Manisa’da 55 yaşındaki marangoz ustası Hasan Hüseyin Toğan, imkansızlıktan dolayı birçok marangoz aletini eski matkaplar, süpürge makinesi ve hurda parçalarla yaptı.
Ekipman alacak parası olmayan Manisalı marangoz Hasan Hüseyin Toğan, atölyesini kendi tasarladığı aletlerle kurdu. Marangoz ustasının toplamda 500 liraya yaptığı aletler piyasadaki değeri ise 50 bin lira civarında. Marangozun tasarladığı aletler arasında; süpürge makinesinden yapılmış boyama makinesi, eski bir matkap ve parçalardan yapılmış torna ve yatar makinesi, matkap ile hurda parçalardan oluşturulan marangoz tezgahı ve titreşimli zımparayı tasarladığı aparat ile dönmesini sağlayarak oluşturulan alet yer alıyor.
Marangoz ustası Hasan Hüseyin Toğan, imkanının olması durumunda ise insansız çalışan robotlar yapabileceğini söyledi.
Gördes ilçesinden Manisa merkeze 7 sene önce yerleştiğini belirten marangoz ustası Hasan Hüseyin Toğan, ”Buradaki maddi imkansızlığından dolayı kendi tasarladığım makinelerle kendi icatlarımla maket, dolap, tüm mobilya tarzı ürünleri yapabilme imkanını sağladım. Yaklaşık 35 yıldan bu yana marangozlukla uğraşıyorum. Çoğu şeyi mecburiyetten yapıyorum. Mobilya ürünleri ve maketleri çıkarmak için yaptığım makineler tamamı ahşaptan. Yatar makinesi, ahşap tornası, CNS makinesi, elektrikli süpürgeden boya makinesi, matkabın ucuna aparat takarak delme makinesi yaptım.
Boya makinesini eski çalışmayan bir elektrikli süpürgeden yaptım. Kendim motorunu parçalarla çalıştırdım. Ucuna da boya üfleyecek bir makine tasarladım. Normalde 5 bine kadar fiyatları var. Ben bunu 30-40 lira bir maliyetle yaptım. Yapmış olduğum torna makine piyasada 5 bin ile 10 bin lira civarında. Ben ise hurda parçalarla toplayarak yaptım. Yaptığım tüm makinelerin piyasa değeri 50 bin lira tutar. Ben bunları hepsini toplasam 500 lira maliyetle yaptım. Hurdadan çalışmayan matkapları geceleri uyumadan yaptım. Maddi sıkıntım var. Hayatta da zorla geçiniyoruz. Asgari ücretle çalışan bir kişiyim. Mecburen bu çalışmaları yaptım. Akşamları zaman buldukça piyasada satılabilecek ürünler yapıyorum” dedi.
İmkanın olaması durumunda yapılmış olan icatların daha gelişmişini yapabileceği ifade eden Toğan, “Hiç bir canlı şahıs olmadan makine kendi kendine işlem görebilir. Bu tür şeyle yapabilirim. Gerekirse robot tarzında yapılabilir. İmkanım olsa değişik şeyler yapabilirim” diye konuştu.

“BİZİM EVİMİZE HİÇ TAMİRCİ GİRMEZ”
Marangoz ustası Hasan Hüseyin Toğan’ın kendi tasarladığı aletlerden kurulu atölyesinde ise en büyük destekçisi eşi Nilüfer Toğan. Makineden çıkan parçaların süslemesini yapan Nilüfer Toğan, 7 yıldan bu yana evli olduklarını belirterek, “Bundan sonra bende yarı marangoz sayılırım. Eşime destek oluyorum. Maddi manevi her zaman yanındayım. Bizim evimize hiç tamirci girmez. Çamaşır makinesi, buz dolabı, elektrikli süpürgesi gibi makineleri her türlü eşim yapıyor” şeklinde konuştu.
(İHA)