Antalya’nın Kumluca ilçesindeki Adrasan tatil merkezinde öğle saatlerinde başlayan orman yangını 17 saat sonra söndürüldü. Yangında yaklaşık 120 hektar ormanlık alan ile 8 turistik işletme kül oldu. Bölgede turizm sezonunun büyük zarar gördüğünü ifade eden işletme sahipleri, hasar tespit çalışmalarına başladı.
Antalya’nın en önemli turizm merkezlerinden Adrasan’da dün öğle saatlerinde başlayan ve rüzgarın etkisiyle büyüyen yangın sabah saatlerinde kontrol altına alındı. Bölgede soğutma çalışmalarının devam ettiği öğrenildi.
Yangında, yaklaşık 120 hektarlık kızılçam ormanı ile pansiyon, market ve hediyelik eşya dükkanlardan oluşan 8 turistik işletme kül oldu. Milyonlarca liralık zararın meydana geldiği turizm bölgesinde hasar tespit çalışması başlatıldı. Büyük korku ve paniğe neden olan yangının ardından tatilciler de, otellerinden ayrılarak bölgeyi terk etti. Çok sayıda turist de rezervasyonlarını iptal etti. Öte yandan yanan işletmelerin sahil bölümündeki plajlarda boş kaldı. Yangından zarar görmeyen işletmelerin plajlarında ise tatilciler deniz keyfine devam etti.

HASAR TESPİTİ YAPILIYOR
Facianın ardından bilgi veren Kumluca Kaymakamı Canan Hançer Başütürk, “Öğle saatlerinde başlayan yangın, gece 00:03’e kadar devam etti. Ekiplerin müdahalesiyle yangın güçlükle söndürüldü. Yangında 8 işletme zarar gördü. Şuanda hasar tespit çalışmaları yapılıyor. Ne kadar bir zarar oluştuğu çalışmaların ardından belli olacak. Beldede toplam 78 işletmemiz var. İşletmelerin çocuğu günübirlik pansiyonlar ve hediyelik eşya dükkanları. Oteller erken boşaltıldığı için can kaybımız yok. Çok üzgünüz, artık hızlı şekilde yaraları sarmaya bakıyoruz” diye konuştu.
30 YILLIK İŞLETME 10 DAKİKADA KÜL OLDU
Yangının yarım saat içinde cennet Adrasan’ı cehenneme çevirdiğini anlatan mahalle Muhtarı Nail Aksoy ise “Öğle saatlerinde başlayan yangın saat 6-7 sıralarında batı rüzgarının da etkisiyle sahile doğru yöneldi ve işletmelerin bulunduğu alana ulaştı. Orman Genel Müdürlüğünden aldığımız bilgiye göre, 120 hektar alan yandı. Allah’tan can kaybımız yok ama maddi hasarımız büyük. 30-40 yıllık işletmeler 10 dakikada kül oldu. Güzelim Adrasan bu duruma geldi. Sezonu kapattık diyebiliriz. Müşteriler yangının ardından Adrasan’ı apar topar boşalttı” dedi.

‘500 MİLYARLIK ZARARI VAR”
Yangında 40 yıllık işyeri kül olan Kısmet Halıcılık sahibi Abdullah Sarıgül “Tekstil, halı ve market şeklindeki dükkanım yandı. Hiçbir şey kurtaramadım. Arka taraftaki dağdan yangın geldi. Ağaçlar tutuştu, sazlık alandan bizim işletmeye geldi. Anında her taraf yandı. Kasadan paramı bile alamadım. Benim yaklaşık 500 milyarlık zararım var. Kredi borçlarım vardı. Ne yapacağımı bilemiyorum” diye ağladı.

‘SADECE KURANI KERİM’İ ALDI”
Oteli tamamen kül olan Mithat Otel sahibi Hatice Yorgancı da “16 odalık otelim yandı. Yangın esnasında otel doluydu. Müşterileri apar topar çıkardık. Allaha şükür can kaybımız yok ama tüm birikimimiz gitti. Ben bu oteli krediyle açmıştım. Sezona borçla başladım. Borcumu çalışarak ödeyecektim. 10 kişiye istihdam sağlıyordum. Devletten kendi adıma ve zarar gören bütün işletmeler adına yardım istiyorum. Ramazana böyle bir faciayla başladık. Sadece Kuran-ı Kerim’i alabildim. Üzerimdeki kıyafetler var sadece. Kişisel eşyalarım, param, altınlarım hepsi yandı” diye gözyaşı döktü.

ADARASAN SEZONU KAPADI
Yangında zarar gören Konak Otel sahibi İbrahim Onur ise “İtfaiyenin ve benim kendi çabalarımla otelim tamamen yanmaktan kurtuldu. Kısmi zararımız var. Sezonun tam ortasıydık. Yatırım yapmıştık. Bütün planlarımız altüst oldu. Müşterilerimiz gitti. Bu yıl bizim için turizm öldü. Ne zaman müşteri gelir bilmiyorum. Ben kendi adıma Adrasan için sezon kapandı diyorum” diye konuştu.
(İHA)