Hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerine çıktığı bugünlerde serinlemek isteyen çocuklar ve gençlerin dere kenarlarına koşmaları, aileleri korkutuyor.
Sıcaktan bunalan çocuklar, gençler ve hatta yetişkinler serinlemek için çeşitli çarelere başvururken, üzücü olayların yaşanmaması için çocukların ve gençlerin, özellikle piknik esnasında çevredeki derelere, göllere ve göletlere girmelerinin önüne geçilmesi gerektiği vurgulanıyor.
Yaşları 7 ile 13 arası çocuklar, özellikle cumartesi ve pazar günleri serinlemek için en yakın derelere veya göl ile göletlere koşuyorlar. Yaşları 13 ile 25 arası gençlerinde ilgi gösterdikleri dereler, göller ve göletler gibi tehlikelerin dolu olduğu yerlerde serinleme yöntemi, yanında boğulma olaylarını da sıkça yaşatıyor. Yazın gelmesiyle birlikte dereler ve göletlerde boğulma olaylarının yaşanmaması için, çocuklardan ve gençlerden derelere, göllere ve göletlere girmemelerini isteyen yetkililer, bu konuda ailelere de büyük sorumluluk ve görevler düştüğünü, özellikle cumartesi ve pazar günleri çocuklarının nereye gittiklerini, neler yaptıklarını denetim altına almaları gerektiğini ifade ediliyor.
SUDA BOĞULANLARIN YÜZDE 50’Sİ YÜZME BİLMİYOR
Derelere, göllere ve göletlere serinleme amacıyla girmenin ve yüzmenin çok tehlikeli olduğunu kaydeden yetkililer, dibi görünmeyen bu sularda bin bir tehlikenin beklediğini, yüzme bilmeyenler kadar, yüzme bilenlerin de hayati tehlike ile karşı karşıya olduklarını vurguladı. Boğulma olayının yüzme bilenlerin bile başına gelebileceğini ifade eden uzmanlar ise suda boğulanların yalnızca yüzde 50’sinin yüzme bilmediğini, bu nedenle yüzme bilenlerin de, dibi görünmeyen tehlikeli sulara girmemelerini istiyor. Bu arada boğulma vakalarında kişiye uygulanacak olan müdahalenin kesinlikle ilk yardım eğitimi almış ve bilinçli kişilerce yapılması gerektiği belirtiliyor.
(İHA)