Sahil Güvenlik Akdeniz Bölge Komutanlığı ekibi, İtalya’ya kaçmak isteyen Suriyeli 333 sığınmacıyı bindikleri ticari gemide film gibi bir operasyonla yakaladı. Hava destekli operasyonda heyecanlı anlar yaşanırken, gözaltına alınan 15 kişi için yasal işlem başlatıldı.
Sahil Güvenlik Komutanlığı ekipleri, kaçak sığınmacılarla ilgili çalışmalarına 2015 yılında da devam ediyor. Bir istihbaratı değerlendiren ekipler, yaptıkları çalışma sonucu Mersin açıklarındaki Togo Bayraklı 88 metre uzunluğundaki Burçin isimli gemi için çok sayıda yatak, yastık, battaniye ile mürettebat ihtiyacının çok üzerinde yiyecek ve içecek maddelerinin temin edildiği bilgisini aldı. Bunun üzerine harekete geçen bir arama kurtarma gemisi, 3 ani müdahale botu ve helikopter olay yerine sevk edilerek gemi takip altına alındı. Mersin Sahil Güvenlik Komutanı Albay Fatih Erhan’ın yönettiği operasyonda ekipler kaçakları suçüstü yakalamak için iki saat gemiyi takip etti. Bu sırada üzerinde Suriyeli kaçakların bulunduğu iki teknenin düşük hızla seyreden gemiye doğru yaklaştığı belirlendi. Balıkçı teknelerinden birinin ticari gemiye yaklaşıp kaçaklarında gemiye binmeye başlaması üzerine ekipler operasyon başlattı.
Bir kısmının ticari gemiye bindiği bir kısmının ise balıkçı teknesinde kaldığı görülen Suriyeliler, sahil güvenlik ekiplerini karşısında görünce ne yapacaklarını şaşırdı. Tekne ve gemiden çığlık sesleri yükselirken tekneye yanaşan Sahil Güvenlik Botundan “Geminize Türk Sahil Güvenliği tarafından el konulmuştur. Seferden men edildiniz. Türk karasularını terk etmeyiniz” anonsu yapıldı. Anonslar sırasında balıkçı teknesine Deniz Arama, Güvenlik ve Operasyon Timi (DAGOT) ve Arama Kurtarma Gemisi TCSG Yaşam Kontrol Timleri çıkarak teknenin hareket etmemesini sağladı. Bu sırada ticari gemiye binenlerden bazıları tekneye atılan merdivenleri yukarı çekmeye çalıştı. Gemiye geçen sığınmacıların görüntüsü yürekleri burkarken, sağlık sorunları yaşayanlara ilk müdahale yapıldı. Diğer yandan ekipler, operasyonu görerek getirdikleri sığınmacıları aynı gemiye bindiremeden kaçmaya çalışan başka bir balıkçı teknesini helikopterle takibe aldı. Bu tekne de botlar tarafından tekne içindeki kaçaklarla birlikte yakalanarak Erdemli sahiline çekildi.
Operasyon neticesinde gemi ve teknede yakalanan Suriyeli 333 sığınmacı, Mersin Emniyet Müdürlüğü Yabancılar Şube Müdürlüğü’ne teslim edildi. Olaylara karışan 11’i Suriyeli 15 kişi hakkında yasal işlem başlatıldı.
(İHA)