Aydın’da, 17 Aralık operasyonunun ardından izinsiz gösteri düzenledikleri ve bu yürüyüşte Başbakan Erdoğan’a hakaret ettikleri iddiasıyla haklarında soruşturma açılan CHP Gençlik Kolları yöneticilerinin de aralarında bulunduğu 29 kişinin yargılanmasına başlandı.
Aydın’da, 17 Aralık operasyonunun ardından 25 Şubat 2014 günü Adnan Menderes Bulvarı’nda düzenlenen yürüyüşe katılanlar hakkında soruşturma başlatıldı. Soruşturma kapsamında ifadelerin tamamlanmasının ardından dava dosyası oluşturuldu. “Kamu görevlisine görevinden dolayı hakaret”, “Kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşlere silahsız katılarak ihtara rağmen dağılmama” suçlamasıyla haklarında dava açılan CHP Gençlik Kolları İl Başkanı Kemal Güneri, CHP Gençlik Kolları Efeler İlçe Başkanı Kemal Öztürk, CHP Efeler İlçe Ana Kademe Yöneticisi Enver Delioğlan ve CHP Parti Eğitmeni Bülent Salih Doğan’ın yanı sıra CHP, TKP ve EMEP üyelerinin ve bazı üniversite öğrencilerinin yer aldığı 29 kişinin yargılanmasına Aydın 1. Asliye Ceza Mahkemesi’nde saat 13.30 da başlandı.
Duruşmaya CHP’li gençlerin avukatlığını yapan CHP İl Başkanı Barkan Kalınomuz ve CHP İl Başkan Yardımcısı Süleyman Bülbül ile diğer avukatlar, davalılar ve davalıların ailelerinden oluşan kalabalık bir grup katıldı.
CHP İl Başkanı Barkan Kalınomuz, Aydın Adliyesi girişinde açılan davaya tepki gösterdi. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin verdiği birçok emsal karara göre bu tür yürüyüşlerin anayasal bir hak olduğunu savunan Barkan Kalınomuz, şöyle konuştu: “Benzer etkinlikler anayasal hak ve özgürlüktür. Biz de bunun yasaya aykırı bir yürüyüş olmadığını iyi biliyoruz. Türkiye’nin farklı illerinde buna benzer yargılamalar daha önce yapıldı. Yargılamalar neticesinde birçok insan beraat etti. Burada arkadaşlarımızın da beraat edeceğini tahmin ediyorum."
Cumhuriyet Savcılığının, yürüyüş sırasında atılan bazı sloganları Başbakan’a hakaret olarak değerlendirdiğini anlatan Kalınomuz, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Hakaret kastının oluşabilmesi için suçun manevi unsuru olan kast unsurunun oluşması lazım. Hakaret suçundan ceza alabilmeniz için hakaret etme kastınızın varlığı aranır. Burada arkadaşlarımızın hakaret etme kastı yok. Aksine protesto kastı var. Demokratik toplumlar ve ileri demokrasilerde Başbakanlar, Bakanlar ve il başkanları protesto ediliyor. Toplumsal olaylar içinde atılan sloganlar hakaret kastı içermediği için bir ceza unsuruna yer olmadığını düşünüyorum.”

“ADALET YERİNİ BULACAKTIR”
Yürüyüşün ardından açılan soruşturma kapsamında daha önce ifade verdiklerini kaydeden CHP Gençlik Kolları İl Başkanı Kemal Güneri de, yürüyüşün anayasal bir hak olduğunu ve izine tabi olmadığını söyledi. Aslında bu yürüyüş sırasında yapılan müdahalenin haksız olduğunu öne süren Güneri, sözlerine şöyle devam etti: “Ne yazık ki başka soruşturmalarla ilgilenmesi gereken adli makamlar, protesto hakkını kullanan insanı baskı altına alıp sindirmeye çalışıyor. Biz bunlara boğun eğmeyeceğiz. Anayasal hakkımıza karşı hukuki mücadelemizi sürdüreceğiz. Savunma yapacağız. İnanıyorum adalet yerini bulacak ve adalet çıkacaktır. Bu dava ilk olmadığı gibi son da olmayacak. Bizleri susturmak adına yeni davalar gerçekleştirilecektir.”
Suçlamaları kabul etmeyen 29 sanığın yargılandığı ilk duruşmada, duruşmanın ilerleyen saatlere kadar devam etmesi bekleniyor.
(İHA)