FETÖ’nün Sözde Sıkıyönetim Bölge Komutanı olarak atanan Kurmay Albay Murat K. ile dört subay tutuklanarak Erzurum Cezaevine kondu. Murat K.’nın, askerlere "Sıkıyönetim bildirisine isteyen uysun istemeyen uymasın" şeklinde talimat verdiği belirlendi.
FTÖ/PDY soruşturma kapsamında Erzurum Nöbetçi Mahkemesince darbe girişimi destekçisi olduğu iddiası ile tutuklanan Karargah Nöbetçi Amiri Murat Y., "O gece ’harekat yıldırım’ mesajı ile diğer birliklere gönderilen mesajı alır almaz Kurmay Başkanımıza telefonla ivedi bildirdim. Kendisi de alınması için araç göndermeyi emretti. Ben de hareket merkez aracılığı ile gelen bildiri üzerine askerin teçhizatlaşarak kışlaya çağırdım. Çelik Kurmay Başkanımız çevre emniyetini almamızı talimatı verdi. İkinci gelen mesajda ise Çakır Söğüt Komando Tugayı’nın Ankara’ya intikal ettirilmesi ile ilgiliydi. Meslek hayatımda ilk defa karşılaştığım direktiftir. Benim FETÖ/PDY örgütü ile hiçbir bağlantım yoktur" dedi.

Kurmay Albay’dan "İsteyen Uysun, İstemeyen Uymasın" talimatı
Sözde sıkıyönetim bildirisini uygulamaya koydukları iddia edilen ve çıkarıldıkları Nöbetçi Mahkemesince ’Anayasal Düzeni Ortadan Kaldırmaya Teşebbüs Etme, FETÖ/PDY Silahlı Terör Örgütü’ne üye olmaktan’ tutuklanan Kurmay Albay Murat K.’nin, "Sıkıyönetim bildirisine isteyen uysun istemeyen uymasın" şeklinde askere talimat verdiği belirlendi. Tutuklanan rütbeli subayların darbe girişimi gecesi ’sıkıyönetim mahkeme listesi’ oluşturdukları iddia edildi.

Kışlalara ’Harekat Yıldırım’ Mesajı
Tutuklu Subay Mehmet K., "O gece genel komutanlıktan gelen sıkıyönetim bildirisinden sonra kışlaya gelen Kurmay Başkanımız bize, Genelkurmay’dan hareket yıldırım mesajı geldiğini söyledi. Ancak bize içeriğini açıklamadı. Bize tebliğ etmeden ’isteyen uysun, istemeyen uymasın’ talimatını verdi" ifadelerini kaydetti.

Alay komutanı: "Bu bir FETÖ darbe girişimidir, herkes kışlaya girsin"
Mehmet K., "Daha sonra, kışlaya gelen İl Jandarma Komutanımız Albay Mustafa Çelik ’Bu bir FETÖ darbe girişimidir, tüm asker kışlaya girsin’ diyerek askerin kışladan çıkmaması talimatını verdi. O sırada televizyon açıktı. Olayın paralel örgüt tarafından kalkışma olduğunu öğrendikten sonra, odama çekildim. Bir süre sonra, gözaltına alındım" dedi.

"Kolordu komutanım, ’emirlere uymayın’ talimatını verdi"
Suçlamaları kabul etmeyen Kurmay Albay Murat K., "O gece Kolordu Komutanımıza telefonla ulaştım. Telefonda tek sözü ’Genel Komutanlıktan gelen emirlere uymayın’ uyarısı oldu. Ben de ’Emredersiniz Komutanım’ dedikten sonra, telefonu kapattım. Ben Kolordu Komutanımın talimatına uyarak personelde kanunsuz emirlere uymamalarını söyledim. O gece hiçbir askere, ’İsteyen uysun, istemeyen uymasın’ şeklinde talimat vermedim. Genelkurmay’dan gelen emre itaat etmedim. Benim rütbeli personel olmamdan dolayı Sıkıyönetim Komutanı olarak görevlendirme yapılmış olabilirim. Ancak, benim bu örgütün faaliyetinden bilgim yoktur. Suçlamaları kabul etmiyorum" dedi.

"Kışlayı, şehit olmak için tercih ettim"
Tutuklu subay Mehmet K. ise, "Ben görev başındayken kesinlikle emre itaatsizlik yapmadım. Olay gecesi gelen emri görmedim. Bilakis, personele emirlere riayet edilmemesi, sağ duyulu olmaları konusunda uyarıda bulundum. Askeri liseye vatana, milletime hizmet etmek, kışlayı şehit olmak için tercih ettim. Askeri liseden beri ibadetlerimi alenen yapıyorum. Hiçbir zaman bu yapılanmayı tasvip etmedim. Kurmay Başkanımızın, ’İsteyen uysun, istemeyen uymasın’ şeklindeki talimatını duymadım. Suçlamaları kabul etmiyorum" ifadelerini kaydetti.
Kurmay Albay Murat K., subaylar Yaşar B. Murat Y. ile Mehmet K. ilk sorgularının ardından ’Anayasal Düzeni Ortadan Kaldırmaya Teşebbüs Etme, FETÖ/PDY Silahlı Terör Örgütüne üye olmak’ suçundan tutuklanarak Erzurum Cezaevine kondu.
Tutuklu subayların Ankara Sincan’da önümüzdeki günlerde hakim karşısına çıkacağı belirtildi.
9. Kolordu Komutanı Korgeneral Şeref Ongay’ın darbe girişimi sırasında tutuklanan rütbeli subaylara telefonda ’Genel Komutanlıktan gelen emirlere uymayın. Benim emrim geçerlidir’ talimatı verdiğini sorgu ifadelerinde yer aldı.
(İHA)