Danıştay saldırısının faili Alparslan Aslan’ın avukatı Oğuz Kayıran, müvekkilinin tahliye kararıyla ilgili, “Özel yetkili mahkemelerin üzerinden verilen bu kararların kamu vicdanın da kabul görmediği artık tamamen tescil edilmiştir” dedi.

Ergenekon davası kapsamında tutuklu bulunan Danıştay saldırısını faili Alparslan Aslan, tahliye edildi. Çağlayan Adliyesinde kararı değerlendiren Kayıran, “Alparslan Aslan 21 Mayıs 2006 tarihinden beri yani 7 sene 9 aydan beri tutuklu. Dolayısıyla bu tahliye öncelikle ailesi için sevinç kaynağı olmuştur” dedi.

Uzun tutukluluk süresinin kamu vicdanında da kabul görmediğini ifade eden Kayıran, “Ülkemizde buna benzer uzun tutuklu sürelerinin hukuka aykırı olduğu özellikle özel yetkili mahkemelerin üzerinden verilen bu kararların kamu vicdanın da kabul görmediği artık tamamen tescil edilmiştir. Mahkeme tahliyeyi 6526 sayılı kanuna dayanarak 5 yıllık azami sürenin aşıldığı noktasında vermiştir. Müvekkilimin 5 yıllık azami süreyi doldurma tarihi 21 Mayıs 2006 tarihidir. Dolayısıyla bu meyanda da azami süreyi esas alsanız dahi fazlasıyla yıllara yayılan uzun bir tutukluluk süresi söz konusudur” diye konuştu.

Kayıran, “Ayrıca belirtmek isterim ki kanunla özel yetkili mahkemeleri kaldırıldı. Bir kısım meslektaşımız başvuranlarını Silivri’deki 13. Ağır Ceza Mahkemesine yapmıştı. Fakat o talepler hakkında ret kararı verildi. Fakat 6526 sayılı kanun bu mahkemelerin yetkilerini kaldırdığı için bu kararlar yok hükmündedir” dedi.