Yunan Sahil Güvenlik ekipleri, iddialara göre umuda yolculuk yapan kaçak göçmenlerin teknesinde bulunan kürekleri alıp, motorlarını bozarak Ege Denizi’nde ölüme terk etti. Kaçak göçmenler Türk Sahil Güvenlik ekipleri tarafından kurtarıldı.
20 Aralık’ta Çanakkale Ayvacık Behramkale açıklarında 23 Afganistan ve 6 Myanmar uyruklu toplam 29 göçmen kurtarıldı. Türk Sahil Güvenlik ekiplerinin kurtardığı yasa dışı yollarla yurtdışına çıkmak isteyen göçmenler verdikleri ifadede, Yunanistan’a geçmeye çalışırken Yunan Sahil Güvenlik ekipleri tarafından durdurulduklarını, lastik bota ait küreklerinin alındığını ve Türk karasularına bırakıldıklarını söyledi. Göçmenler ayrıca, Yunanlı Sahil Güvenlik ekiplerinin birkaç göçmenin cep telefonunu da aldığını, 2-3 göçmeni dövüldüklerini ve 1-2 göçmeni ise denize sokup çıkardıklarını anlattı.

İPLE BAĞLAYIP TÜRKİYE’YE SÜRÜKLEMİŞLER
İddialara göre Yunan Sahil Güvenlik ekiplerinin yaptıkları bununla da sınırlı kalmadı. 25 Aralık’ta İzmir Dikili açıklarında 15 Suriye, 1 Libya, 1 Irak, 1 Uganda ve 1 Myanmar uyruklu toplam 19 göçmen kurtarıldı. Yasadışı yollarla Avrupa ülkelerine göçmenler, verdikleri ilk ifadede, Midilli Adasına yaklaştıkları sırada Yunan Sahil Güvenlik gemisinin yanlarına gelerek botun motorunu bozduklarını, benzin bidonunu aldıklarını, bota ip bağlayarak Türkiye’ye doğru çektiklerini esnada botlarının su aldığını anlattı.

GÖÇMEN KAÇAKÇISI DA YUNAN
Sahil Güvenlik ekiplerinin düzenlediği diğer operasyonlarda ise 24 Aralık’ta Aydın’ın Didim ilçesi, Menderes Havzası önlerinde içerisinde göçmenlerin bulunduğu ve su alarak batmakta olan lastik bot tespit edildi. Yapılan kurtarma operasyonu sonucunda 11 erkek ve 7 kadın olmak üzere tamamı Somali uyruklu toplam 18 göçmen kurtarılmıştır. Kurtarılan bir kadın göçmen hipotermi sebebiyle hastaneye kaldırıldı ancak hastanede hayatını kaybetti. 25 Aralık’ta Muğla’nın Bodrum ilçesi, Turgutreis açıklarında 3 Eritre ve 2 Pakistan uyruklu toplam 5 erkek göçmen kurtarıldı, göçmen kaçakçısı olduğu değerlendirilen Yunanistan uyruklu bir erkek şahıs da yakalandı.
(İHA)