Ünlü ressam Bedri Baykam’ın uğradığı bıçaklı saldırıya ilişkin hakkında dava açılan Mehmet Çeliker'in yargılanmasına bugün devam edildi. Duruşmada Baykam’a yönelik saldırının örgütlü olduğu iddiasıyla Terörle Mücadele Kanunu (TMK) 10. madde ile görevli savcılıkça başlatılan soruşturmaya takipsizlik kararı verildiği belirtildi.

Ünlü ressam Bedri Baykam ile Piramit Sanat Galerisi Genel Koordinatörü Tuba Kurtulmuş'u bıçakla yaraladığı iddiasıyla hakkında dava açılan Mehmet Çeliker'in yargılanmasına bugün devam edildi. İstanbul 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada, 40 yıla kadar hapis istemiyle yargılanan tutuklu sanık Mehmet Çeliker ile mağdur Bedri Baykam hazır bulundu. Duruşmada Mahkeme Başkanı Baykam’a yönelik saldırının örgütlü olduğu iddiasıyla Terörle Mücadele Kanunu (TMK) 10. madde ile görevli savcılıkça başlatılan soruşturmaya takipsizlik kararı verildiğini söyledi.

Duruşmanın başlamasıyla Bedri Baykam’ın avukatı Şükran Tezel söz alarak, "İddianame’de yazıldığı gibi saldırının sadece sanık tarafından gerçekleştirilmediği, saldırının arkasında terör örgütü olduğunu iddia etti. Tezel, sanığın 17 Şubat 2011 tarihinde yaptığı olağan dışı görüşmelerden bu durumun anlaşıldığını ifade ederek, reddedilen soruşturmanın genişletilmesi talebini yineledi ve sanığın en üst düzeyden cezalandırılmasını talep etti.

Avukatından sonra söz alan Bedri Baykam bu saldırının kişisel değil siyasi ve hayat görüşünden dolayı yapıldığını iddia ederek, "Bu saldırıda terör eylemi söz konusudur. Sanık saldırıyı gerçekleştirdikten sonra kaçtığı arabada ‘Baykam’ı indirdim inşallah ölmüştür’ diyor. Saldırıdan önce beni bir hafta takip etmiş. Daha önceki duruşmada da bana saldırarak ağza alınmayacak küfürler etti. Sanığın hala ‘pişman değilim, hasım olmaya devam ediyorum’ sözü tehlikenin devam ettiğini gösteriyor. Bu saldırı ifade özgürlüğüne ve laik,demokratik Türkiye Cumhuriyeti’ne meydan okumaktır. Cinayeti gerçekleştirememesinin nedeni diğer yazar arkadaşlarımında başına geldiği gibi ömür boyu bu saldırıyı bekliyor olmamdır. Başıma gelenlerden dolayı ve bana husumetinden dolayı sanığın hak ettiği cezanın Türk adaleti tarafından verilmesini talep ediyorum’’ dedi.

Davanın savcısının değişmesinden dolayı yeni savcıya mütalaası soruldu. Savcı dosyanın tarafına tebliğ edilmesi ve güçlü suç delillerinden dolayı sanığın tutukluluk durumunun devamına karar verilmesi yönünde mütalaa verdi.

Mahkeme Başkanı Karayıldız, esas hakkındaki mütalaasını hazırlaması için dosyanın duruşma savcısı Aydın Boztaş'a gönderilmesine, Mehmet Çeliker’in tutukluluk halinin devamına karar vererek duruşmayı ileri bir tarihe erteledi.