Artvin’in Kafkasör Yaylası’ndaki Cerattepe’de maden çıkarılması konusunda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın, ‘Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Olumlu’ raporunun yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle açılan davanın bugün görülen karar duruşmasında avukatlar reddi hakim talebinde bulunarak, duruşma salonunu terk ettiler.
Rize İdare Mahkemesi’nde saat 09.00’da görülen davanın karar duruşmasında ilginç bir gelişme yaşandı. Davaya müdahil olan 70’ye yakın avukattan 20’ye yakını duruşma salonuna girebilirken, saat 12.00’a gelindiğinde dava duruşmasına 15 dakika ara verildi. Aranın ardından davanın görülmesine tekrar başlandı. Verilen aranın ardından süren dava duruşmasında hakim ve mahkeme heyetinin tarafsızlığını kaybettiği gerçeksiyle müdahil avukatlar, reddi hakim talebinde bulunarak saat 14.00 sıralarında salonu terk ettiler. Duruşma salonunu terk eden avukatların açıklama yapması bekleniyor.
Konuyla ilgili bir açıklama yapan Yeşil Artvin Derneği Avukatı Bedrettin Kalın, "Bugün burada Cerattepe Dosyası’nın duruşması vardı. Bu duruşma için sabah 5’te yola çıktık. Rize’ye gelene kadar 5 kez değişik ilçelerde değişik yerlerde arandık. Biz avukatlar olarak geçebildik ancak müvekkillerimiz ve bu davayı izlemek isteyen arkadaşlarımızın önemli bir kısmı yollarda mahsur bırakıldılar. Mahkemeye erişim hakkı, adalete erişim hakkı ve mahkemelerin aleniyeti ilkesi ihlal edilmiş oldu. Esasen adaletin gerçekleşmesi bu tür usül kurallarına bağlıdır. Dolayısıyla bu usül kuralları yerine getirilmeden adalete erişim hakkı hiçbir koşul olmaksızın sağlanmadan burada adalet aramanın bir anlamı kalmamıştır. Biz her ne kadar mahkemede davamızın özünü anlatmış olsak da başka bir şekilde müvekillerimizin olmadığı bir yargılamada adalete erişemeyeceğimizi anladığımızdan mahkeme hakimlerini reddetmeye karar verdik. Hakimin reddi kararını meslektaşlarımız ile aldık ve mahkemeye bildirdik" dedi.
(İHA)