık oraya. ‘Bir medeniyeti yapmak isteyenler de, yıkmak isteyenler de işe müzelerden başlarmış’. Bugün Suriye’de sadece bir savaş olmuyor, bugün orada bir medeniyet yok ediliyor esasında. Bu kurumsal hafızaya katkı verdiği için Fatih Erol Bey’e çok teşekkür ediyorum. Bu eser bugüne vakıf olmamızın yanı sıra geleceğimize dair de çok kuvvetli bir eser oldu. Bu programın tarihi kütüphanemizin önünde olması da çok kıymetli ve anlamlı.” diye konuştu. 

“KİTABI İSTEYEN HERKESE ULAŞTIRACAĞIZ”

Kitabı temin etmek için telefonuna çok sayıda mesajın geldiğini aktaran Genç, “Hakikaten bu çalışmalar zor çalışmalardır. Bu çalışmalara bir kurumun lojistik katkısı en kolay olanıdır. Bu işin hazırlanması ve okumaları en zor olan hususlardır. Şehrimizin ilim, irfan ve kültür hayatına, adeta arşivine de bir kıymet kattınız. Bu eser 23. yayınımız. Bir gururu da ifade etmek isterim. Çok kişi daha henüz arenaya çıktığında anda kitabı temin etmek için telefonumuza bir sürü mesaj yolladı. Yetiştireceğiz, hepsine ulaştıracağız. Çünkü bir Trabzon sevdası var, dışarıda daha çok var. Bu işe vakıf olmak isteyen hemşehrilerimiz var. Katkı sağlayan herkese teşekkür ediyorum. Ama mimarı olan Fatih Erol Bey’i bir kez daha kutluyorum. Allah sayılarınızı artırsın. Ben hep şunu söylüyorum. Belediye başkanlarının yaptığını, bir başka belediye başkanı yapar, ama kültür insanının, tarih insanının, sanatçının yaptığı özgün bir iştir. Sadece o yapabilir. O nedenle sanatçıdır, sanat erbabıdır. Tekrar katkı veren herkese teşekkürlerimi iletiyorum.” ifadelerine yer verdi. 

Konuşmaların ardından Fatih Erol kitabını ilk olarak Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç için imzalayarak takdim etti. İmza gününe katılan çok sayıda kişi için kitabını imzalayan Erol, katılım sağlayan herkese teşekkür etti. 

Kitap (2)-1Kitap (10)Kitap (7)-1