İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, 2 bin 300 askeri personel ve 132 hakim ile savcı hakkında gözaltı kararı aldı. Ayrıca Eski Jandarma İl Alay Komutanı Gürcan Sercan’ın, alay içerisindeki bilgisayarın harddisklerini toplatıp yaktırdığının tespit edildiği öğrenildi.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, 15 Temmuz’da gerçekleşen darbe girişimine ilişkin başlatılan soruşturmayı iki ana dosya üzerinden yürütecek. Adliyenin resmi kaynaklarından biri askeri personel diğeri hakim ve savcılara yönelik 2 ayrı soruşturma yürüttüğü öğrenildi. İki soruşturmanın da 1 numaralı şüphelisinin Fethullah Gülen olduğu ifade edildi. Çıkan olaylarda ölümlere ilişkin yapılan incelemelerin ise devam ettiği kaydedildi.
İstanbul’da darbe girişiminde görev alan bütün askeri personel ve emniyet mensubu hakkında ’terör örgütü üyeliği’, ’anayasal düzeni silahla değiştirmeye teşebbüs etmek’ ve ’darbeye teşebbüs’ suçlamalarıyla başlatılan soruşturmanın İstanbul Adalet Sarayı’nda yürütüleceği kaydedilirken, haklarında gözaltı kararı bulunan 2 bin 300 kişiden yüzde 95’e yakınının asker olduğu belirtildi. Başsavcılığın 2 bin 300 asker hakkındaki soruşturma için 3 savcı görevlendirildiği, 2 başsavcı vekilinin de ifadeler sırasında yardımcı olacakları aktarıldı.
Şu ana kadar rütbesi belirlenen 2 bin 300 kişiden 2 Tuğgeneral, 8 albay, 7 yarbay, 17 binbaşı, 78 uzman, 45 astsubay, 51 yüzbaşı, 72 üsteğmen, 16 teğmen, 1 emekli asker, 336 askeri öğrencinin rütbelerinin tespit edildiği aktarıldı. Sıkıyönetim ilamında kritik görevlendirmelerde isimleri geçen 6 Tümgeneral ile 2 Tuğgeneralin Sabiha Gökçen Havalimanı’nda gözaltına alındığını belirtildi. 2 bin 300 asker hakkındaki soruşturmada 31 askeri savcı hakkında gözaltı kararı alındığı, bunların yarısının gözaltında olduğu aktarıldı.

Eski Alay Komutanı harddiskleri kurşunlattı iddiası
Eski Jandarma İl Alay Komutanı Gürcan Sercan’ın darbe girişiminin başarısız olması üzerine alay içerisindeki bilgisayarlarda bulunan harddiskleri toplayıp yaktırdığı iddiasıyla gözaltına alındığı aktarıldı. Söz konusu harddisklerin bir kısmının kırılmış, bir kısmının ise kurşunlanmış halde alay içerisinde bulunduğu öğrenildi. Alay içerisinde 60 boş mermi kovanlanın ele geçirildiği bu kovanların parçalanmış harddisklerle birlikte incelendiği kaydedildi. Yine alay içerisinde Bediüzzaman Said Nursi’nin parçalanmış kitapların bulunduğu öğrenildi.

O sabah büyük bir terör operasyonu yapılacaktı
Başsavcılık, 16 Temmuz 2016 tarihi şafak vakti, bir terör örgütüne yönelik operasyon yapılacağını, emniyetin bu konuda bilgilendirildiğini aktardı. Bu nedenle emniyet güçlerinin hazır bir durumda olduğunu, emniyetin askeri güçlerle sıcak çatışmaya hemen girebilmesinin nedeninin bu olduğunu aktardı.

Köprüye çıkan bütün yolların MOBESE görüntüleri inceleniyor
Boğaziçi Köprüsü’nün tutulduğu 22.00 sıralarında hemen harekete geçtiklerini kaydeden Başsavcılık, askeri araçların köprüye nereden geçtiğinin henüz tespit edilmediğini ifade etti. Bütün MOBESE kamerası görüntülerinin incelendiği, köprüye geçisin nereden ve nasıl sağlandığının araştırıldığı iletildi.

Yunanistan’a kaçan 8 generale hırsızlık ve gasptan soruşturma
Başsavcılık, Yunanistan’a kaçan 8 general hakkında ’Gece vakti askeri hizmete tahsis edilmiş eşya hakkında nitelikli hırsızlık’ ve ’Silahla birden fazla kişiyle nitelikli yağma’ suçlarından soruşturma başlattı. 8 generalin iade işlemi için Adalet Bakanlığı Ceza İşleri’ne yazı yazıldığı kaydedildi.

Emniyet mensupları askeri birliklerde saklanıyor olabilir
İstanbul Eski Güvenlik Şube Müdürü Mithat Aynacı’nın askeri kamuflaj ile tanktan çıkmasının ardından Başsavcılık darbe girişiminde rol alan veya destek veren emniyet mensuplarının, askeri birlikler içerisinde bulunabileceği iddiası üzerinde duruyor.

Savcı ve hakimlerin evleri aranacak
Başsavcılık ayrıca Gaziosmanpaşa Adliyesi ve İstanbul Adalet Sarayı’nda görevli 132 hakim ve savcı hakkında ’örgüt üyeliği’ suçundan soruşturma başlattı. Bu kapsamda hakim ve savcıların evlerinde arama yapılacağı, haklarında arama ve gözaltı kararı alındığı kaydedildi. Soruşturmanın 3 başsavcı vekili tarafından yürütüleceği aktarıldı.

İfadelerin nerede alınacağı henüz belli değil
Soruşturma kapsamında alınan şüphelilerin ifadelerinin ilk aşamada nerede alınacağı henüz tespit edilemezken, Emniyet Müdürlüğü’ndeki nezarethanelerin dolduğu bu nedenle bazı şüphelilerin Bakırköy Adalet Sarayı’na götürüldükleri ifade edildi.

"Vatandaşlar askerin başını kesti" haberi yalan
Bir askerin köprüde başı kesilerek öldürüldüğü iddialarına ilişkin çıkan haberin yalan olduğu kaydedildi. Haberi bir muhabirin yaptığının tespit edilmesi üzerine, haberi yapan muhabirin gözaltına alındığı öğrenildi. Muhabirin ifadesi esnasında söz konusu fotoğrafı internetten aldığını söylediği kaydedildi. İfadesinin ardından serbest bırakılan muhabir hakkında adli soruşturmanın devam edeceği ifade edildi.
(İHA)