İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, FETÖ üyeliğinden tutuklanan ABD Konsolosluk çalışanı Metin Topuz ile ilgili, “Gerek aile fertleri gerekse avukatlarının herhangi bir görüşme isteğinin gerçekleşmemesi üzerine, şüphelinin eşi ve avukatı Silivri Cezaevi İdaresi tarafından aranarak gerekli bilgilendirme yapılmıştır” denildi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, geçtiğimiz haftalarda tutuklanan ve ABD-Türkiye krizine neden olan ABD Konsolosluğu çalışanı Metin Topuz’un ailesi ve avukatlarıyla görüştürülmediği iddialarına ilişkin yazılı basın açıklaması yaptı.

Açıklamada, 17-25 Aralık yargısal darbe girişimini gerçekleştiren şüpheliler ve irtibatlarının tespitine yönelik soruşturma kapsamında, 25 Eylül 2017 tarihinde Metin Toğuz hakkında yakalama, gözaltına alma, arama ve el koyma kararı verildiği hatırlatıldı. Şüphelinin bu doğrultuda aynı gün gece saatlerinde Kadıköy’deki evinde yakalandığı, yapılan aramada 1 adet iphone, Samsung, Blackberry marka cep telefonları, 1 adet sim kart, 3 adet flash bellek, 1 adet Samsung harici hard disk, 1 adet fotoğraf makinesi, 1 adet CD, 1 adet DVD ve 1 adet tablet bilgisayara el konulduğu, bu cihazların incelemesinin devam ettiği bildirildi.

GÖZALTINDAYKEN 3 KEZ AVUKATIYLA GÖRÜŞTÜRÜLDÜ

25 Eylül 2017 tarihinde 7 günlük gözaltı kararı alınarak emniyete götürülen şüphelinin durumunun eşi Ayşe Öznur Topuz’a iletilidği, suçlamanın “FETÖ Silahlı Terör Örgütüne üye olmak” olması nedeniyle ilgili KHK gereği gözaltı sürecinde 5 gün avukatlarıyla görüşmesinin kısıtlandığı ifade edildi. Şüpheli hakkında 2 Ekim 2017 tarihinde 3 günlük ek gözaltı kararı alındığı, bu durumun da avukatına iletildiği, gözaltındaki şüphelinin 30 Eylül, 2 Ekim ve 3 Ekim tarihlerinde avukatlarıyla görüştürüldüğü ve bu hususun tutanakla kayıt altında olduğu vurgulandı.

HAKİMLİK SORGUSU DA AVUKATI EŞLİĞİNDE YAPILDI

Şüpheli Topuz’un 3 Ekim 2017 tarihinde emniyet sorgusunun avukatı eşliğinde alındığı, bu sorgunun saat 23.50’de tamamlandığı, 4 Ekim 2017 tarihinde İstanbul Adalet Sarayı’na gönderilen şüphelinin, “Türkiye Cumhuriyetini ortadan kaldırmaya teşebbüs, devletin gizli kalması gereken bir kısım siyasal ve askeri bilgilerini temin etmek, FETÖ silahlı terör örgütüne üye olmak” suçlarından hakimliğe sevk edildiği anlatıldı. Hakimlikte yine avukatları eşliğinde alınan ifadesi alınan şüphelinin tutuklanarak önce Metris Kapalı ceza İnfaz Kurumu’na, oradan da Silivri Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’na nakledildiği, şüphelinin hala Silivrii Cezaevi’nde tutuklu olduğu belirtildi.

Tüm terör suçlarında olduğu gibi şüpheli Metin Topuz’un da cezaevinde bulunduğu süre içerisinde 667 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’nin 6’ıncı maddesi uyarında aile efradı ve müdafileri haricinde diğer kişiler ile görüşme hakkının kısıtlandığı ancak haftada bir olan müdafii ve ailesiyle görüşme hakkı tanındığı anlatıldı.

AVUKAT BUGÜN METİN TOPUZ İLE GÖRÜŞECEK

Gerek aile fertleri gerekse avukatları tarafında herhangi bir görüşme isteğinin gerçekleşmemesi üzerine Cumhuriyet Başsavcılığının talimatı ile 11 Ekim 2017 tarihinde eşi Ayşe Öznur Topuz ve avukatının Silivri Cezaevi idaresi tarafından aranarak gerekli bilgilendirme yapıldığı vurgulanan açıklamada, yapılan görüşme sonucu şüpheli avukatının bugün müvekkiliyle görüşeceği şeklinde yanıt alındığı ifade edildi.

(İHA)