Ege Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü görevlileri, 550 bin TL değerinde cilt bakım için maden suyu spreyi ele geçirdi.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada; Ege Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü görevlileri yaptıkları planlı çalışmalar kapsamında riskli olarak değerlendirildikleri, bir firmanın Birleşik Arap Emirliklerine ihraç etmek istediği 420 koli (5 bin 40 adet) olarak beyan edilen “Cilt Bakım İçin Maden Suyu Spreyi” cinsi eşya üzerinde inceleme yaptıkları belirtilerek, İzmir Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğü ile İzmir Gümrük Müdürlüğü personelinden oluşturulan heyetçe kontrol yapıldığı kaydedildi.

Yapılan kontrolde, eşyaların içinde bulunduğu kolilerin büyük bir kısmının tozlanmış eskimiş ve yıllanmış görünümünde olduğu vurgulanarak kolilerin açılması sonucunda tespit edilen toplam 5 bin 44 adet sprey tüplerinden bin 717 adet sprey tüpünün tamamen boş olduğu veya az miktarda sprey içerdiği, 3 bin 327 adet sprey tüpünün ise büyük bir kısmının dolu olduğu belirlendi.

Ekiplerin yaptığı incelemede, dolu sprey tüplerinin yapılan tartımında tüplerin standart bir ağırlıkta olmayıp farklı ağırlıklarda olduğu, bir kısım sprey tüplerinde sızıntılar ve kapaklarının kırık olduğu, bazı sprey tüplerinin dolu olmasına rağmen sprey püskürtmediği ve eşyaların üzerinde 2003 yılında üretildiği izlenimi uyandıran ibarelerin bulunduğu tespit edildi.

Yapılan incelemelerde; şüphelilerin ihraç etmek istedikleri maden suyu spreyi cinsi eşyaların kıymetinin 271 bin 500 ABD Doları olduğu tespit edildiği belirtilerek buradan ürünlerin birim fiyatının yaklaşık 100 TL gibi bir rakama tekabül ettiğinin anlaşıldığı kaydedildi. Ancak İnternet ortamında yapılan araştırmalarda bu ürünlerin 5 ila 15 TL gibi bir rakama satıldığı tespit edildiği ifade edildi.

Açıklamada, “İhraç edilmek istenen eşyaların büyük bir kısmının boş veya yarı boş olması, kapaklarının kırık olması, sprey püskürtmemesi, hurda izleniminde olması da dikkate alındığında ihraç edilmek istenen eşyaların beyannamede belirtilen kıymette olmadığı, belirtilen kıymetin bir hayli aşağısında olduğu görülmektedir” denildi.

Ayıplı, eksik ve de boş olduğu anlaşılan toplam 5 bin 44 adet ürün ile ilgili olarak ihracatın tamamlanmasından sonra faydalanılacak KDV ve benzeri parasal iadelerden daha yüksek oranda faydalanmak amacıyla ürün değerinin yüksek gösterildiği, ihracatı yapılmak istenen ürünün beyan edilen ürünün özelliklerini taşımadığı kanaatinin hasıl olduğu vurgulandı.

Yapılan tüm bu çalışmalar neticesinde, tespit edilen 5 bin 44 adet “Cilt Bakım İçin Maden Suyu Spreyi” cinsi eşyaya İzmir Cumhuriyet Başsavcılığının bilgi ve talimatları doğrultusunda el konulduğu ifade edilerek Konteynerlere yüklenerek yurt dışı edilmek istenen 5 bin 44 adet “Cilt Bakım İçin Maden Suyu Spreyi” cinsi eşyanın piyasa değeri yaklaşık 550 bin TL olarak açıklandı.