Bursa polisi, 20 yıl önce işlenen ve zaman aşımına 5 ay kalan taksici cinayetini robot resimlerden yola çıkarak aydınlattı. O günün gazeteleri, robot resimleri ve arşiv bilgilerini titiz bir şekilde inceleyen cinayet masası dedektifleri, sabıkalılar albümündeki 20 bin kişinin fotoğraflarını robot resimlerle karşılaştırıp olayı çözdü. Karşısında polisi gören zanlı, "Bir gün geleceğinizi bekliyordum" derken, babası Eyüp Şahin'i 10 yaşındayken kaybeden Meryem Çinko, "Çok sevinçliyim. Babasını kaybeden bir çocuğun 20 yıl sonra alabileceği en güzel haber" dedi.

Heykel'de taksicilik 37 yaşındaki Eyüp Şahin, gece yarısı aracına müşteri olarak binen 4 kişi tarafından Demirtaş Barajı yakınlarına götürüldü. Araçtaki kişiler, paralarını istediği Şahin'den ret cevabı alınca silahla başına ateş edip öldürdükleri genç adamın taksisini gasp edip kayıplara karıştı. Bozuk paraları alan zanlılar, aracı Çanakkale'de terk ettiler. Cinayet soruşturmasında bir gelişme kaydedilemeyince dosya rafa kaldırıldı.

"BİR GÜN GELECEĞİNİZİ BİLİYORDUM"

20 yıl önce işlenen cinayet İl Emniyet Müdürü Ali Osman Kahya'nın tüm faili meçhul cinayetlerin dosyasını açın talimatıyla aydınlatıldı. Demirtaş'taki işlenen cinayet için özel bir ekip kuruldu. Dedektifler, o günün gazete kupürleri, şahitlerin çizdirdiği robot resimler ve bazı evraklardan yola çıktı. Daha önceden suç kaydı olan zanlı Murat A.'nın arşivdeki fotoğrafı ile robot resim arasındaki benzerlik 20 bin kişinin fotoğrafları arasından tespit edildi. Bunun üzerine operasyona start verildi. Olay günü 21 yaşında bugün ise 41 yaşında olan Murat A. İstanbul Tuzla'daki evinde gözaltına alındı. Daha sonra olaya karışan Halil İbrahim T. (45), R.A (42) ve B. Ü. (44) isimli kişiler gözaltına alındı.

Polisi karşısında gören Halil İbrahim T. pişman olduğunu söylerken, "Beni nasıl buldunuz. Her gün geleceksiniz diye bekliyordum. Ben vicdanımda her gün mahkumdum" dedi. Silah sahibi Halil İbrahim T.'nin ise 20 yıl önce İzmir'de bir parkta suçta kullandığı silahla yakalandığı ancak o günün teknolojik şartları yetersiz olduğu için polis tarafından serbest bırakıldığı öğrenildi. Zanlılardan ikisinin ise 20 yıllık süreçte cezaevine girip çıktıkları da belirlendi.

ROBOT RESİM AYDINLATTI

Bursa Emniyet Müdür Yardımcısı Ahmet Pehlivan, Bursa'daki tüm faili meçhul cinayetlerin dosyasını açtıklarını, şu anda 8 olay üzerinde çalıştıklarını belirterek, "Bursa'da 2012 ve 2013 yılında faili meçhul cinayet yok. Emniyet Müdürümüz Ali Osman Kahya'nın verdiği talimatıyla özel ekip kuruldu. Bursa'da faili meçhul cinayet kalmasını istemiyoruz. Arkadaşlarımız, "Sabah bir mazlumu can vermiş görürseniz, akşamında da bir zalimin yakalandığını görürsünüz" sloganıyla çalıştılar. Olay günü görgü tanıdığının çizdirdiği robot resimler sayesinde sonuca gittik" dedi.

BABASINI KAYBEDEN ÇOCUĞA EN GÜZEL HABER

1993 yılı Ekim ayında işlenen cinayetin dosyasının ise 20 yıllık zaman aşımına 5 ay kaldığı, bu sebeple dosyanın aydınlatılması için ağırlık verildiği öğrenildi. Babasını kaybettiğinde 10 yaşında olan Meryem Çinko, Emniyet Müdürü'ne teşekkür ederken, "Allah bin kere razı olsun. Babasını 20 yıl önce kaybeden bir çocuğun yıllar sonra alabileceği en güzel haber. Çocuk olduğum için detayları çok bilmiyorum. Taşlar yerine oturmuş. Biz bu olay bir yerlerde saklı zannediyorduk. Ancak bir gün çıkacağına inanıyorduk. İlgilenenlerden Allah razı olsun" diye konuştu.

Sorgulamaları tamamlanan 4 zanlının yarın adliyeye sevk edileceği, olaya ismi karışan 3 kişinin daha arandığı öğrenildi.