Darbe girişimi gecesi Mersin’de kendisini sözde ’sıkı yönetim komutanı’ ilan ederek vali ve kaymakamların gözaltına alınması talimatını veren Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Nejat Atilla Demirhan, Genelkurmay’dan gelen mesajın gereğini yaptığını iddia etti.
Mersin Cumhuriyet Savcılığı’nca yürütülen soruşturma kapsamında 16 Temmuz sabahı gözaltına alınarak çıkarıldığı mahkemece tutuklanan Demirhan, FETÖ terör örgütü ile ilişkisini reddetti. İfadesinde, 2. Ordu Komutanı Orgeneral Adem Huduti’yi sadece ismen bildiğini, Kıbrıs’taki görevi esnasında görmüş olabileceğini, bunun dışında bir irtibatının olmadığını belirten Demirhan, "Genelkurmay’dan gelen mesaj, kendi sistemimiz içerisinde geçerli elektronik sistem üzerinden geldi. Gönderiliş şekli Genelkurmay Başkanlığından idi. Emrim altındaki diğer şahıslara mesaj geldiği için emri deklare ettiğim doğrudur. Benim sivil vatandaşlara veya karşıt grupta olan polis memurlarına karşı mukavemet gösterilmesi halinde ateş edilmesi yolunda bir talimatım olmadı" dedi.

"KENDİSİNE EMRİ İLETTİM"
Darbe girişiminin olduğu gece yanına gelen 3. Sınıf Emniyet Müdürü Hasan Basri Dağdelen’i tanımadığını, ancak telsizini kullandığını kabul eden Demirhan, "Hasan Basri Dağdelen isimli şahsı tanımam. Ancak olay gecesi, saatini hatırlayamadığım bir zaman diliminde bu şahıs birliğimize geldi. Sivil vaziyette gelmişti. Polis olduğunu söylemesi üzerine birliğimize girmesinde bir sakınca görmedim. Bu şahsın üzerinde bulunan telsizi kullanma sebebim o dönemde emniyet müdürlüğüne vekalet etmesi sebebiyledir. Bana gelen mesaj içeriği ile ilgili kendisiyle görüşme ihtiyacı hissettim. Bu nedenle de telsizi kullandığım doğrudur. Yakup isimli İl Emniyet Müdürlüğü’ne vekalet eden şahısla görüştüm. Kendisine emri ilettim. Emirdeki hususları aktardım. Darbe girişimi ile bir ilgim yoktur. Ben kendi birliğimi korumak üzere gereken tedbirleri almak adına bir kısım tedbirler aldım. Benim terör örgütü ile herhangi bir bağlantım yoktur" diye konuştu.
(İHA)