Bursa’da, 20 yıl önce bozuk para ve otomobili için bir taksiciyi öldürdükten sonra polisin çizdiği robot resimleri sayesinde yakalanan 4 sanığa mahkeme, 4 ayrı ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verdi. Zaman aşımı nedeniyle ‘yağma’ suçundan dava açılmazken, mahkeme cinayet suçundan verdiği cezada hiçbir indirim yapmadı.

Edinilen bilgiye göre, 20 yıl önce Heykel'de taksicilik yapan 37 yaşındaki Eyüp Şahin, gece yarısı aracına müşteri olarak binen 4 kişi tarafından Demirtaş Barajı yakınlarına götürüldü. Şüphelilerden Murat A., başına tabanca dayadığı taksicinin tüm paraları vermesini istedi. Ret cevabı üzerine öldürdükleri Şahin’in otomobilini ve araçtaki bozuk paralarını gasp eden şüpheliler, İzmir’e doğru yola çıktı. Şahıslar, polise yakalanmaktan korktukları için taksiyi Çanakkale'nin Lapseki ilçesindeki bir göl kenarına gizledi. İzmir yolculuğuna otobüsle devam eden zanlıları polis, Bornova ilçesinde bir parkta şüphe üzerine durdurdu. Üzerinden cinayette kullanılan silah çıkan H.İ.T.'ye, "Ateşli Silahlar Kanunu'na muhalefet" suçundan dolayı 1 yıl hapis ve 160 lira para cezası verildi. Diğer 3 kişi hakkında ise “hırsızlık yapmak için çete kurmak ve yankesicilik suretiyle hırsızlık” suçlarından işlem yapıldı.

Zanlılar, daha sonra da defalarca birçok suçtan dolayı sorguya alınmalarına rağmen yıllar önce işlenen cinayetle ilgili tek kelime etmedi. Taksici cinayeti ile ilgili ise polisin soruşturmasından delil elde edilemediği için bir şey çıkmadı.

Yasa gereği cinayet suçunda 20 yıl olan zaman aşımı süresinin dolmasına bir yıldan az bir zaman kalmışken bu yılın şubat ayında ankesörlü bir telefondan 155 Polis İmdat telefonunu arayan bir kişi, şüphelilerden R.A. ve birkaç arkadaşının 20 yıl önce işlenen taksici cinayetinin faili olduğunu söyleyerek telefonu kapattı.

ŞÜPHELİNİN ROBOT RESMİ 20 BİN FOTOĞRAFLA KARŞILAŞTIRILDI

Gelen şok ihbar üzerine polis alarma geçti. Ekiplerin yıllardır üzerinde dirsek çürüttüğü dosya, tozlu raflardan tekrar çıkarıldı. Zaman aşımının bitmesine 8 ay kalan taksici cinayeti ile ilgili özel bir ekip kuruldu. Dedektifler, o günün gazete kupürleri ve şahitlerin çizdirdiği robot resimlerden yola çıkarak alarma geçti. Suç kaydı olan ve cinayeti işlediği iddia edilen zanlı M.A.'nın arşivdeki fotoğrafı ile robot resim arasındaki benzerlik, 20 bin kişinin fotoğrafının taranmasıyla bulundu. Bunun üzerine operasyona start verildi. Olay günü 21 yaşında olan M.A. (41), İstanbul Tuzla'daki evinde gözaltına alındı. Olaya karışan H.İ.T. (45) R.A. (42) ve B.Ü. (44) de evlerine yapılar operasyonlarla yakalandı.

“HER GÜN GELMENİZİ BEKLİYORDUM”

Polisi karşısında gören H.İ.T. pişman olduğunu söylerken, "Beni nasıl buldunuz? Her gün geleceksiniz diye bekliyordum. Ben vicdanımda her gün mahkumdum" dedi.

Polis tarafından gözaltına alınan 7 şüpheliden 4’ü sevk edildiği adli makamlarca tutuklandı. Savcılık tarafından haklarında ‘yağma’ suçundan zaman aşımı dolduğu için dava açılmayan sanıklar hakkındaki iddianame, işledikleri cinayetle ilgili zaman aşımı süresinin dolmasına 4 ay kala düzenlendi. Savcılık, tutuklu 4 kişinin, “tasarlayarak ve bir başka suçu gizleyerek öldürmek” suçundan ayrı ayrı ağırlaştırılmış müebbet hapsini istedi.

SANIKLAR SON KEZ HAKİM KARŞISINA ÇIKTI

Bursa 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde “başka bir suçu işlemek için öldürmek” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talebiyle dava açılan tutuklu 4 sanığın yargılanması tamamlandı. Son kez hakim karşısına çıkan sanıklar, son sözlerinde mahkemenin takdirine sığındıklarını söyledi.

Kısa bir aranın ardından kararını açıklayan mahkeme, tutuklu sanıklar R.A., M.A., H. İ. T. ve B.Ü.’yü “tasarlayarak ve bir başka suçu gizleyerek öldürmek” suçundan ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezasına çarptırdı. Mahkeme heyeti, sanıkların geçmişi ve fiilden sonraki davranışları sebebiyle hemen hemen tüm sanıklarda uygulanan iyi hal indirimini uygulamadı.