Beşiktaş’ın taraftar grubu Çarşı üyelerinin de aralarında bulunduğu 35 kişi hakkında, ‘darbe’ suçlamasıyla açılan ‘Gezi Parkı’ davasına yarın başlanıyor.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından ’Gezi’ olaylarına ilişkin Beşiktaş’ın taraftar grubu Çarşı’nın kurucularından ‘Sarı Cem’ lakaplı Cem Yakışkan ile grubun önde gelen isimlerinden Deve Erol lakaplı Erol Özdil, Halil İbrahim Erol, Numan Bülent Ergenç, Hakan Tezel ve Ayhan Güner’in de aralarında bulunduğu 35 şüpheli hakkında iddianame hazırlanmıştı. Cumhuriyet Savcısı Adem Meral tarafından hazırlanan iddianamede 9 poliste müşteki olarak yer verilmişti.
Demokratik tavır koymaya yönelik iyi niyetli gösteriler olarak başlayan ’Gezi Parkı’ eylemlerinin, marjinal grupların katılmasıyla bir süre sonra amacından çıktığı ifade edilen iddianamede Çarşı Grubu liderlerinden Cem Yakışkan ve Numan Bülent Ergenç’in taraftar grubunu Taksim Gezi Parkı’na yönlendirerek kitlenin eyleme katılmasını sağlamaya çalıştıkları öne sürülmüştü.

“BAŞBAKANLIK OFİSİ İŞGAL EDİLMEYE ÇALIŞILDI”
İddianamede şüphelilerin, "Özellikle ülkede otorite zaafı oluştuğu görüntüsü için Beşiktaş semtinde bulunan Başbakanlık Çalışma Ofisi’ni işgal etmeye çalıştıkları, eş zamanlı olarak Ankara’da gerçekleştirilen gösterileri organize edenlerle irtibat kurarak Ankara’daki Başbakanlık Çalışma Ofisi’ni ele geçirmeleri için teşvik ettikleri belirlenmiştir" ifadeleri yer almıştı.
İddianamede ‘Arap Baharı’ hatırlatılarak; "Yabancı basın mensupları tarafından olay yerlerinde elde edilecek görüntüleri dünya medya kuruluşlarına servis yaparak kamuoyunda ’Arap Baharı’ diye adlandırılan bir kısım Ortadoğu ülkelerindeki yönetim değişikliklerini çağrıştırır şekilde imaj oluşturup Türkiye Cumhuriyeti’nin yasal olarak kurulan hükümetini yasal olmayan yöntemlerle ortadan kaldırmayı amaçladıkları belirlenmiştir" denilmişti.

“BU HÜKÜMETİ DÜŞÜRECEĞİZ”
Şüphelilerin aralarında yaptıkları telefon görüşmelerinde ’Park mark benim umurumda değil’, ’bana ne yemişim AVM’sini de, Gezi Parkı’nı da ağacını da, ihtilal başladı’, ’bu hükümeti düşüreceğiz’, ’Başbakanlık konutuna saldırı olacak bugün’, ’bu bir iç savaşa dönüşebilir’, ’polise güçlü saldıralım, gösterilerde ölen kişi olursa toplumsal refleks daha çok artar’ şeklinde ifadeler kullandığı iddianamede yer almıştı.

“ASIL AMAÇ AĞAÇLARIN KESİLMESİ DEĞİL, HÜKÜMETİ DEVİRMEK”
Şüphelilerin eylemlerindeki asıl amacın ağaçların kesilmesini engellemek olmadığı vurgulanan iddianamenin sonuç bölümünde şu ifadeler yer almıştı; "Şüphelilerin telefon kayıtlarından da anlaşılacağı üzere Türkiye Cumhuriyeti’nin yasal olarak kurulmuş hükümetini gayrı yasal yollardan devirmeye amaçladıkları, bu sonucu kolaylaştırmak içinde ülkede kaos ve otorite boşluğu oluşturmaya çalıştıkları özellikle eş güdümlü olarak Ankara ve İstanbul’daki Başbakanlık Ofislerini ele geçirmeye çalıştıkları".

“AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET VE 50 YIL HAPİS”
İddianamede Beşiktaş’ta bulunan Başbakanlık Çalışma Ofisi’ni işgal etmeye çalışmakla suçlanan 35 şüpheli hakkında ’’Cebir ve şiddet kullanarak, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’ni ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etmek’’ suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talep edilmişti. Şüpheliler hakkında ayrıca ’’Örgüt kurmak ve yönetmek, örgüte üye olmak, Tehlikeli maddeleri izinsiz olarak bulundurmak, Sayı ve nitelik bakımından vahim olan silah veya mermileri taşınması ve bulundurulması, Görevi yaptırmamak için direnme, Kamu malına zarar verme” gibi suçlardan da 50 yıla kadar hapis cezaları istenmişti.
İddianameyi onaylayan İstanbul 13.Ağır Ceza Mahkemesi davanın ilk duruşmasının ise 16 Aralık 2014’te görülmesine karar vermişti. Yarın saat 09.30’da Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı’nda görülecek davaya taraftarlarında yoğun ilgi göstermesi bekleniyor.

“2013 HAZİRAN AYINDA GÖZALTINA ALINDILAR”
Gezi Parkı eylemleri sonrasında terör savcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında Beşiktaş Spor Kulübü’nün tribün grubu Çarşı’nın liderleri Numan Bülent Ergenç, Cem Yakışkan ve Halil İbrahim Erol’un da aralarında bulunduğu isimler 2013 Haziran’ında gözaltına alınıp, tutuklanmıştı. Bir süre tutuklu kalan şüpheliler daha sonra itiraz üzerine serbest bırakılmıştı.
(İHA)