Beşiktaş’ın zirvedeki Trabzonspor’un 9, Fenerbahçe’nin ise 13 puan gerisinde olduğu son 8 maç öncesi bu sezonun takımlar adına dikkat çeken istatistiklerine göz atmak istedik.

Ligin En Golcü Takımları

Trabzonspor ligdeki 26 maç geride kalırken ligin açık ara en fazla gol atan takımı konumunda. 26 maçta 59 gol atan Bordo-Mavililer, en çok gol atan 2. takım olan Başakşehir’den tam 9 gol fazla atmış durumda. Trabzonspor istatistiklerine bakınca bu sezon bir alanda daha zirvede! 26 maçın 25’inde gol atmayı başaran Trabzon bu alanda Sivasspor’la zirveyi paylaşıyor. 

Avni Aker’de oynanan maçlarda Trabzonspor maçları adeta bir ziyafet şeklinde geçti. Avni Aker’de seyirciler maç başına 3.79 gol izlediler. 

Bu alanda da seyircisine en fazla gol izleten stadyum oldu. Bakalım kalan 8 maçta seyirci faktörü devreye girmeyince bu sayılar nasıl değişecek, hep birlikte göreceğiz.

Ligin Zor Gol Yiyen Takımları

En golcü takımlardan bahsettikten sonra şimdi Süper Lig istatistikleri açısından biraz da defansları inceleyelim. Oynanan 26 maçın 12’sinde gol yemeyen Galatasaray bu alanda zirvede bulunuyor. Sarı-Kırmızılılar evlerinde oynadıkları maçların %57’sinde kalelerini gole kapatmayı başardılar ve bu 14 maçta sadece 8 gol yediler. Bu noktada kalan maçlarda seyirci faktörünün devreden çıkmasıyla Galatasaray’ıın zirve yarışında zora gireceğini ön görebiliriz. 

Takımların yediği toplam gollere baktığımızda da kalesinde sadece 20 gol gören Galatasaray ligin en az gol yiyen takımı. Erol Bulut’un çalıştırdığı Alanyaspor ise kalesinde yalnızca 25 gol gördü ve en az gol yiyen takımlar sıralamasında hemen Galatasaray’ın arkasında.

Kayserispor ise içeride ve dışarıda oynadığı maçlar arasında yediği goller açısından geceyle gündüz kadar farklı olmasıyla dikkat çekiyor. Evinde oynadığı 13 maçta 20 gol yiyen ekip deplasmanda yine 13 maç yaparken bu maçlarda kalesinde 42 gol gördü.

İç Saha Avantajı

Süper Lig’de bitime 8 maç kala herkesin merak ettiği konulardan biri seyircisiz maç faktörünün neler değiştireceği. Bu noktada FootyStats’ın ev sahibi avantajı istatistiğine göz atarak başlayabiliriz. Bu sezon attığı, yediği goller ve puan ortalamalarına bakıldığında seyircisi önünde deplasmanda oynadığına göre en fazla avantaj sağlayan takım Beşiktaş oldu. Deplasmanda yalnızca 1.31 puan ortalaması yakalayan Beşiktaş’ın evinde oynadığı maçlardaki puan ortalaması ise 2.08. Tabii yine de iç sahada Beşiktaş’ın aldığı puan Trabzonspor, Sivasspor, Galatasaray ve Başakşehir’den daha az.

Ligin dibine demir atan Kayserispor da deplasmanlarda en çok sorun yaşayan takımların başında geliyor. Seyircisi önünde şu ana kadar ligde 17 puan alan Kayseri deplasmanda yalnızca 5 puan alabildiği için son sırada. Kalan maçlarda da seyircisinden yoksun kalacak takımı kolay günlerin beklemediği kesin!
 

Ligin bitimine 8 maç kala Süper Lig istatistikleri sadece burada sunduğumuz kısmıyla bile dikkat çekici. Şimdi gözler oyuncularda, takımlarda ve teknik direktörlerde. Bu 2.5 aylık aranın hangi takımlara iyi geldiğini, kimler için dezavantaja dönüştüğünü zaman gösterecek.