Afyonkarahisar’da meydana gelen patlamayla ilgili Eskişehir'de görülen dava duruşması sırasında "mahkeme heyetine hakaret ettikleri" iddiasıyla bazı şehit aileleri aleyhine açılan davanın duruşmasına devam edildi.

5 Eylül 2012 tarihinde Afyonkarahisar'daki mühimmat deposunda meydana gelen patlamada 25 asker şehit olmuştu. Olay sonrasında açılan davanın ikinci duruşmasında, ailelerin mahkeme heyetine su şişesi atarak hakarette bulunduğu ileri sürülmüştü. Mahkeme heyeti, olay günü tutulan tutanağa göre bazı şehit ailelerinden şikayetçi olmuştu.

Yargıya taşınan olayla ilgili 4 şehit yakını hakkında 1. Sulh Ceza Mahkemesi’nde dava açıldı. Açılan davanın ikinci duruşmasında bugün şehit babası Haydar Düger’in vermiş olduğu yazılı ifade okundu. Okunan ifadede Düger, mahkeme heyetine yönelik hakarette bulunmadıklarını ve su şişesi atmadıklarını belirterek, suçsuz olduğunu savundu. Düger, olay günüyle ilgili ifadesinde şunlara yer verdi:

“Olay günü dava devam ediyordu. Bizler sanıkların tutuklanmasını istiyorduk. Mahkeme heyeti reddi hakim talebinde bulundu. Biz de bunu istemiyorduk. Sonra salon karıştı. Ben kimseye hakaret etmedim.”

Hakkında dava açılan bir diğer sanık olan şehit babası Zekayi Fırat Dülger ise, duruşmada verdiği ifadede, “18 ay önce 25 evladımızı şehit verdik. Görülen duruşmalarda azarlandık. Duruşmalar uzatıldı. Ortada 25 şehit ailesi var. Bunların hepsi ayrı şehirlerden geliyor. Ortada dönen bir orta oyunu var. Olay günü mahkeme başkanı, ‘Kimse konuşmasın, sessiz olun, şehit ailesi dinlemem, salondan atarım’ dedi. Ben de evlatlarını kaybeden aileler adına bize böyle davranamayacağını söyledim. Bu söylemim sonrasında beni dışarıya attı. Bu sırada ortalık karıştı. Bir astsubay benim küçük oğlumu yakasından tutarak yere yatırdı. Biz ona tepki gösterdik. Mahkeme heyetine yönelik hakaret içerikli sözler söylemedim. Su şişesi atmadım. Suçlamaları kabul etmiyorum” dedi.

Olayda kardeşini kaybeden Kadir Dülger ise, babası Zekayi Fırat Dülger’in söylediklerine katıldığını belirterek, “Orada babamın dışarı atılmasının ardından salonda bulunan şehit aileleri de duruşmadan çıkmak istedi. Bunun üzerine gerginlik yaşandı. Bir astsubayın kardeşimi yere yatırması üzerine olaylar bu seviyeye geldi. Biz mahkeme heyetine ne su şişesi attık ne de hakaret ettik” diye konuştu.

Olay günü duruşmada bulunan savcılardan biri ise sanıklardan şikayetçi olmadığını ifade etti. Olay gününü duruşmada anlatan Savcı, “Biz olayın olduğu gün reddi hakim talebini tartışıyorduk. Şehit yakınları ise sanıkların tutuklanmasını istiyordu. Yaşanan bir gerginlik sonrasında mahkeme başkanı şehit yakınlarını gerginlik yaşanmaması için uyardı.O sırada bir şehit yakını, ‘Biz taleplerimizi bildireceğiz’ deyince başkan dışarı çıkarılmasını istedi. Sonrasında olaylar oldu. Ben 3 şişenin atıldığını gördüm. İfade edildiği gibi mahkeme başkanının, ‘Ben şehit yakını tanımam’ dediğini duymadım” şeklinde konuştu.

Mahkeme heyeti, olay gününde heyette bulunan S.C.’in yazılı ifadesinin alınmasına karar vererek sanık şehit yakınlarının göstermiş olduğu tanıkların dinlenmesi için duruşmayı ileri bir tarihe erteledi.