Kredi kartlarını ve bankayı kötüye kullanmak amacıyla örgüt kurarak 1 ayda 12 milyon lira gelir elde eden çeteye 3 ilde yapılan operasyonda 33 kişiyi gözaltına aldı.
Edinilen bilgiye göre, Adana Emniyet Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri gelen ihbar üzerine harekete geçti. Yapılan çalışma sonucunda S.B.K. liderliğinde bir örgütün kurulduğunu ve banka ile kredi kartlarının kötüye kullanıldığını belirledi. Polis bir süre şahısları takip ettiğinde İstanbul, Osmaniye ve Adana’da çetenin, gerçeğe aykırı harcama belgesi, nakit ödeme belgesi, ya da alacak belgesi düzenlemek suretiyle yarar sağladığını, kredi kartı tefeciliği, Vergi Usul Kanununa Muhalefet suçu işleyerek gelir elde ettiğini belirledi. Bunun üzerine 18 -19 Haziran 2014 tarihlerinde Adana - Osmaniye ve İstanbul illerinde şafak vakti operasyon gerçekleştirdi.
Yapılan operasyonda 68 ayrı adreste 33 kişi gözaltına alındı. Aralarında genç kızların da bulunduğu şahısların ev, işyeri ve otomobillerinde yapılan aramalarda 11 pos cihazı, 215 kredi kartı, 11 bilgisayar, 12 cep telefonu, 12 hard disk, 3 iş yeri kaşesi, 95 bin 180 TL para, 131 tam Cumhuriyet altını, 19 yarım, 29 çeyrek altın, 32.500 TL’lik çek ile çok sayıda belge ve doküman ele geçirildi.
Ele geçirilen malzemelerde yapılan incelemede S.M.K. liderliğindeki çetenin farklı şahıslar adına iş yerleri açarak bankalardan POS cihazı temin ettikleri (genellikle, sabıkasız, iflas etmiş, işsiz veya okuma yazması olmayan şahıslar bularak) veya anlaşma sağladıkları iş yerlerinin pos cihazları üzerinden genellikle harcama işlemleri aşamasında, maddi durumdan sıkışık olan ve borçlarını ödemekte zorlanan şahısların kredi kartlarının borcunu yüzde 10 ile yüzde 20 komisyon alarak pos tefeciliği yaptıkları ve haksız olarak yüksek miktarlarda kazanç elde ettikleri belirlendi.
Ayrıca dosyası üzerinden yürütülen planlı çalışmalarda, suç örgütü mensuplarının banka hesap akışlarıyla ilgili bankalardan temin edilen belgelerin yapılan incelemesinde ise yaklaşık 1 aylık gibi bir süre içerisinde, pos sahiplerince, şüpheli suç örgütü yönetici ve üyelerinin hesaplarına yaklaşık 12 milyon lira tutarında tefecilikten elde edilen gelir olduğu değerlendirilen havale ve eft yapıldığı ve bir kısım iş yerlerinden tefecilik yöntemiyle harcama yaptırdıkları tespit edildi.
Şüpheli S.B.K. liderliğindeki çıkar amaçlı organize suç örgütü mensuplarının, bankaların alt yapı sistemlerinde oluşan açıktan faydalanarak bankaları toplam 3 milyon 541 bin TL civarında dolandırdıkları, haklarında yürütülen soruşturmalardan tutuksuz yargılanmak üzere serbest kaldıktan sonra tekrar dolandırıcılık faaliyetlerini devam ettirdikleri de belirlendi.
Zanlılar sorgularının ardından adliyeye sevk edildi.
(İHA)