Danıştay kararına rağmen, başı açık fotoğraf dayatmasına, bir yenisi daha eklendi. Bursa'da oda kimliğini yenilemek zorunda kalan bir makine mühendisine, "Başörtüsü açık fotoğrafını getir" diyerek, müracaatı alınmadı. Devletin parasıyla okuduğunu söyleyen 3 çocuk annesi, "Kimliğim ve ehliyetimdeki fotoğrafımın başörtülü olduğunu söyledim, 'Onlar, yasaya aykırı davranmış, biz belgelerini alsak oda genel merkez kimliğinizi yenilemez' dediler. Artık bu ayrımcılığa bir son verilsin" dedi.

Edinilen bilgiye göre, 3 çocuk annesi makine mühendisi Neşe Başsoy, yeni bir iş müracaatında bulundu. Fakat TMMOB Makine Mühendisleri Odası kartının süresinin geçtiğini fark eden Başsoy, bunu yenilemek için tekrar odaya başvurmak zorunda kaldı. Makine Mühendisleri Odası Bursa Şubesi görevlileri, kartı için verilecek fotoğrafların güvenlik sebebiyle başı açık şekilde çekilmiş olması gerektiğini ifade etti. Ve örtülü fotoğrafları almaları halinde de merkezin bu müracaatı kabul etmeyeceğini aktardı. Kimlik ve ehliyetindeki fotoğrafın da başörtülü çekildiğini ifade eden Başsoy, hakkını aramak için elinden geleni yapacağını söyledi.

"BUNU ÇOK İLKEL BİR UYGULAMA OLARAK GÖRÜYORUM"

Uludağ Üniversitesi'nden 1998 yılında mezun olduğunu belirten 38 yaşındaki Neşe Başsoy, "Geçtiğimiz günlerde yeni bir işe müracaat ettim. Bunun için yetkinlik belgesi lazımdı. Bu yüzden de oda kartımı kullanmam gerekti. Oda kartımın süresi dolmuştu. Makine Mühendisleri Odası'na başvurdum. Yenilenmesi ile alakalı müracaatımda, örtülü fotoğrafımın kabul edilmeyeceği, evrakları buraya teslim etsem dahi Ankara'dan bunun bana geri iade edileceği söylendi. Aldığım evrak üzerinde, 'Fotoğrafın sakallı ve örtülü gibi tanınmayı zorlaştırıcı olmaması gerekmektedir' ibaresi yazıyordu. Ben bunu odadaki görevlilere anlattım. 'Aslında benim açık olmam tanınmamı engelleyici bir durum oluşturur, benim normaldeki halim bu şekilde' dedim. Böyle bir ayrımın artık yapılmaması gerektiğini, bunun hala uygulanıyor olduğundan dolayı da memnuniyetsizliğimi dile getirdim. Fakat kendilerinin hiç bir işlem yapamayacaklarını, evrakların Ankara'ya bile gitse, geri geleceği söylediler. Bundan dolayı da ben kartımı yenileyemedim. Böyle ikinci sınıf insan muamelesi görmekten çok sıkıntılıyım. Benzer durumda olan Manisa’daki bir mühendisi Danıştay'a müracaat ederek, kimliğini aldı. Ben ve benim gibi insanların artık mağdur edilmesini istemiyorum. Bunu çok ilkel bir uygulama olarak görüyorum. Artık günümüz Türkiye'sinde böyle bir ayrımcılığın olduğunu görmek çok üzücü. Hakkımı savunmak için ne gerekiyorsa yapacağım. Gerekirse ben de Danıştay'a müracaat ederek, hakkımı arayacağım" dedi.

"KİMLİĞİMDEKİ, EHLİYETİMDEKİ FOTOĞRAFIMDA BAŞIM ÖRTÜLÜ, ODA KARTIMDA İSE BU OLMAZ DİYORLAR"

Nüfus cüzdanındaki ve ehliyetindeki fotoğrafının da başörtülü olmasına rağmen oda kimliğimdeki fotoğrafının açık olmasının istenmesine bir anlam veremediğini anlatan Başsoy, "Bunu oda görevlilerine de izah ettim. Her yerde kullanılan nüfus cüzdanımda örtülü fotoğrafımın olmasına rağmen neden oda kimliğimde bunun kabul edilmediğini sordum. Onun da kanunlara aykırı olduğunu ama bir şekilde çıkartıldığını, aslında bunun yasal olmadığı izah edildi. Münakaşaya girmek istemedim. Çünkü onlar da yapacakları bir şey olmadığını, müracaatımı alsalar bile bunun Ankara'dan geri döneceğini söylediler. Ben böyle bir sıkıntıyla ne benim, ne de diğer arkadaşlarımın karşılaşmasını istemiyorum. Çünkü ben, bu ülkenin yetiştirdiği, bu ülkenin parasıyla okuyan bir mühendisim. Ben bu ülkenin bana verdiği burslarla okudum. Artık bu sıkıntıların olmasını istemiyorum" diye konuştu.