Büyükada’da 5 Temmuz’da yapılan toplantıya ilişkin 11 sanık hakkında açılan davada, tutuklu sanık Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Taner Kılıç’ın tahliye talebi reddedildi.

Büyükada’da 5 Temmuz tarihinde düzenlenen toplantıya ilişkin haklarında dava açılan 11 sanığın yargılandığı davanın ikinci duruşması sona erdi. İstanbul 35’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya, İzmir’de tutuklu bulunan sanık Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Taner Kılıç, Sesli ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) yöntemiyle bağlandı. Bir önceki celsede tahliye edilen sanıklar Peter Steudtner ve Ali Garawi ise duruşmaya katılmadı. Tutuksuz sanıklardan 8’inin hazır bulunduğu duruşmada, sanıklar Taner Kılıç, Nejat Taştan ve Şeyhmus Özbekli’nin savunması alındı.

ByLock kullandığı tespit edilen sanık Taner Kılıç, dava konusu toplantının olay tarihinden 1 yıl önce organize edildiğini söyleyerek, “Önceden veya sonradan ilan edilmeyen yüzlerce toplantı yapılmıştır. Her ilan edilmeyen toplantı yasa dışı değildir. Tutuklanmamdan 30 gün sonra gerçekleşen toplantı ile illiyet bağımın kurulmaya çalışılması düşündürücüdür. Derneğin yönetiminden olan İdil Eser ile yönetim kurulu başkanı olarak benim iletişimde bulunmamızdan daha doğal bir şey olamaz. ByLock kullanmadığım raporlarla ortaya çıkmıştır. Bank Asya’ya para yatırmadığım, para çektiğim de ortaya çıkmıştır. Örgüt üyeleri sık sık numara ve hesaplarını değiştirir. Ama ben yıllardır aynı telefonu ve mail adresini kullanıyorum. Çalıştığım derneklerin FETÖ ile bir ilişkisi olmamıştır. Bank Asya’daki hesap hareketlerime bakıldığında 2 Ocak 2014’te paramın tamamını çekerek hesabımı kapattım, yeni bir hesap da açmadım” dedi.

Kılıç ve avukatları, tahliye talebinde bulundu. Diğer iki sanık da haklarındaki suçlamaları reddederek, beraatlerini istedi.

Ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, mevcut delil durumu, tutukluluğun ölçülü olması ve atılı suçlama için istenen ceza miktarını dikkate alarak sanık Kılıç’ın tutukluluk halinin devamına hükmetti. Bir sonraki duruşmada tanık dinlenmesine karar veren mahkeme, haklarında adli kontrol tedbiri bulunan sanıkların tedbirini kaldırarak duruşmayı erteledi.

(Başak Akbulut/İHA)