Türkiye'de eğitim sisteminin düzenli olmaması en büyük etkenlerden biridir. İngilizce; devlet okullarında teorik olarak verilirken kolejlerde daha ilerletilmiş şekilde verilmektedir. Fakat İngilizce öğrenebilmek için ilerleyen yaşlarda Türk Amerikan Derneği Beşiktaş İngilizce Kursları gibi kurumlardan eğitim almaktadırlar. Çünkü İngilizce ezbere dayalı bir dil değildir. Sürekli kullanılmadığı için de unutulması söz konusudur. İngilizce Kursları'nın bu bağlamda önemli etkileri vardır. Öğrencilere İngilizce eğitimi verilirken; öncelikle İngilizce'nin kuralları, grameri, cümle yapısı öğretilir ve İngilizce cümleler kurabilmeleri için kelimeler ezberlenmesi beklenir. İngilizce Kursu aktiviteler ve zengin ders materyalleri sayesinde de sürekli olarak İngilizce pratikler yapılır ve öğrencinin kendisini geliştirmesi için çalışmalar yapılır.

İngilizce Türkiye'de uluslararası firmalarda, turizm açısından ziyaret edilen alanlarda daha çok kullanılmaktadır. Bu sebeple insanların çoğu kariyer için İngilizce öğrenme çabasına girmektedir. Çünkü çok uluslu firmalar; anadili İngilizce olmayan kişilerle de sürekli iletişim halindedir ve İngilizce her millet tarafından bilindiği için çalışacak kişilerde İngilizce şartı aramaktadır. Gerek yurtdışı seyahatinde, gerek yabancı kişiler ile bir toplantıda gerekse telefon veya mail yoluyla İngilizce konuşmak zorunda kalınabilmektedir.

Türk Amerikan Derneği Bakırköy İngilizce Kursu eğitmenlerinden Hakan Bardakçı Türkiye'nin İngilizce Seviyesini şu şekilde açıklamıştır: “İnsanlar, hayatları boyunca öğrenmeye açık kapasitededir. Fakat biz Türk Halkı Türkçeyi o kadar çok seviyoruz ki başka bir dili ihtiyaç duymadıkça öğrenmiyoruz. Yapılan en büyük hata da bu işte. Artık Uluslararası ilişkilerin kuvvetlenmesi, gelişen teknoloji, turizm cenneti ülkemiz, ithalat ve ihracat açısından İngilizce bilmemiz gerekiyor. İngilizce ‘ye her alanda ihtiyacımız olduğu bir kesindir. Fakat eğitim sisteminde eğitimler çoğu zaman teorik olarak verildiği için tam anlamıyla öğrenmek zordur. İngilizce biliyorum, anlıyorum fakat konuşamıyorum diyen milyonlarca insan var ve bu kişileri sınava tabi tutsak seviyelerinin düşük olma ihtimali o kadar yüksek ki bu çok üzücü bir durum. Neyse ki Türk Amerikan Derneği Bakırköy İngilizce Kursu insanlara ihtiyaçlarına yönelik İngilizce eğitimleri vermekte ve sürekli aktiviteler ile yurt dışı deneyimi yaşarmışçasına eğitimlerini desteklemektedir. İngilizce öğrenmek için hiçbir engel yoktur. Yeter ki insanlar başarmak istesin ve başarmak için adım atsın.”