Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’nde gerçekleştirilen ihalelerde ‘İhaleye fesat karıştırma, kamu zararına neden olma ve Zimmet’ suçlarının işlendiği gerekçesiyle açılan davaların ikincisinde 17 sanığın yargılanmasına başlandı.

Eskişehir 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülmeye başlanan davanun duruşmasına, sanıklar mazeret belirterek katılmadı. Duruşmaya, sanık avukatlarının yanı sıra mahkemeye Büyükşehir Meclis Üyeleri Akif Çizmelioğlu, Zihni Çalışkan, Ahmet Süzer ve Pınar Turhanoğlu müşteki sıfatı ile katıldı. Sanık avukatlar, 6 davanın birleştirilme taleplerini mahkeme heyetine dilekçeyle sundu.

Müştekilerin avukatlarından Vahap Ata, mahkemede yaptığı savunmada, “Belediye Meclis üyeleri müşteki durumundadır. Bundan dolayı müştekilerin davaya katılması davaya yarar sağlayacaktır” dedi.

Sanık avukatlarından Cemal Okan Yüksel ise müşteki sıfatı ile mahkemeye katılma talepleri olan meclis üyelerinin müdahillik sıfatını alamayacağını savunarak taleplerin mahkeme tarafından reddedilmesini istedi.

Mahkeme heyeti, sanıkların savunmaları alındıktan sonra davaların birleştirilmesi talebine yönelik karar verilmesini erteledi. Müşteki sıfatında bulunanların belediyedeki görevleri ve müşteki olup olmadıklarını belirlendikten sonra davaya katılma taleplerini bir sonraki mahkemede karar verileceğini düşünülmesine karar verdi. Ayrıca suçtan zarar gören Çizmelioğlu, Çalışkan, Turhanoğlu ve Süzer'in Büyükşehir Belediyesinde hangi görevde bulunduklarına dair belediyeye yazı yazılmasına, cevap geldikten sonra katılma taleplerinin karara bağlanacağı öğrenildi. Mahkeme heyeti sanıkların dinlenmesi için duruşmayı 10 Temmuz’a erteledi.

“SANIKLAR NEDEN DURUŞMAYA GİRMİYOR”

Duruşma sonrasında müşteki ve sanıkların avukatları açıklamalarda bulundu. Müştekiler adına bir açıklama yapan Vahap Ata, sanıkların davaya katılmamalarını anlayamadıklarını ifade etti. Ata, sanıkların bir an önce duruşmaya katılarak savunma yapmaları gerektiğini belirterek, “Mahkemelerin aklanma yeridir. Birinci davada da olduğu gibi yine sadece müşteki tarafının davaya sokmama talebini görüyoruz. Müşteki tarafın katılması davaya, mahkemeye ve gerçeğin ortaya çıkmasına katkı sağlayacaktır” diye konuştu.

"MAHKEMEYİ TANIMAMAZLIK SÖZ KONUSU DEĞİL"

Sanık avukatları adına konuşan Emre Genç ise, 10 Temmuz’a ertelenen duruşmada sanıkların gelerek ifade vereceklerini söyledi. Mahkemeyi tanımamazlık gibi bir durumun söz konusu olmadığını ifade eden Genç, konuşmasına şöyle devam etti;

"Biz mahkemelere güveniyoruz, hukukun üstünlüğünü savunuyoruz. Karşı taraf bu açıklamalarıyla belki de mahkemeyi bir nebze olsun etkilemeye çalışmaktadır.”

28 Ocak’ta Cumhuriyet Başsavcılığınca Büyükşehir Belediyesi bünyesinde yapılan bazı ihalelere fesat karıştırıldığı, kamu zararına neden olunduğu şikayeti üzerine başlatılan soruşturma kapsamında gözaltına alınan 23 kişiden 5'i tutuklanmış, 18'i sorgularının ardından serbest bırakılmıştı. Tutuklanan 5 kişi ise bir süre sonra üst mahkemeye yapılan itirazların ardından tahliye edilmişti.