Çorum’un Kargı ilçesinde aç kalan ayılar köye inerek arı kovanlarını parçaladı. İlçeye bağlı Uzunyurt köyünde üçer gün arayla meydana gelen olayda ayıların saldırısına uğrayan Selam Kurt adlı vatandaşa ait 10 arı kovanı zarar görürken arılar telef oldu. Üç gün önce de köye inen ayılar Selam Kurt’un kovanlarına saldırmış 5 kovana zarar vermişti.
Olayla ilgili açıklama yapan Selam Kurt, 5 yıldır Uzunyurt köyünde arıcılık yaptığını belirterek, “Arılar dünyanın en güzel yaratığı. Merakla başladım bu işe. Kendi imkanlarım ve banka kredisi ile geliştirmeye çalıştım 50 kovanım vardı. Üç gün önce gece ayılar kovanlarıma saldırdı, 5 kovanım kırıldı. İçerisindeki balları yediler ve arıları telef ettiler. Bu sabah geldiğimde 10 kovanın kırıldığını gördüm. Şuana kadar 15 kovanım söndü. 10 bin liranın üzerinde maddi zararım var” dedi.
Kovanlara saldıran ayılara karşı ne yapacaklarını bilmediklerini nasıl mücadele edecekleri konusunda çaresiz olduklarını belirten Kurt, şunları söyledi: “Ayılar köye inip kovanlarımıza saldırıyor ve zarar veriyor ancak biz hiç bir şey yapamıyoruz. Ayıları vurmak yasak. Bizim tarafımızdan alınacak bir önlem yok. Devlet bu soruna çözüm bulmalı ya bizim malımız korunacak ya da biz malımızı kendimiz koruyacağız. Devlet burada bizi çaresiz bırakıyor. Hem ayıyı vuramazsın diyor hem de kendi bir çözüm sağlamıyor. Ben ayıyı vursam 15 bin lira cezası var. Devlet ayıya sahip çıkıyor bize sahip çıkmıyor.”
Ayıları kaçırmak için çeşitli yöntemlere başvurduklarını da belirten Kurt, sözlerini şöyle sürdürdü: "Ayıları kaçırmak için kovanların 500 metre uzağına acı biber koyuyorum. Ayıların biberin kokusunu duyunca gelmeyeceği söyleniyor. Ayrıca, geceleri nöbet tutuyor ve yüksek sesle müzik açarak ayıların yaklaşmaması için her yöntemi deniyoruz.’’
(İHA)